هادی عیدی پور در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، با اشاره به اخباری که در خبرگزاریها و فضای مجازی در مورد کوهنوردانی که به ارتفاعات دماوند رفته و دچار مشکل شدهاند، گفت: متأسفانه این افراد علیرغم تمام تذکرات و هشدارهای که امنیت کوهنوردی و سازمان هواشناسی داده بود، به ارتفاعات دماوند رفته و دچار مشکلات بسیاری شدهاند.
وی در خصوص صعود به ارتفاعات بیان کرد: با توجه به اینکه برخی افراد بعضاً در فصل زمستان جهت کوهنوردی به ارتفاعات اطراف شیراز و فارس میروند، باید بدانند که کوهنوردی در زمستان قواعد و قوانینی دارد و برای لذت بردن از طبیعت بکر و صعودی موفق، باید چند نکته را حتماً مورد توجه قرار دهند.
رئیس سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری شیراز اظهار کرد: کوهنوردان اول باید شرایط جوی حاکم بر منطقهای که قرار است، صعود انجام شود را به صورت کاملاً بررسی کنند و تذکرات و هشدارهای هواشناسی را جدی بگیرند. در ارتفاعات شاهد برف، بوران، بارندگی و صاعقه هستیم. در صورتی که هوا برفی و سرد باشد، خطر ریزش بهمن نیز وجود دارد که خود به نوعی یک تهدید جدی محسوب میشود.
عیدیپور ادامه داد: به صورت کلی آب و هوا در ارتفاعات قابل پیشبینی نیست، ممکن است شرایط جوی مساعد باشد، اما با گذشت چند ساعت شرایط کاملاً عوض شود، لذا صعود در ارتفاعات نیازمند اطلاعات دقیق شرایط جوی و هواشناسی منطقه است.
رئیس سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری شیراز تصریح کرد: نکته بعدی در صعود به ارتفاعات، استفاده از البسه و تجهیزات مناسب است، اگر قرار شد صعود زمستانی با گرفتن اطلاعات و شرایط جوی که قبلاً رصد شده، انجام شود، حتماً باید از تجهیزات حفاظتی مناسب استفاده و اصول فنی را در پوشیدن لباسها رعایت کرد. لباسها باید به گونهای باشد که تعریق زیادی صورت نگیرد و همچنین مقاومت لازم برای جلوگیری از نفوذ سرما را داشته باشد که شخص را دچار آسیب نکند.
عیدیپور با بیان اینکه صعود به ارتفاعات باید به صورت گروهی انجام شود، گفت: کوهنوردان باید مجوزهای لازم را از طرف هیأتهای کوهنوردی و فدراسیون گرفته باشند، علاوه بر این به همراه داشتن افراد باتجربه در صعود به ارتفاعات از واجبات است به عنوان مثال شخصی در شیراز به صورت انفرادی بدون اطلاع خانواده به کوهنوردی رفت و یا به صورت ۲ نفری به ارتفاعات رفتند و دچار آسیبهای جدی شدند. این اشتباهات باعث میشود علاوه بر اینکه صعود موفقی نداشته باشند، دچار آسیب شده و جان خود را به خطر بیندازند.
رئیس سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری شیراز در ادامه سخنان خود به موضوع تغذیه اشاره کرد و گفت: موضوع مهم در صعود ارتفاعات در فصل زمستان، تغذیه سالم و مناسب است. باید از علم تغذیه در صعودهای زمستانی بهره برد و غذایی مصرف کرد که بدن را گرم نگه دارد.
عیدیپور یکی دیگر از چالشهای اصلی را آفتاب سوختگی دانست و افزود: اکثر افراد فکر میکنند مشکل آفتابسوختگی مخصوص فصل تابستان است در صورتی که در فصل زمستان این قضیه بسیار پررنگ است. ممکن است در مناطق برفی به چشم آسیب برسد که به این نوع آسیب، اصطلاحاً «برفکوری» گفته میشود. سرما در ارتفاعات باعث ایجاد خشکی پوست و آسیبهای جدی به قسمتهای بدون پوشش مانند صورت، دست و لبها میشود و ایجاد زخم میکند.
وی ادامه داد: در مجموع، پیشنهاد میکنیم که صعودهای زمستانی، حتماً با برنامهریزی قبلی صورت بگیرد و علاوه بر توجه ویژه به هشدارها و پیشبینیهای هواشناسی، صعود با این فرض انجام شود که هوا در ارتفاعات به صورت آنی تغییر پیدا میکند و علیرغم تمام هشدارهای داده شده ممکن است درگیر یک شرایط جوی بسیار ناپایدار در ارتفاعات شویم.
عیدیپور افزود: صعود به ارتفاعات باید از طلوع آفتاب تا حدود ساعت ۱۴ باشد و اگر تا این زمان به هدف مورد نظر یعنی قله نرسیدیم، مسیر به سمت پایین انتخاب شود. از ساعت ۱۴ به بعد صعود معنی ندارد و باید در یک نقطه امن یا در یک کمپ مناسب مستقر شد؛ تأکید میکنم که صعود حتماً به صورت گروهی، با افراد مجرب و با تجربه که دارای مدارک معتبر از مراجع ذیصلاح هستند و تجربه اینگونه کوهنوردی را دارند، انجام شود. اگر به تمام نکات گفته شده توجه شود، میتوان یک صعود موفق داشت و از طبیعت بکر در ارتفاعات لذت برد و آسیبی به خود و همراهان وارد نکرد.
انتهای پیام
نظرات