• یکشنبه / ۲۸ بهمن ۱۴۰۳ / ۱۲:۴۵
  • دسته‌بندی: گزارش و تحلیل
  • کد خبر: 1403112820706
  • خبرنگار : 90057

واشنگتن‌پست: طرح ترامپ برنامه‌های «ضد تروریسم» آمریکا را تهدید می‌کند

واشنگتن‌پست: طرح ترامپ برنامه‌های «ضد تروریسم» آمریکا را تهدید می‌کند
مرکز فرماندهی نیروهای ویژه سومالی

به گفته مقام‌ها و امدادگران آمریکایی، توقف گسترده کمک‌های خارجی آمریکا توسط «دونالد ترامپ»، برنامه‌هایی را که برای مقابله با بمب‌گذاران الشباب، مهار گسترش القاعده در غرب آفریقا و تامین امنیت و نگهداری زندانیان داعش در خاورمیانه طراحی شده، تهدید می‌کند.

به گزارش ایسنا، واشنگتن‌پست نوشت: چند ساعت پس از روی کار آمدن ترامپ در ماه گذشته، او یک دستور اجرایی ۹۰ روزه را برای تعطیلی برنامه‌های کمک خارجی صادر کرد و گفت: برنامه کمک‌های خارجی با منافع و بروکراسی آمریکا همسو نیست و «در جهت بی‌ثبات کردن صلح جهانی است». 

اما چهار مقام فعلی و سابق آمریکا می‌گویند که بسیاری از برنامه‌های متاثر از این تصمیم به طور خاص برای پاسخ به تهدیدهای امنیت ملی طراحی شده‌اند و تعلیق آنها می‌تواند آمریکا و متحدان بین‌المللی آن را به خطر بیندازد. 

ایالات متحده سالانه نزدیک به ۱۰ میلیارد دلار برای کمک‌های «امنیتی» خارجی هزینه می‌کند. بیش از نیمی از آنها به اسرائیل، مصر و اوکراین می‌رسد که هر سه آنها از توقف هزینه‌ها معافیت دریافت کردند. در همین حال، سایر شرکای امنیتی آمریکا در آفریقا و خاورمیانه که سهم بسیار کمتری از بودجه کمک خارجی دریافت می‌کنند، شاهد توقف برنامه‌های امنیتی حیاتی بوده‌اند. 

یکی از نگرانی‌های ویژه، برنامه کمک به مقابله با تروریسم است که ایالات متحده در سال ۲۰۲۳ برای بهبود ظرفیت متحدان برای پاسخگویی به تهدیدهای افراطیون ۲۶۴ میلیون دلار برای آن هزینه کرد. سایر برنامه‌ها با جنایات سازمان یافته فراملی و مواد مخدر مقابله می‌کنند و اجرای قانون محلی را تقویت می‌کنند. تقریباً همه اکنون به حالت تعلیق درآمده‌اند. 

یکی از مقام‌های امنیتی سابق ایالات متحده می‌گوید: این یک دوره «کارآموزی» نیست، شما نمی‌توانید به شرکای خود بگویید اخراج شده‌اید! هر چیزی که ما به آنها می‌دهیم، از آموزش و تجهیزات گرفته تا توصیه‌های عمومی، طبق تعریف، کمک‌های خارجی است که اکثر آنها برای حفظ عملیاتی که ما برای «ایمن نگه داشتن آمریکا» تحمیل کرده‌ایم، به آن وابسته شده‌اند.

خلاء امنیتی رو به رشد در آفریقا

در سومالی، جایی که واشنگتن از دولت در نبرد طولانی مدتش با الشباب، یک گروه شورشی قدرتمند همسو با القاعده، حمایت کرده است، یک مقام دفاعی ایالات متحده گفت که تعطیلی ناگهانی باعث ایجاد خطرات امنیتی برای برخی از صدها سرباز آمریکایی مستقر در آنجا شده است. 

واشنگتن‌پست: طرح ترامپ برنامه‌های «ضد تروریسم» آمریکا را تهدید می‌کند
داناب، نیروهای ویژه سومالیایی آموزش دیده توسط آمریکا

او گفت پیمانکارانی که مسئول ساخت و نگهداری پایگاه‌های نیروهای ویژه سومالیایی آموزش دیده توسط ایالات متحده، معروف به «داناب» بودند، چنان ناگهانی آنجا را ترک کردند که سربازان آمریکایی مجبور شدند برای برداشتن وسایل‌ شخصی‌شان به تکاپو بیفتند. نزدیک به ۴۰۰ فارغ‌التحصیل داناب در خارج از یک پایگاه نظامی آمریکایی رها شدند و غذا، سوخت و برق نداشتند. 

این مقام دفاعی ایالات متحده گفت که برای یک پیمانکار خصوصی دیگر که سربازان مجروح سومالیایی در منطقه جنگی دورافتاده را برای مداوا خارج می‌کرد، دستور توقف کار صادر شد. مشخص نیست که آیا آنها برای پرواز برگشت یا هر انتقال بعدی بازپرداخت خواهند شد.

مسدود کردن بودجه همچنین به آزمایشگاه‌های تحت حمایت آمریکا در موگادیشو و گارو، سومالی، که تجزیه و تحلیل موشک‌های بالستیک، دی ان ای، بمب‌ها و سایر شواهد را انجام می‌دهند، وارد شده است. ژنرال محمد محمد احمد، رئیس تیم پزشکی قانونی پلیس در بخش تحقیقات جنایی، گفت که آزمایشگاه موگادیشو اثر انگشت و سایر اطلاعات صحنه جرم را در اختیار پلیس بین‌الملل و اف‌بی‌آی قرار می‌داد. احمد گفت که سال گذشته، این آزمایشگاه روی حدود ۱۲۰ پرونده تروریستی کار کرد، «اما تمام فعالیت‌ها ظرف یک ماه از بین رفته است. مربیان ما رفته‌اند، مجوزهای فناوری اطلاعات ما منقضی شده است.» 

یک کارشناس امنیتی که به طور گسترده در سومالی کار کرده است، به صراحت گفت: «اگر تمام پول‌های آمریکا برای همیشه متوقف شود، این جنگ [علیه الشباب] خیلی سریع به پایان رسیده است.»

شبه‌نظامیان الشباب طی سال‌ها حملات مرگباری را در کنیا، یکی دیگر از متحدان سرسخت واشنگتن، انجام داده‌اند. در سال ۲۰۲۰، افراد مسلح به یک پایگاه نظامی در جزیره ماندا حمله کردند و سه آمریکایی را کشتند. صدها نفر در سال ۲۰۱۳ در طی یک روز محاصره در یک مرکز خرید در نایروبی کشته شدند. ۲۱ نفر دیگر در حمله سال ۲۰۱۹ به یک هتل مجلل در پایتخت کشته شدند. در شمال سومالی، جایی که داعش یک مرکز عملیاتی و مالی ایجاد کرده است، نیروهای محلی درگیر یک حمله خونین با هدف بیرون راندن شبه‌نظامیان هستند، اما نتوانسته‌اند حمایت غرب را تامین کنند.

گزارشی در این ماه از یک هیئت کارشناسان سازمان ملل در مورد داعش و القاعده می‌گوید که تهدید ناشی از این گروه‌ها «کاهش نپذیرفته است» و هر دو همچنان تمرکز خود را به آفریقا معطوف می‌کنند.

کنیا به طور معمول بزرگترین دریافت کننده کمک‌های ضد تروریسم در آفریقا است. این مقام امنیتی سابق ایالات متحده گفت که حمایت ایالات متحده به پلیس کنیا کمک می‌کند تا مرز متخلخل و ۴۳۰ مایلی با سومالی را ایمن کند، با تهدید بمب‌های دست ساز (IEDs) - که صدها نیروی امنیتی و غیرنظامی را کشته است - مقابله کند و به حملات تروریستی پاسخ دهد. او به یک برنامه مهم مرزی که اکنون به حالت تعلیق درآمده است، اشاره کرد که از پهپادهای ارائه شده توسط آمریکا برای نظارت، شناسایی و ممانعت از شبه نظامیان استفاده می‌کند. 

بر اساس گزارش پلیس کنیا که توسط واشنگتن پست بررسی شده است، این پهپادها به نیروهای کنیایی اجازه داده‌اند تا گالون‌های آب را که در مناطق دور افتاده توسط الشباب پنهان شده بودند، کشف کنند. 

در این گزارش آمده است که در مناسبتی دیگر، یک گشت‌زنی، مردانی را که تلاش می‌کردند بمب کار بگذارند، شناسایی کرد. همچنین اکنون برنامه‌ای برای مقابله با بمب‌های دست ساز متوقف شده است - از جمله ایجاد پایگاه داده برای شناسایی الگوها در ساخت بمب، شناسایی قانونی بمب‌سازان و جمع‌آوری شواهد برای آزمایش‌ها. 

نیروهای امنیتی کنیا سابقه طولانی در نقض حقوق بشر دارند. اما مقامات فعلی و سابق می‌گویند که بودجه و راهنمایی آمریکا تفاوت واقعی ایجاد کرده است و بودجه ایالات متحده از یک ناظر مستقل پلیس حمایت می‌کند که افسران سرکش را تحت تعقیب قرار می‌دهد. عملکرد افتضاح کنیا در طول محاصره چهار روزه یک مرکز خرید - زمانی که نیروهای امنیتی ناکارآمد مغازه‌ها را غارت کردند در حالی که قربانیان مرده بودند، سپس سعی کردند شواهد را از بین ببرند - تا حمله به هتل در سال ۲۰۱۹، زمانی که تیم‌های آموزش دیده توسط ایالات متحده در عرض چند ساعت محل را ایمن کردند، به طور قابل توجهی بهبود یافت. 

سام ماتوک، مدیر شرکت امنیتی هالیدی فینچ، که شخصاً به حمله ۲۰۱۹ پاسخ داد، گفت: تعداد کمی که در کمک‌های خارجی دخیل هستند با این ادعا که سیستم نیاز به اصلاح دارد، مخالفت می‌کنند. این کارشناس امنیتی که به طور گسترده در سومالی کار کرده است، گفت: من با ترامپ موافقم و ای کاش دولت من وسیله‌ای را برای توقف کمک‌های خارجی و تمرکز بر مردم ما در اختیار داشت. اما چرا به همه ۹۰ روز مهلت نمی‌دهیم تا به صورت فردی به پرونده خود رسیدگی کنند و اگر نتوانستند، پول را متوقف کنند؟

بدترین زمان ممکن

تعلیق بودجه همچنین پیامدهای مهمی برای غرب آفریقا دارد که به یک نقطه داغ جهانی برای افراط‌گرایی تبدیل شده است. وابسته‌های القاعده و داعش بخش‌های وسیعی از خاک را تصرف کرده‌اند، هزاران غیرنظامی را کشته‌اند و مکرراً به اهداف دولتی و نظامی حمله کرده‌اند. 

واشنگتن‌پست: طرح ترامپ برنامه‌های «ضد تروریسم» آمریکا را تهدید می‌کند
رژه نیروهای ساحل عاج

به گفته یک مقام ارشد ارتش آمریکا، در کشور ساحلی بنین، یک دموکراسی قوی تاریخی که توسط شبه نظامیان مرتبط با القاعده تهدید می‌شود، برنامه چند ساله برای آموزش ارتش برای عملیات‌های ضد تروریستی به حالت تعلیق درآمده است. این کشور درگیر حملات مرگبار و پیچیده‌ای است، از جمله حمله ۸ ژانویه به یک پست نظامی که حدود ۳۰ سرباز را کشت.

آنلیس برنارد، مشاور سابق وزارت امور خارجه که اکنون مشاوران تثبیت استراتژیک را اداره می‌کند، یک شرکت خصوصی که با تیم ارتش ایالات متحده در امور غیرنظامی کار می‌کند، گفت: «این بدترین زمان ممکن برای توقف است. این به شدت توانایی دولت برای دفع حملات تروریستی را مختل می‌کند.»

در ساحل عاج که به عنوان «سنگری از ثبات» در منطقه ناآرام تلقی می‌شود، ۲ برنامه چهار ساله برای پیمانکاران آمریکایی برای آموزش نیروهای محلی نیز متوقف شده است. هر دو طرح تازه در ژانویه آغاز شده بود. این مقام ارشد نظامی گفت که یکی بر مراقبت از مجروحان و دیگری بر آموزش پیش از اعزام متمرکز بود. این برنامه‌ها بخشی از محور استراتژی ضد تروریسم ایالات متحده در منطقه بود - از تعقیب مستقیم شبه نظامیان تا تلاش برای مهار آنها - که به دلیل کاهش سریع ردپای نظامی آمریکا ضروری بود. 

آوریل گذشته، نیروهای آمریکا، چاد، آخرین کشور نیمه باثبات در منطقه ساحل را ترک کردند. چهار ماه بعد، رهبران کودتا در نیجر، نیروهای آمریکایی را از پایگاه هواپیماهای بدون سرنشین ۱۰۰ میلیون دلاری تازه ساز خود بیرون کردند و از مربیان نظامی روسی دعوت کردند تا جایگزین آنها شوند.

نفوذ آمریکا در ساحل تا حد زیادی محدود به ابتکارات بشردوستانه از طریق آژانس توسعه بین‌المللی ایالات متحده بود. بسیاری از این کارها نیز اکنون به حالت تعلیق درآمده است، زیرا ترامپ تلاش می‌کند یو اس اید را از بین ببرد. این مقام ارشد نظامی گفت: «وقتی شما آن را از بین ببرید، توانایی ما برای شکل دادن به محیط از بین می‌رود و از آنجا که طبیعت از خلاء بیزار است، می‌دانیم که کشورهای درنده آن را پر خواهند کرد.»

معافیت‌های متغیر

نگرانی‌های مشابهی از خلأ امنیتی در شمال شرقی سوریه وجود دارد، جایی که دو اردوگاه در آن حدود 41 هزار نفر از بستگان شبه‌نظامیان مظنون داعش را نگهداری می‌کند - بقایایی از کمپین بمباران به رهبری آمریکا که خلافت خودخوانده این گروه را نابود کرد. یک امدادگر با اطلاع از وضعیت، گفت که توقف کمک‌های مالی منجر به توقف سه روزه کمک‌های بشردوستانه به اردوگاه‌های الهول و روژ قبل از صدور معافیت‌های موقت برای سازمان‌هایی شد که در آنجا کار می‌کنند. 

واشنگتن‌پست: طرح ترامپ برنامه‌های «ضد تروریسم» آمریکا را تهدید می‌کند
اردوگاه الهول

شیفت‌های نگهبانان باید هر دو هفته یکبار تمدید شود تا از اختلال بیشتر جلوگیری شود و کار کمک رسانی در بقیه مناطق سوریه متوقف می‌شود. این امدادگر گفت: «وقتی مردم آب، غذا، چیزهایی که به آنها تکیه می‌کنند نداشته باشند، به دنبال جای دیگری می‌گردند تا آن را پیدا کنند. نگرانی، به ویژه در سوریه که [داعش] به دنبال فرصت‌هایی برای تجدید قوا است، این است که آنها وارد این خلاء شوند.» 

این توقف، دولت عراق را مجبور کرده است تا بازگشت خانواده‌ها از الهول را به حالت تعلیق درآورد. به گفته وزیر مهاجرت و آوارگی این کشور، اردوگاه در جنوب عراق که در آن افراد برای بازپروری فرستاده می‌شدند، به دلیل کمبود بودجه، فعالیت خود را متوقف کرده است. بر اساس فرمان اجرایی ترامپ، برنامه‌هایی که کمک‌های نجات جانی ارائه می‌کنند یا «ماموریت حیاتی» تلقی می‌شوند، از توقیف معاف هستند. 

یکی از دستیاران کنگره که با بحث‌ها آشناست، گفت، اما اعضای کنگره هنوز در مورد نحوه اعطای معافیت توسط دولت در تاریکی هستند. او گفت: «ما معیارهایی را برای روند معافیت ندیده‌ایم ... و معدود معافیت‌های عمومی به سختی اجرا می‌شوند. ما هیچ مدرکی دال بر روند بررسی نمی‌بینیم.» او گفت که وزارت امور خارجه گفته است که برنامه‌های یک میلیارد دلاری را خاتمه می‌دهد، اما کنگره هیچ راهی برای ارزیابی خطرات قانونی، مالی یا امنیت ملی ندارد.»

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha