به گزارش ایسنا، دکتر فاطمه عباسی در تشریح جزئیات برنامه تأمین وسایل کمک توانبخشی گفت: بر اساس رسالت و اهداف سازمان بهزیستی کشور و نیز ماده ۲۰ قانون تصویب کنوانسیون حقوق افراد دارای معلولیت، تأمین وسایل کمک توانبخشی در چارچوب بودجه سنواتی در نظر گرفته شده است. این تجهیزات نقش مهمی در دستیابی افراد دارای معلولیت به استقلال فردی و اجتماعی، تساوی فرصتها و پیشگیری از تشدید عوارض ناشی از معلولیت دارد.
وی با اشاره به پیشبینیهای جهانی افزود: تا سال ۲۰۵۰، از هر پنج نفر یک نفر برای رفع محدودیتهای عملکردی به تجهیزات و فناوریهای کمکی نیاز خواهد داشت. در ایران نیز با توجه به رشد جمعیت سالمندی، بیماریهای مزمن و پیامدهای حوادثی مانند زلزله و تصادفات رانندگی، نیاز به این تجهیزات رو به افزایش است.
معاون توانبخشی سازمان بهزیستی در خصوص انواع تجهیزات کمک توانبخشی تصریح کرد: این وسایل شامل تجهیزات تحرکی مانند ویلچر و عصا و... وسایل کمک بینایی مانند عینک و نرمافزارهای بزرگنمایی، و تجهیزات شنوایی مانند سمعک، سیستم های تقویت صوت، تقویت تلفن میشود. همچنین سیستمهای نوشتاری و خواندن بریل، برجستهنگار، نرمافزارهای گویا و دستگاههای ضبط و پخش نیز در این دسته قرار میگیرند.
عباسی در خصوص توزیع ویلچر اظهار کرد: سالانه حدود ۴۰۰۰ دستگاه ویلچر برقی و ۳۶۰۰۰ انواع ویلچر مکانیکی در کشور مورد نیاز است. این وسیله بر حسب اولویت به افراد مبتلا به ضایعات و بیماریهای سیستم اعصاب مرکزی، افراد با ضایعات شدید اسکلتی عضلانی پیشرونده و افراد دارای معلولیت که قدرت کافی برای راندن ویلچر دستی ندارند، اختصاص مییابد.
وی در مورد اولویتهای واگذاری ویلچر برقی گفت: "افراد بالای ۱۲ سال بدون مشکل اختلال شناختی یا هوشی، شاغلین، محصلین و دانشجویان، ورزشکاران حرفهای و سرپرستان خانوار در اولویت دریافت ویلچر برقی قرار دارند. این وسیله بر اساس شیوهنامه تأمین و توزیع وسایل کمک توانبخشی، هر هفت سال یکبار به افراد واجد شرایط تعلق میگیرد.
وی با اشاره به عوارض استفاده از ویلچر برقی خاطرنشان کرد: علیرغم مزایای بسیار، استفاده از ویلچر برقی میتواند عوارضی مانند زخم های فشاری، آتروفی عضلانی، احتمال سقوط و افزایش وابستگی روانی را به همراه داشته باشد. همچنین هزینههای بالای نگهداری و تعمیرات نیز از چالشهای پیش روی استفادهکنندگان است. ضربههای حاصل از حرکت سریع روی ویلچر برقی میتواند باعث ایجاد زخمهای فشاری به ویژه در نواحی که فشارزیادی به نشیمنگاه، پشت، پاشنهها وارد شود. در این خصوص توجه و تمایز بین نیاز و خواسته بسیار مهم است و نقش کمیته توانبخشی در تعیین احراز شرایط فرد دارای معلولیت به لحاظ تخصصی بسیار حائز اهمیت است.
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل سازمان بهزیستی کشور؛ عباسی در پایان با تأکید بر نقش سازمانهای غیردولتی گفت: نقش ارگانها و سایر دستگاههای نیمه دولتی و غیردولتی در راستای مسئولیت اجتماعی، در تأمین کامل یا بخشی از وسایل کمک توانبخشی در کنار جامعه هدف سازمان بهزیستی قابل تقدیر و مورد انتظار است.
انتهای پیام
نظرات