به گزارش ایسنا، زمانی که «امانوئل ماکرون» رئیس جمهور فرانسه و «کر استارمر» نخست وزیر انگلیس در هفته جاری با «دونالد ترامپ» رئیس جمهور ایالات متحده در واشنگتن دیدار میکنند، ممکن است روشهایی فرسوده را در تعامل با میزبان خود به کار گیرند اما مشخص نیست که این ترفندهای قدیمی برای مقابله با چالش جدید کافی باشد.
آنها یک هفته پس از آنکه دونالد ترامپ در پیامی در شبکههای اجتماعی، «ولودیمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین را دیکتاتور نامید و او را برای جنگ در کشورش مقصر دانست در تلاش برای نجات اتحاد فرا آتلانتیکی هستند که دچار بحران موجودیتی شده است.
اظهارات خصمانه معاون رئیس جمهور آمریکا علیه اروپاییها، همراه با پیشنهاد ترامپ به «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه برای دستیابی به یک راهحل صلح در اوکراین، برخی از سران اروپایی را نگران کرده است که آیا اتحادی که بیش از هفت دهه از این قاره محافظت میکرد، از بین رفته باشد.
روزنامه نیویورک تایمز در ادامه نوشت: بنابراین، دعوت از دونالد ترامپ به رژه نظامی فرانسه، همانطور که ماکرون در روز باستیل (روز ملی فرانسه) ۲۰۱۷ انجام داد یا دعوت به یک ضیافت مجلل در کاخ باکینگهام، همانطور که ملکه الیزابت دوم انگلیس در ژوئن ۲۰۱۹ انجام داد، ممکن است برای بازگرداندن اوضاع به مسیر اصلی کافی نباشد.
دیپلماتهایی که در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ با او سروکار داشتند، میگویند که یک مشکل مهم این است که او همان فرد سابق نیست.
جرارد آرو که زمانی سفیر فرانسه در واشنگتن بود و ماکرون را در جلسات متعدد با ترامپ همراهی میکرد، اظهار داشت: زمانی که ترامپ در سال ۲۰۱۷ وارد شد، هیچچیز را نمیدانست و هیچکس را نمیشناخت. حالا او فکر میکند که همه چیز را میداند، در این زمینه رادیکالتر شده و در احاطهی آدمهای «بله قربانگوتر» است.
به نوشته روزنامه آمریکایی، این، کار را برای رهبران اروپایی سختتر میکند که ترامپ را از باور اشتباه خود مبنی بر اینکه ایالات متحده با ارائه میلیاردها دلار حمایت مالی و نظامی به اوکراین، اساساً قربانی یک پروژه کلاهبرداری توسط یک رهبر غیرمحبوب و غیر دموکراتیک اوکراینی شده است، برگردانند. دیپلماتها میگویند که هشدار دادن به رئیس جمهور آمریکا در مورد خطرات ناشی از تسلیم شدن بیش از حد در برابر پوتین در مذاکرات آسان نخواهد بود.
اما این، بدان معنا نیست که سران اروپایی تلاش نخواهند کرد.
ماکرون که روز دوشنبه وارد کاخ سفید میشود، هفته گذشته در جریان یک پخش زنده در شبکههای اجتماعی گفت: در اصل به او خواهم گفت که «شما نمیتوانید در برابر رئیس جمهور پوتین ضعیف باشید. این، روش شما نیست. این، خصیصه شما نیست. در واقع، به نفع شما نیست.»
استارمر نیز که روز پنجشنبه در واشنگتن خواهد بود، استراتژی خود را برای برخورد با ترامپ بهطور علنی مشخص نکرده است اما دیپلماتهای انگلیسی گفتند که انتظار میرود او بر تمایل لندن برای انجام کار بیشتر برای تأمین دفاع از اروپا از طریق مشارکت دادن نیروهای انگلیسی بهعنوان نیروهای حافظ صلح در اوکراین تأکید کند.
کر استارمر هفته گذشته وعده استقرار سربازانش را داد اما گفت که این، تنها در صورتی کارساز خواهد بود که ایالات متحده به عنوان یک «پشتیبان» عمل کند.
مقامات انگلیسی گفتند که استارمر به ترامپ خواهد گفت که بریتانیا در حال بررسی کمکهای نظامی بیشتر به اوکراین است و قصد دارد هزینههای دفاعی کشور را افزایش دهد. «کیم داروک» که در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ سفیر لندن در واشنگتن بود، گفت: بهطور قطع آقای ترامپ سپاسگزار نخواهد بود اما آقای استارمر باید متعهد شود که هزینههای نظامی بریتانیا را تا یک تاریخ مشخص به ۲.۵ درصد از بازده اقتصادی برساند.
به گفته داروک، نخست وزیر انگلیس همچنین باید به ترامپ فشار بیاورد تا توافق صلحی را که به دنبال روسیه است و اینکه چه فشاری بر پوتین برای دستیابی به آن اعمال میکند، مشخص کند. در حالیکه انتظار میرود انگلیس قبل از رفتن استارمر به واشنگتن تحریمهای بیشتری را علیه روسیه اعلام کند، رئیس جمهور آمریکا تمایل خود را برای پایان دادن به انزوای اقتصادی و دیپلماتیک مسکو اعلام کرده است.
دیپلمات سابق انگلیسی همچنین گفت که استارمر باید از کشاندن مناظره با ترامپ بر سر زلنسکی اجتناب کند. در عوض، نخست وزیر باید با دیدگاه ترامپ در مورد خودش بهعنوان یک صلحطلب بازی کند.
جرارد آرو نیز با این موضوع موافقت کرد و گفت: اشتباه است که اروپاییها با ترامپ درباره اینکه چه کسی جنگ را آغاز کرده یا اینکه آیا زلنسکی یک دیکتاتور است، بحث کنند. این برای رویکرد ترامپی آغاز کننده نخواهد بود.
آرو در ادامه گفت که انتظار دارد ماکرون در ازای تشکیل نیروی بازدارنده توسط اروپا، ترامپ را برای تضمین امنیت تحت فشار قرار دهد. فرانسه و انگلیس در تلاش هستند تا سوئد، دانمارک، هلند و کشورهای حوزه بالکان را متقاعد کنند که به چنین نیرویی بپیوندند.
برخی کارشناسان استدلال میکنند که سران اروپایی باید به دیگر اولویتهای دولت آمریکا، بهویژه رقابت با چین متوسل شوند. به گفته آنها، امتیاز دادن بیش از حد به پوتین میتواند چین را در طراحیهایش علیه تایوان جسور کند. این امر همچنین به پکن انگیزه میدهد تا در ائتلافی علیه ایالات متحده به روسیه نزدیک شود.
«نایجل گولد دیویس» سفیر سابق انگلیس در بلاروس که عضو ارشد مؤسسه بینالمللی استراتژی، یک سازمان تحقیقاتی در لندن است، گفت: اگر صلح را در اروپا و اوکراین، با شرایطی که به نفع روسیه است، تحمیل کنید، در واقع این، برخورد با چین را برای شما سختتر میکند.
اما گولد دیویس و دیگر تحلیلگران میگویند که کشاندن ترامپ به بحث درباره استراتژی کلان محدودیتهایی دارد. او خاطرنشان کرد که «برای ترامپ، حتی بیشتر از بسیاری از رهبران، امر شخصی امری سیاسی است.»
نیویورک تایمز در پایان تصریح کرد: اما هیچ یک از اینها تضمین نمیکند که تلاشهای دیپلماتیک اروپا این بار به نتیجه برسد. جرارد آرو در سفری دولتی به واشنگتن در سال ۲۰۱۸ به یاد میآورد که ماکرون به اشتباه فکر میکرد که ترامپ را متقاعد کرده است که از توافق هستهای ۲۰۱۵ با ایران خارج نشود.
به گفته دیپلمات پیشین فرانسوی، این عنصر غیرقابل پیشبینی و غیرقابل اعتماد بودن در او (ترامپ) وجود دارد. هر چه او در روز اول بگوید، در روز دوم هیچ معنایی ندارد.
انتهای پیام
نظرات