دکتر سروش صادقنژاد در گفتوگو با ایسنا، فیرا یا فدراسیون جهانی رباتیک و هوش مصنوعی را نهادی سازمانیافته جهت ایجاد عرصهای برای به چالش کشیدن نسل جوان و محققان در زمینه رباتهای متحرک خودمختار و زمینهسازی برای ایجاد جامعهای صنعتی و هوشمند دانست و گفت: مسابقات جهانی رباتیک و هوشمصنوعی فیرا همه ساله در یکی از کشورهای جهان و مسابقات آزاد آن در یکی از کشورهای عضو این فدراسیون برگزار میشود و این رویداد موجب شده که از سال ۱۹۹۶ علاقهمندان به حوزه رباتیک و هوش مصنوعی در بین جوانان رو به افزایش باشند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر در فدارسیون فیرا بیش از ۴۰ کشور عضویت دارند، اظهار کرد: از سال ۱۳۹۲ با راهاندازی دفتر کمیته ملی رباتیک ایران فیرا، مسابقات فیراکاپ آزاد ایران با جدیت بیشتری دنبال شد، به گونهای که در حال حاضر تعدادی از نوابغ و متخصصین ایرانی در کمیتههای مختلف فنی و اجرایی فدراسیون جهانی مشغول به فعالیت هستند و ایران به عنوان یکی از مراکز اصلی فعالیت این فدراسیون همیشه فعالانه حضور خود را در سالهای گذشته نشان داده است.
صادقنژاد از برگزاری دوازدهمین دوره مسابقات بینالمللی فیراکاپ آزاد ایران از ۲۶ تا ۲۹ فروردین سال ۱۴۰۴ در تهران خبر داد و یادآور شد: برگزیدگان این رقابتها جواز حضور در سیامین دوره مسابقات جهانی رباتیک و هوش مصنوعی فیرا را که مرداد ۱۴۰۴ در کشور کره جنوبی برگزار میشود، کسب خواهند کرد.
نایب رئیس فدراسیون جهانی رباتیک و هوش مصنوعی فیرا به تشریح نحوه برگزاری این مسابقات اشاره کرد و در این باره توضیح داد: رقابتهای امسال فیراکاپ آزاد ایران در سه بخش اصلی «فیرا پرنده»، «فیرا چالشی» و «فیرا دانشآموزی» و در قالب ۲۲ لیگ مختلف برای دانشآموزان زیر ۱۴ سال، دانشآموزان ۱۴ تا ۱۸ سال و همچنین دانشجویان و فارغالتحصیلان رشتههای مرتبط با علم رباتیک و هوش مصنوعی برگزار خواهد شد.
لیگهای رقابتی رباتیک
وی تاکید کرد: امسال برای اولین بار در این رقابتها به صورت رسمی شاهد برگزاری لیگ جدیدی در «صنعت هوشمند کارخانه» در رده سنی زیر ۱۴ سال خواهیم بود تا بتوانیم در این راستا کودکان و نوجوانان را با مفهوم این موضوع آشنا کرده و در نهایت در آینده آنها را به سمت موضوعات جدی موجود در صنعت سوق دهیم.
صادقنژاد ادامه داد: لیگهای پرنده این رقابت در دو بخش «سرعت» و «امداد و نجات» است. لیگ خودروهای خودران نیز در دو بخش شهری و برون شهری برگزار خواهد شد.
به گفته وی، لیگهای «نوآوری و کسب و کار در رباتیک»، «ماموریت غیرممکن»، «رباتهای ورزشی چرخدار دانشآموزی»، «امداد و مدیریت بحران دانشآموزی»، «شبیهسازهای خودروی خودران و پرنده» و «شبیهساز خانه هوشمند» و همچنین رقابت «کارخانه هوشمند» از لیگهای کلی مسابقات امسال در ردههای سنی مختلف است که به موازات آن برای تمامی این لیگها به غیر از لیگهای جدید، رقابتهای جهانی استاندارد آن نیز همه ساله برگزار میشود.
قوانین و مقررات ثبتنام در رویداد جهانی رباتیک
بنیانگذار و رئیس کمیته ملی رباتیک ایران فیرا اضافه کرد: همه ساله کمیتههای فنی لیگهای مختلف فدراسیون جهانی رباتیک و هوش مصنوعی فیرا با درنظر گرفتن پیشرفتهای علمی سطح دنیا و همچنین توسعههای جدیدی که در فناوریهای روز دنیا اتفاق میافتد، بر مبنای افقهای مشخص در هر کدام از موضوعات، اقدام به ایجاد تغییر و به روز رسانی در قوانین مسابقات میکنند و تا زمان برگزاری مسابقات جهانی، از این قوانین باید پیروی شود.
وی افزود: قوانین و مقرراتی که امسال مسابقات فیراکاپ آزاد ایران ۲۰۲۵ از آن بهره میبرد، آخرین نسخه قوانین و مقرراتی است که فدراسیون اعلام کرده و از مبادی رسمی آن قابل دسترسی است.
صادقنژاد در خصوص نحوه ثبت نام در این رویداد جهانی، گفت: شرکت در این مسابقات از طریق سامانه رسمی فدراسیون به آدرس events.avisengine.com برای تمامی کشورهای عضو و همچنین برگزاری رویدادهای اصلی فدارسیون صورت میگیرد و تمامی تیمهای علاقهمند به شرکت در این رقابتها، با ورود به این سامانه نسبت به نامنویسی تیمهای خود اقدام میکنند.
وی خاطرنشان کرد: اضافه کردن اعضای هر تیم به صورت مجزا، ارسال اطلاعات فنی مورد نیاز هر لیگ جهت دریافت تاییدیه فنی شرکت در مسابقات و همچنین پرداخت هزینههای ثبتنام از طریق این سامانه صورت خواهد گرفت.
نایب رئیس فدراسیون جهانی رباتیک و هوش مصنوعی فیرا خاطر نشان کرد: از حدود ۶ ماه پیش با قطعی شدن زمان برگزاری مسابقات که بنا بود از ۲۶ تا ۲۹ فروردین سال ۱۴۰۴ در تهران برگزار شود، مجوز برگزاری مسابقات از هیات اجرایی فدارسیون جهانی اخذ شد. بر اساس مجوز اخذ شده زمانبندی مشخص و معینی بر روی وب سایت مسابقات به نشانی (iran.firaworldcup.org) منتشر شد و تیمها نسبت به پیشثبتنام، ارسال مدارک فنی و همچنین پرداخت هزینههای خود اقدام کردند.
وی اضافه کرد: ثبتنام و مرحله پرداخت نهایی زودهنگام مسابقات تا ۳۰ بهمن ۱۴۰۳ ادامه دارد و مراحل پرداخت هزینههای ثبت نام در مراحل عادی و دیرهنگام تا ۲۰ اسفندماه ۱۴۰۳ ادامه دارد. در این بازه زمانی تیمهای جدید علاقهمند نیز میتوانند با ثبت اطلاعات خود و ارسال مدارک فنی نسبت به شرکت در این رویداد مهم بینالمللی که در ابتدای سال آینده برگزار میشود، شرکت کنند و به خانواده بزرگ فیرا در ایران بپیوندند.
استقبال جوانان برای رقابت رباتیکی
صادقنژاد با بیان اینکه امسال شاهد استقبال چشمگیر تیمها در بخشهای مختلف مسابقات بودیم، گفت: با توجه به برنامهریزیهای خوبی که در ۶ ماه دوم سال جاری در کشور با مدیریت کمیته ملی رباتیک ایران فیرا در قالب برگزاری اولین المپیک فناوری کشور در پارک فناوری پردیس و همچنین مسابقات رباتیک و نمایشگاه ایده و خلاقیت دوازدهمین دوره کنفرانس بینالمللی رباتیک و مکاترونیک انجمن رباتیک ایران صورت گرفت، ۴۸۰ تیم در این دوره از مسابقات ثبت نام کردند.
وی با بیان اینکه این تعداد تیم نشان از جهش بالای جوانان برای شرکت در این رویداد نسبت به سالهای گذشته این رقابتها دارد و ادامه داد: اکثر شرکتکنندگان امسال از کشور ایران هستند، ولی تیمهایی از کشورهای چین، روسیه، ترکیه، افغانستان، عمان، امارات متحده عربی و قبرس در این رقابت حضور دارند.
نایب رئیس فدراسیون جهانی رباتیک و هوش مصنوعی فیرا با بیان اینکه داوری هر یک از لیگهای این دوره از مسابقات توسط کمیتههای فنی این رقابتها صورت میگیرد، یادآور شد: کمیتههای تخصصی در هر لیگ متشکل از افراد علمی دانشگاهی و صاحبان صنایع و نخبه این حوزه هستند. در هر لیگ، بر مبنای قوانین استاندارد اعلام شده در تمامی لیگها که از سوی فدراسیون تعیین شده است، معیارهای داوری کاملا شفاف بیان شده و بر آن اساس، تمامی تیمها ارزیابی خواهند شد.
به گفته وی بهغیر از لیگ جدید باقی لیگهای مسابقات فیراکاپ امسال ایران، از زیر مجموعههای مسابقات جهانی بوده و ارزیابیها نیز بر این اساس صورت خواهد پذیرفت.
نحوه آمادگی تیمها
رئیس کمیته ملی رباتیک ایران فیرا با اشاره به جزئیات برگزاری این رقابتهای منطقهای، گفت: کلیه تیمهای حاضر در روزهای نهایی مسابقات در قالب برنامههایی که هر کدام از لیگها به صورت مجزا اعلام کرده و به صورت رسمی اطلاعرسانی خواهد شد، اقدام به شرکت در مراحل مقدماتی، نیمه نهایی و نهایی لیگ خود خواهند کرد. یک تا دو روز ابتدایی رقابتها به آمادهسازی تیمها و پذیرش آنها اختصاص خواهد داشت و سعی میشود تا امکانات و زیرساختهای خوبی برای شرکتکنندگان این دوره از مسابقات اختصاص داده شود.
وی افزود: برترینهای هر لیگ در قالب رقابت چهار روزه مسابقات در روزهای ۲۶ تا ۲۹ فروردین ماه ۱۴۰۴ مشخص و در قالب تیمهای اول تا سوم هر لیگ معرفی خواهند شد.
صادقنژاد خاطر نشان کرد: به تیمهای اول تا سوم هر لیگ، لوح تقدیر، گواهی شرکت در رویداد، تندیس مقام و جوایز نقدی اختصاص خواهد گرفت. امسال خوشبختانه با رایزنیهای صورت گرفته یکی از حامیان رویداد اقدام به اختصاص کمک هزینهای برای شرکت تیمها در مسابقات جهانی کره جنوبی کرده که به محض نهایی شدن این موضوع تیمهای شرکتکننده از کم و کیف آن آگاه خواهند شد.
وی تاکید کرد: علاوه بر اینها تیمهای اول تا سوم این مسابقات امکان برخورداری از تسهیلات اعزام به مسابقات جهانی را نیز کسب خواهند کرد.
رئیس کمیته ملی رباتیک ایران فیرا با بیان اینکه برگزاری این رویداد باعث رشد مهارتهای فردی در حوزههای مهندسی مکانیک، الکترونیک، کنترل، کامپیوتر و هوش مصنوعی میشود، گفت: این رویداد موجب تقویت همکاری میان متخصصان رشتهها و حوزههای مختلف خواهد شد. تقویت کار تیمی، ارتباطات بینالمللی و معرفی آخرین دستاوردهای فناوران به سرمایهگذاران از دیگر اهدافی است که میتوان برای این رویداد به شمار آورد.
وی تاکید کرد: از این رو برگزاری منظم این رقابتها در ایران و همچنین حضور گروههای موفق ایرانی در رقابتهای بینالمللی میتواند زمینهساز تبادل اطلاعات بین تیمها، حضور تیمهای موفق در کنار یکدیگر و شکلگیری فعالیتهای مشترک با دانشگاهها و مراکز علمی دیگر کشورها باشد.
انتهای پیام
نظرات