شاهرخ شجاعیفر در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، با اشاره به قرق برخی از مناطق که از نظر پوشش گیاهی بسیار ضعیف هستند، اظهارکرد: در سالجاری ۱۱ هزار هکتار قرق مراتع در استان انجام گرفته که نیازمند همکاری مردم در عدم ورود دام به این مراتع به مدت حداقل دو سال بوده تا گونههای بومی پوشش گیاهی این مراتع دوباره احیا و تثبیت شود.
وی با بیان اینکه استان همدان با توجه به نقشه پوشش گیاهی دارای ۶۶۵ هزار هکتار اراضی مرتعی بوده، خاطرنشان کرد: این اراضی مرتعی شامل ۱۰۸۵ سامانه عرفی با ۶۴ هزار دامدار و بهرهبردار مجاز است.
شجاعیفر افزود: از ۱۰۸۵ سامانه عرفی سطح استان همدان، ۵۵ سامانه جز سامانه عشایری بوده که در سامانههای عشایری سطح استان حدود ۱۰۰۰ خانوار با حدود ۳۵۰ هزار رأس دامدام مجاز موجود هستند.
وی با بیان اینکه البته تعداد دام موجود در سامانههای عرفی عشایری استان همدان به دلیل حضور دامهای غیرمجاز بهطور قطع بیشتر است، تصریح کرد: در سطح مراتع استان همدان ۲.۵ برابر دام مازاد بهدلیل حضور عشایر غیرمجاز و فاقد پروانه چرا، وجود دارد.
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی وآبخیزداری استان همدان با اشاره به سامانه عرفی، گفت: هر محدودهای که تعدادی بهرهبردار مجاز وجود دارد و این بهرهبرداران از آن محدوده بهصورت مشترک استفاده میکنند به آن محدوده سامانه عرفی گفته میشود ضمن اینکه ممکن است این سامانه عرفی شامل یک روستا و یا دو روستا و حتی یک روستا با چند سامانه عرفی باشد.
شجاعیفر با بیان اینکه برای احیا، اصلاح و بهبود مراتع هر ساله پروژههای مختلفی در سطح مراتع استان انجام میگیرد که سعی میکنیم این پروژهها با مشارکت بهرهبرداران باشد، خاطرنشان کرد: در همین رابطه در هر سامانه عرفی یک طرح مرتعی تهیه شده و به نمایندگان بهرهبرداران این سامانهها که شوراها و یا جمعی از عشایر هستند احاله مدیریت میشود.
این مقام مسئول افزود: امضا این قرارداد مشارکتی به بحث همیاری و نگهداری مراتع توسط بهرهبرداران کمک کرده و بهطور قطع بهرهبرداران موفقتر از آن خواهند بود که به تنهایی اداره خود در این رابطه اقدام داشته باشد.
وی ادامه داد: در کنار آن نظارت بر این نگهداری پروژههای مختلف که در مراتع انجام میشود با ادارات ما در شهرستانها بوده و این امر ورود و خروج و تعداد دام را برای حفاظت مراتع کنترل میکند.
شجاعیفر با اشاره به اینکه پروژههای مختلفی از جمله بحث کپهکاری را هر ساله در عرصه مراتع استان داریم که جز اقدامات بیولوژیک احیا و اصلاح مراتع به شمار میرود، افزود: امسال بر اساس آمار ۱۷۰۰ هکتار پروژه کپهکاری در مراتع استان همدان انجام شده که بخشی از این پروژه با مشارکت بهرهبرداران و بخش دیگر با اعتباراتی بوده که از طریق سازمان در اختیار این اداره کل گذاشته شده است.
وی با بیان اینکه در رابطه با پروژه کنتور فارو و به عبارتی پروژه ذخیره نزولات نیز امسال تاکنون ۵۰۰ هکتار پروژه در استان اجرا شده است، ادامه داد: در جاهایی از مراتع نیز که مستعد کشت گیاهان دارویی بوده امسال حدود ۳۱۸ هکتار کشت گونه موسیر را بهصورت کپهکاری با همکاری بهرهبرداران در مراتع استان انجام دادهایم.
وی خاطرنشان کرد: در سال آینده بر اساس هماهنگی انجام شده بر آن هستیم که سطح کشت گیاهان دارویی را در سامانههای عرفی از جمله سامانههای عشایری افزایش دهیم و بهطور قطع با توجه به اینکه این امر مشارکت مردم را میطلبد هر میزان همکاری مردم در این رابطه بیشتر باشد این آمادگی را داریم که نهاده مورد نیاز برای کشت گیاهان دارویی را تامین و در اختیار مشارکتکنندگان بگذاریم.
شجاعیفر یادآور شد: همچنین پروژههای مختلفی چون مدیریت چرا، کنترل پروانه چرای دام و ساماندهی کوچ عشایر از دیگر اقداماتی بوده که برای احیا و اصلاح مراتع سطح استان در سالجاری انجام شده است.
وی گفت: چندی پیش در هفته جاری در رابطه با ساماندهی کوچ عشایر جلسه هماهنگی آن در استانداری برگزار و برنامهریزی شد که ادارات مختلف در بحث کوچ عشایر در فصل مقرر همکاری و کنترل لازم را داشته باشند تا دام مازاد وارد استان نشود و عشایر به موقع وارد مراتع شوند تا مراتع بتوانند به آمادگی لازم برای ورود دام برسند.
انتهای پیام
نظرات