• یکشنبه / ۵ اسفند ۱۴۰۳ / ۰۷:۳۰
  • دسته‌بندی: سیاست داخلی
  • کد خبر: 1403120402489
  • خبرنگار : 90089

/دروازه تاریخ/

عبور از دروازه تاریخ با قطعنامه ۵۸۲ سازمان ملل

عبور از دروازه تاریخ با قطعنامه ۵۸۲ سازمان ملل

۵ اسفند ۱۴۰۳ خورشیدی برابر با ۲۴ شعبان ۱۴۴۶ هجری و ۲۳ فوریه ۲۰۲۵ میلادی منشأ مناسبات، اتفاقات و حوادث تاریخی مختلف است.

به گزارش ایسنا، امروز ۵ اسفند ۱۴۰۳ خورشیدی به اهم مناسبت‌ها و اتفاقات تاریخی این روز می‌پردازیم.

عبور از دروازه تاریخ با قطعنامه ۵۸۲ سازمان ملل

تولد هما - ۱۳۴۰

در روز ۵ اسفند ۱۳۴۰، دو شرکت ایرانیان ایرویز و پرشن ایرسرویس در یکدیگر ادغام شدند و شرکت هواپیمایی ملی ایران (هما) با نام بین‌المللی ایران ایر (Iran Air) تأسیس شد.

این شرکت ملی اعلام شد و تمام امکانات و پرسنل دو شرکت مذکور را در اختیار گرفت و از فروردین ۱۳۴۱ فعالیت‌هایش را آغاز کرد. مدیریت هواپیمایی ملی ایران در این سال به علی‌محمد خادمی محول شد.

با مدیریت خادمی، هواپیمایی ملی ایران در دههٔ ۱۹۷۰ عنوان «رو به رشدترین شرکت هواپیمایی جهان» را به خود اختصاص داد.

در سال ۱۳۴۱، ایران ایر ۱۳ فروند هواپیمای کوچک و نزدیک به ۷۵۰ کارمند داشت. این تعداد در سال ۱۳۵۷ به ۳۷ فروند بوئینگ و بیش از ۱۲ هزار و ۸۰۰ کارمند افزایش یافت.

هما پروازهای خود را با هواپیماهای داگلاس دی‌سی-۳، داگلاس دی‌سی-۶، ویکرز ویسکونت و آورویورک آغاز کرد و در سال ۱۳۴۲ به عضویت کامل سازمان بین‌المللی یاتا درآمد.

اولین پرواز هما با هواپیماهای جت در سال ۱۳۴۴ با استفاده از یک فروند بوئینگ ۷۲۷-۱۰۰ در مسیر تهران-بیروت انجام شد. پس از آن شرکت تصمیم به تبدیل تمام ناوگان خود به هواپیماهای جت گرفت.

با شروع دهه ۱۳۵۰، عصر طلایی هما نیز آغاز شد. در سال ۱۳۵۰ تعدادی بوئینگ ۷۳۷-۱۰۰ و در سال ۱۳۵۳، تعدادی بوئینگ ۷۲۷-۲۰۰ وارد ناوگان شرکت شد. همچنین تحویل هواپیماهای گران‌قیمت بوئینگ ۷۴۷ از نوع ۱۰۰، ۲۰۰ و اس‌پی از سال ۱۳۵۴ آغاز شد.

عبور از دروازه تاریخ با قطعنامه ۵۸۲ سازمان ملل

عملیات والفجر ۹ - ۱۳۶۴

در حالی که عملیات بزرگ و پیروزمند والفجر ۸ در شبه جزیره فاو ادامه داشت، عملیات والفجر ۹ در تاریخ ۵ اسفند ۱۳۶۴ با رمز یااللَّه در جبهه شمالی چوارتا در منطقه‌ای به وسعت ۲۰۰ کیلومتر مربع در استان سلیمانیه عراق آغاز شد و تا ۹  اسفند به طول انجامید.

هدف این عملیات آزادسازی ارتفاعات مهم این منطقه و پراکنده کردن نیروهای عراقی از جبهه‌های جنوبی بود. نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در سرمای شدید ارتفاعات منطقه، این عملیات دشوار نظامی را با موفقیت به انجام رساندند.

تلفات نیروی انسانی دشمن در عملیات والفجر ۹ بالغ بر ۲۵۰ نفر اسیر و ۲۵۰۰ نفر کشته و زخمی بود. در این عملیات نیروی دشمن منهدم شد و بخشی از خاک عراق در ارتفاعات مهم این کشور به تصرف نیروهای خودی درآمد.

ایران با اجرای عملیات والفجر ۹ علاوه بر آزادسازی ارتفاعات مهم منطقه و تجزیه و پراکنده کردن نیروهای عراقی، آمادگی خود را برای ادامه مقاومت در برابر دشمن متجاوز به رخ دنیا کشید و قدرتش را تثبیت کرد.

عبور از دروازه تاریخ با قطعنامه ۵۸۲ سازمان ملل

صدور قطعنامه ۵۸۲ - ۱۳۶۴

۲ روز پس از تصرف منطقه استراتژیک فاو در جریان عملیات بزرگ والفجر ۸ به درخواست عراق و ۷ کشور اتحادیه عرب، جلسه شورای امنیت تشکیل شد و شورا در ۵ اسفند ۱۳۶۴، قطعنامه ۵۸۲ را تصویب کرد.

در این قطعنامه با یادآوری ۶ سال درگیری شورا با مسأله و با ابراز نگرانی نسبت به طولانی شدن درگیری و تعهد اعضای سازمان ملل به حل و فصل صلح‌آمیز اختلافات و یادآوری تعهد اعضاء به خودداری از کاربرد گازهای خفه کننده و مسموم در جنگ‌ها و تاکید بر غیرقابل قبول بودن کسب اراضی از راه زور، از اقدامات اولیه‌ای که سبب بروز و ادامه منازعه شده، ابراز تاسف شد.

قطعنامه مذکور همچنین از تشدید حملات به مناطق غیرنظامی، حمله به کشتی‌های بی‌طرف و استفاده از سلاح‌های شیمیایی اظهار تاسف کرد و خواهان آتش‌بس شد.

صدور قطعنامه ۵۸۲ به دلیل تصرف جزیره فاو توسط نیروی خودی انجام شد و درباره علل جنگ و معرفی متجاوز، به صورت مبهم و سربسته واکنش نشان داد.

جمهوری اسلامی ایران در پی صدور این قطعنامه اعلام کرد: «آن قسمت از قطعنامه که به کل جنگ و خاتمه خصومت‌ها مربوط می‌شود، ناقص، بی‌اعتبار و غیرقابل اجراست. عراق هم اعلام کرد: «اگر ایران این قطعنامه را رسما و بدون شرط بپذیرد، عراق نیز آن را اجرا خواهد کرد.»

به این ترتیب قطعنامه مذکور به سرنوشت مشابه قطعنامه‌های گذشته دچار شد.

در تقویم خورشیدی مناسبت‌های دیگر چون روز بزرگداشت دانشمند خواجه نصیرالدین طوسی و روز مهندس، اعلام حکومت نظامی در شهرهای قم، قزوین، سمنان، دامغان و کاشان و انتصاب رؤسای ژاندارمری به حکومت نظامی در سال ۱۲۹۹، کناره گیری محمد ساعد مراغه از نخست وزیری  و انتخاب مجدد وی  از طرف محمدرضا پهلوی به عنوان مأمور تشکیل دولت در سال ۱۳۲۸، آغاز  بهره برداری از سد امیرکبیر در سال ۱۳۴۱،  انتشار خبر خرید ۲ میلیارد تومان اسلحه توسط ایران در سال ۱۳۵۱ و انجام عملیات ظفر ۶ در استان کرکوک عراق توسط سپاه در سال ۱۳۶۶  به ثبت رسیده است.

عبور از دروازه تاریخ با قطعنامه ۵۸۲ سازمان ملل

رویدادهای مهم این روز در تقویم قمری

رحلت میرزای بزرگ- ۱۳۱۲

آیت‌اللَّه سید محمدحسن شیرازی در نیمه‌ جمادی الاولی سال ۱۲۳۰ در شیراز به دنیا آمد. درس را از ۴ سالگی شروع کرد و در ۸ سالگی مقدمات را به پایان رساند. وی در ۱۵ سالگی شرح لمعه را تدریس کرد و سپس عازم اصفهان شد.

میرزای شیرازی در ۲۹ سالگی وارد کربلا شد و پس از آن به نجف رفت و در درس شیخ اعظم، انصاری، شرکت کرد و از خواص شاگردانش شد. پس از رحلت شیخ مرتضی انصاری در ۱۲۸۱  زعامت شیعه به میرزای بزرگ شیرازی محول شد و نزدیک به ۳۰ سال در این مقام به رفع مشکلات مردم و اداره‌ حوزه‌های علمیه مشغول شد.

مهم‌ترین حادثه‌ای که در ایام زعامتِ آن پیشوای بزرگ شیعه رُخ داد، قضیه‌ جنبش تنباکو بود. فتوای تاریخی وی در معاهده‌ انحصار تنباکو در زمان ناصرالدین شاه چنان مردم را به صحنه کشاند که شاه قاجار مجبور به فسخ قرارداد تنباکو شد.

میرزای شیرازی همزمان با رهبری جامعه‌ اسلامی، شاگردان بسیاری را پرورش داد و کتب متعددی را تالیف کرد.

مراجع عظام تقلید از جمله سید محمدکاظم یزدی، آخوند ملا محمدکاظم خراسانی، میرزا محمدتقی شیرازی معروف به میرزای دوم، شیخ فضل‌اللَّه نوری، حاج میرزا حسین نوری، میرزا اسماعیل شیرازی و ده‌ها عالم دیگر در شمار شاگردان او بودند.

میرزای بزرگ در ۸۲ سالگی در سامرا چشم از جهان فرو بست. پیکرش از سامرا تا نجف با پای پیاده تشییع شد و در آخرین روزهای ماه شعبان در جوار مرقد منور امیرالمؤمنین(ع) به خاک سپرده شد.

عبور از دروازه تاریخ با قطعنامه ۵۸۲ سازمان ملل

وفات آیت الله علم الهدی سبزواری- ۱۴۲۰

آیت الله سید ابراهیم علم الهدی سبزواری فرزند حاج سید محمد حسینی علم الهدی در سال ۱۳۳۵ مطابق با سال ۱۲۹۶ در شهر سبزوار و در خانواده ای متدین به دنیا آمد. وی در شبستان مسجد گوهرشاد، پس از آن که آیت الله محمدهادی میلانی خارج فقه و اصول تدریس می کرد، به تقریر درس استاد می پرداخت و پس از ارتحال ایشان خود حلقه درسی تشکیل داد و بیش از دو دهه در مدرسه امام صادق (ع) و سایر مراکز به تدریس درس خارج فقه و اصول پرداخت و شاگردان برجسته ای را در مکتب اصولی خود پروراند.

آیت الله علم الهدی انسانی خلیق، شوخ طبع، ساده زیست و بسیار متواضع بود و بیش از سه دهه در مسجد فرش‌فروش‌ها (حوض چهل پایه) نماز جماعت اقامه کرد و به گره گشایی از کار مردم مشغول شد.

وی هیچگاه ادعای فضل و کمال نکرد و آن چنان زیست که اگر افراد ایشان را نمی شناختند، او را فردی عامی تصور می کردند. هیچگاه سعی نکرد خود را مقلد بار بیاورد و در طرح مسائل علمی و گشودن گره از معمای آنها از نبوغ خاصی برخوردار بود.

وی در جریان انقلاب اسلامی و حضور در تجمعات و صدور اطلاعیه، با علما و بزرگان مشهد همگام بود و در سال های بعد، از مشوقین طلاب و شاگردان خود برای حضور در جبهه های جنگ تحمیلی به شمار می رفت.

آیت الله علم الهدی در سن ۸۵ سالگی در ماه شعبان سال ۱۴۲۰ بر اثر بیماری دار فانی را وداع گفت و پیکرش یک روز بعد با حضور علما و روحانیون از محل مسجد فرش فروشها تشییع و در رواق دارالزهد حرم مطهر رضوی دفن شد.

آیت الله علم الهدی در زمان حیات آیت الله سید محمدهادی میلانی در منزل خودش سطوح عالی حوزه را تدریس کرد و تا زمان حیات استادش، درس خارج نگفت.

عبور از دروازه تاریخ با قطعنامه ۵۸۲ سازمان ملل

رویدادهای مهم این روز در تقویم میلادی

تهاجم ارتش ناپلئون بُناپارت به شام- ۱۷۹۹

در پی تصرف مصر در ژوئیه ۱۷۹۸ توسط ناپلئون بُناپارت فرمانده ارتش فرانسه، وی حمله به سرزمین شام که متشکل از سوریه، لبنان، اردن و فلسطین بود را آغاز کرد.

تهاجم ناپلئون به مصر برای ضربه زدن به انگلیس در مستعمرات این کشور بود. اما دلیل حمله ناپلئون به شام که بخشی از قلمرو امپراتوری عثمانی به شمار می‌رفت، اعلان جنگ پادشاه عثمانی به فرانسه بود.

در این حمله که در ۲۳ فوریه ۱۷۹۹ انجام شد، اگر چه ناپلئون در ابتدا، پیروزی‌هایی به دست آورد اما به دلیل حمایت انگلیس و روسیه از عثمانی و هم‌چنین وخامت اوضاع در فرانسه، وی ناچار شد به کشورش بازگردد.

از دیگر دلائل عقب‌نشینی فرانسه، عملکرد سلطان عثمانی بود که با آغاز دوره خلافت خود، دست به اصلاحات داخلی زد به ویژه با ساماندهی و تجهیز ارتش عثمانی، به ساخت کشتی و اسلحه و به ویژه توپخانه، ارتشی مجهز فراهم آورد هم‌چنین در زمان وی اولین دوره آموزش نظامی به سبک نوین نیز انجام شد.

جنگ فرانسه و عثمانی در شام در نهایت با عقب‌نشینی و شکست ارتش فرانسه به پایان رسید.

عبور از دروازه تاریخ با قطعنامه ۵۸۲ سازمان ملل

کشف آلومینیوم- ۱۸۸۶

در ۲۳ فوریه ۱۸۸۶ پس از آزمایش‌های مستمر، فلز آلومینیوم توسط مارتین هال، کاشف و شیمی‌دانِ امریکایی کشف شد.

آلومینیوم، فلزی سفید و سبک است و به خوبی وَرق می‌شود.

این فلز که دارای استحکام زیادی بوده و در مقابل خوردگی مقاومت دارد، حرارت و برق را به خوبی هدایت می‌کند و نسبت به آهن سبک‌تر است.

آلومینیوم امروزه کاربردهای متعددی درفعالیت‌های صنعتی و غیر صنعتی دارد و در ساختن هواپیما، اتومبیل و ظروف آشپزخانه استفاده می‌شود.

در تقویم میلادی مناسبت‌های دیگر چون کشف سرزمین‌های "گینه جدید" و "تاسمانی" در قاره اقیانوسیه در سال ۱۶۴۴، مرگ جان کوینسی آدامْز ششمین رئیس جمهور امریکا در سال ۱۸۴۸، برگزاری کنفرانس "لندن" با شرکت کشورهای اروپایی در سال ۱۸۷۱، درگذشت "پل لویی کلودل" شاعر و سیاست‌مدار فرانسوی در سال ۱۹۵۵ و روز ملی گویان به ثبت رسیده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha