• دوشنبه / ۶ اسفند ۱۴۰۳ / ۱۰:۴۱
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 1403120603895
  • خبرنگار : 50471

دهکده شیلات غیرساحلی کشور به دنبال ایجاد صنایع تبدیلی

دهکده شیلات غیرساحلی کشور به دنبال ایجاد صنایع تبدیلی

ایسنا/همدان شهرستان نهاوند به‌عنوان قطب آبزی پروری غیرساحلی استان همدان است که می‌تواند با ایجاد بسترهای لازم سرمایه‌گذاری، صنایع تبدیلی و توسعه در این بخش در آینده‌ای نزدیک به قطب شیلات کشور تبدیل شود.

وجود رودخانه گاماسیاب و سراب‌های متعدد در نهاوند این شهرستان را به قطب تولید آبزیان در استان همدان تبدیل کرده است.

این شهرستان با ظرفیت ۷۰ درصدی حجم تولیدات شیلاتی استان، در حال حاضر ۹۰ مزرعه آبزی‌پروری بزرگ و کوچک دارد که با مجوز تولید ۴۰۰۰ تن ماهی قزل‌آلا و ۳۶۵ میلیون تفریخ و تکثیر توانسته علاوه بر تأمین بخشی از بازار داخلی طی دو سال گذشته هزار تن ماهی سردآبی به روسیه صادر کند.

این شهرستان با تولید سالانه ۲۵ میلیون بچه ماهی چشم‌زده و ۲۰۰ میلیون تن تخم ماهی نقش مهمی در جلوگیری از واردات تخم چشم زده ماهی به کشور و خروج ارز از کشور را دارد.
که با این پتانسیل شهرستان نهاوند با تولید ۴۰ درصد تخم چشم‌زده و ۳۷ درصد بچه ماهی در کشور از خروج ارز از کشور در این بخش جلوگیری خواهد کرد.

تولید ۷۰درصد ماهی قزل‌آلای استان همدان در نهاوند 

مصطفی کزازی، مسئول شیلات جهاد کشاورزی شهرستان نهاوند در این زمینه به خبرنگار ایسنا، گفت: شهرستان نهاوند از قابلیت فراوانی در بخش شیلات و آبزی‌پروری برخوردار است به طوری‌که به عنوان قطب شیلات استان بیش از ۷۰ درصد ماهی قزل‌آلا مورد نیاز استان همدان را تأمین می‌کند.

 کزازی با بیان اینکه نهاوند با این ظرفیت به عنوان دهکده شیلاتی غیرساحلی کشور نامگذاری شده است، اظهار کرد: در حال حاضر بیش از ۹۰ مزرعه گرمابی و سردابی پرورش و تولید ماهی در این شهرستان فعالیت می‌کند که سالانه چهارهزار تن ماهی سردابی و ۲۷۰ تن ماهی گرمابی تولید می‌کنند.

وی با بیان اینکه این میزان ماهی تولیدی در شهرستان در بازارهای داخلی و خارجی مصرف می‌شود، ادامه داد: بیش از ۸۰ درصد از مزارع پرورش ماهی شهرستان فعال هستند و  بنا داریم میزان تولید ماهی در شهرستان را با ۱۰۰۰ تن افزایش، به ۴۲۰۰ تن برسانیم.

احیای بزرگترین مزرعه اصلاح نژاد ماهی غرب کشور و ۲۶ مزرعه پرورش ماهی در نهاوند 

کزازی افزود: طی دو سال گذشته ۲۶ مزرعه پرورش ماهی در شهرستان با ظرفیت تولید ۴۵۰ تن در سال که به علت بیماری آبزیان چند سال تعطیل شده بودند، به چرخه تولید بازگشتند.

وی تصریح کرد: همچنین طی دو سال گذشته و با انجام پیگیری‌ها مزرعه «قزل دانش» نهاوند که بزرگترین مزرعه استراتژیک اصلاح نژاد در غرب کشور و بزرگترین مزرعه سردآبی استان است، پس از هشت سال احیاء و مجدداً راه‌اندازی شد.

وی با بیان اینکه مزرعه «قزل دانش» دارای ظرفیت اسمی هزارتن پرورش و ۲۸۰ میلیون تکثیر و تفریخ در سال است، اضافه کرد: با راه‌اندازی مجدد این مزرعه بزرگ و به پیک رسیدن تولید آن از ورود ۴۰ درصد تخم چشم‌زده خارجی به کشور جلوگیری شده و ۲۵ درصد بچه ماهی قزل‌آلای کشور تأمین می‌شود.

کارشناس امور شیلات و آبزی‌پروری جهاد کشاورزی نهاوند، یادآور شد: یک شرکت تولید ماهی قزل‌آلا در شهرستان با اخذ کد ir برای صادرات ماهی به کشورهای اوراسیا،‌ موفق شده از سال ۱۴۰۱ تاکنون سالانه ۱۰۰۰ تن صادرات ماهی به روسیه داشته باشد و در سال‌ گذشته موفق به کسب مقام اول ملی کشوری شده است.

به گفته کزازی طبق برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته قرار است این میزان صادرات به ۲۰۰۰ تن افزایش یابد و مراحل دریافت مجوز بسته‌بندی برای صادرات انجام شده است.
افتتاح نخستین کارخانه بسته‌بندی و فرآوری تخم ماهی قزل‌آلای کشور در نهاوند

کزازی در ادامه خاطرنشان کرد: همچنین به‌زودی در نهاوند شاهد افتتاح کارخانه بسته‌بندی و فرآوری تخم ماهی قزل‌آلا برای نخستین بار در کشور خواهیم بود و علاوه بر آن معرفی سرمایه‌گذار برای دریافت موافقت اصولی راه‌اندازی کارخانه سوسیس، کالباس و همبرگر قزل‌آلا به مدیران سازمان انجام شده است.
وی با بیان اینکه این‌ مهم منجر به جلوگیری از ورود ۴۰ درصد تخم چشم‌زده به کشور و صادرات سالانه ۱۰۰۰ تن ماهی از مجموع تولید سه‌هزار تن تولید ماهی شده است.

کزازی در ادامه از راه‌اندازی کارخانه فرآوری استیک ماهی و آبزیان در نهاوند نیز خبر داد و گفت: مقدمات راه‌اندازی کلینیک آبزیان نیز در حال انجام است.

 مسئول شیلات جهاد کشاورزی شهرستان نهاوند، نهاوند را یکی از مهمترین مراکز آبزی‌پروری در غرب کشور دانست و با اشاره به اقدامات کارشناسی برای استفاده از این پتانسیل، افزود: در این زمینه پروانه تاسیس کارخانه فرآوری استیک ماهی و آبزیان با ظرفیت تولید سالانه ۵۰۰ تن که در حال حاضر ۳۰ درصد پیشرفت دارد گرفته شده و مقدمات راه‌اندازی کلینیک آبزیان با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی نیز در حال انجام است.

وی با بیان اینکه همچنین تولید خوراک ماهی قزل‌آلا در نهاوند در آینده نزدیک افتتاح می‌شود، اضافه کرد: با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در آینده نزدیک شاهد افتتاح خوراک اکسترود قزل‌آلا در شرکت دانه‌های غرب با ظرفیت تولید روزانه ۴۰ تن در یک شیفت کاری خواهیم بود که تا دو شیفت کاری یعنی ۸۰ تن در روز نیز قابل افزایش است.

کزازی با بیان اینکه سیاست وزارت جهادکشاورزی بر گسترش این صنعت در مناطق مستعد است، تأکید کرد: با توجه به اینکه نهاوند از ظرفیت‌های بالایی در پرورش شیلات برخوردار است و با توجه به سهم آن در زمینه میزان تولید استان و لزوم اجرای طرح‌های توسعه‌ای، باید سطح تشکیلات اداری این واحد متناسب با جایگاه شهرستان ارتقاء یابد.

وی تاکید کرد: با توجه به اقدامات صورت گرفته در این بخش لازم است برای ایجاد اقدامات زیربنایی بازنگری جدی در تخصیص اعتبار صورت گیرد.

ظرفیت‌های نهاوند در بخش کشاورزی‌ و شیلات به درستی شناسایی و معرفی نشده‌اند

علیرضا نثاری، نماینده مردم نهاوند در مجلس شورای اسلامی نیز به ایسنا گفت: نهاوند شرایط خوبی در بخش کشاورزی، تولیدات زراعی و باغی دارد و قطب شیلات استان است ولی متأسفانه ما در شهرستان نتوانسته‌ایم این ظرفیت‌های را بشناسیم و معرفی کنیم.

وی اظهار کرد: با توجه به وجود سراب‌ها و قنوات بسیار در شهرستان و ظرفیت خوب نهاوند در بخش شیلات باید نهاوند دهکده شیلاتی فعال و موثر داشته باشد تا از این طریق بتوانیم اصلی‌ترین مشکل شهرستان که اشتغال است را تا حدودی حل کنیم.
نثاری با اشاره به اینکه تولیدکنندگان‌ بخش شیلات در شهرستان برای بازار فروش و صنایع تبدیلی گلایه دارند، ادامه داد: شهرستان در بخش پرورش ماهی‌های زینتی و پرورش خاویار و سایت‌های تولیدی و مزارع کوچک مقیاس هم ظرفیت زیادی دارد و باید در این بخش‌ها هم مورد توجه قرار بگیرد.

عضو کمیسیون عمران مجلس افزود: هم چنین در بخش شیلات شهرستان بحث تسهیلات و حمایت از زنجیره فروش باید انجام شود و باید بتوانیم بسترهای لازم سرمایه‌گذاری را در این بخش فراهم کنیم.

نثاری با اشاره به نبود اداره شیلات در نهاوند و تذکر به وزیر جهاد کشاورزی، گفت: برای حمایت از شیلات شهرستان به‌عنوان قطب شیلات غیر ساحلی کشور و تأسیس اداره شیلات در شهرستان نهاوند که از مطالبات مهم فعالان این حوزه است پیگیریم و به وزیر مربوطه در مجلس نیز تذکر داده‌ام.

وی با بیان اینکه بحث امنیت غذایی به صورت مستقیم با امنیت ملی کشور ارتباط دارد، تاکید کرد: ارتقا سطح سلامت مواد غذایی بسیار مهم است و  در این بخش نباید کیفیت را فدای تولید کنیم.

نهاوند صاحب شهرک شیلاتی می‌شود 

ضرغامی احمدوند، فرماندار نهاوند هم درباره شیلات نهاوند به ایسنا، گفت: نهاوند به‌زودی صاحب شهرک شیلاتی می‌شود و احداث این شهرک ایجاد اشتغال را به دنبال خواهد داشت.

 احمدوند افزود: یکی از پتانسیل‌های مهم در بخش کشاورزی و شیلات قنوات هستند و رودخانه گاماسیاب و سراب‌های شهرستان نهاوند یکی از بهترین پتانسیل‌ها در این بخش است.

وی تصریح کرد: ماهی در سبد و چرخه غذایی جایگاه مهم و مفیدی را دارد و پرداختن به این موضوع در نهاوند به‌عنوان قطب شیلات غیرساحلی کشور با دبی آب مناسب نیازمند توجه تخصصی و بیشتری است.

احمدوند تأکید کرد: ۲۵ درصد ماهی قزل‌آلای کشور را نهاوند در ۴۸ مزرعه سردآبی متراکم تأمین می‌کند که این ظرفیت امروز به ۴۰۰۰ تن افزایش یافته است.

احمدوند یادآور شد: بزرگترین مزرعه استراتژیک اصلاح نژاد با تولید سالانه ۲۰۰ میلیون قطعه تخم چشم‌زده یکی از نادرترین منابع تولید کشور در نهاوند است.

فرماندار نهاوند در ادامه اضافه کرد: باید واحدهای تولیدی در بحث شیلات افزایش یابد و بر همین اساس هم دو شهرک شیلاتی برای شهرستان نهاوند تعریف شده و مقدمات کار انجام و در حال تحقق است.

به گفته وی، با وجود سراب‌های متعدد در شهرستان نهاوند نیاز احداث این شهرک به منظور توسعه شیلات و ایجاد اشتغال اهمیت دارد.
احمدوند تاکید کرد: نگاه مسئولان شهرستانی به این موضوع مثبت است چرا که توسعه شیلات و غذاهای دریایی به اصلاح سبک زندگی مردم و ایجاد اشتغال کمک می‌کند.

فرماندار نهاوند در خاتمه گفت: با ایجاد این شهرک اراضی بایر احیاء و آب‌های بدون استفاده پس از مصرف در پرورش ماهی به رودخانه و مصرف بهره‌برداران بخش کشاورزی و باغات هدایت می‌شود.

به گزارش ایسنا، نقش شیلات در تامین قسمتی از پروتئین با ارزش مورد نیاز جامعه و حصول منابع ارزی و درآمد ملی بر هیچ کس پوشیده نیست و صنعت شیلات می‌تواند نقش بسیار مهمی در درآمدزایی، اشتغال و تامین نیازهای پروتئینی مردم داشته باشد.

 با توجه به پتانسیلی که شهرستان نهاوند در بخش شیلات دارد با اقدامات تخصص و ویژه مانند احداث شهرک شیلاتی فعال و پویا، احداث کلینیک آبزیان، احداث اداره شیلات، احداث صنایع تبدیلی و سرمایه‌گذاری و حمایت از تولیدکنندگان در این بخش به طور قطع توسعه اقتصادی و اشتغال پایدار را برای این شهرستان محقق خواهد کرد.  

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha