• دوشنبه / ۲۲ بهمن ۱۴۰۳ / ۰۹:۲۰
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1403112216404
  • خبرنگار : 50072

باکتری‌های دهان از ابتلا به زوال عقل پیشگیری می‌کنند؟

باکتری‌های دهان از ابتلا به زوال عقل پیشگیری می‌کنند؟

ایسنا/خراسان رضوی باکتری‌هایی که در داخل دهان زندگی می‌کنند ممکن است خطر ابتلا به زوال عقل را شکل دهند.

دانشمندان بر این باورند که باکتری‌های موجود در دهان می‌توانند پیش‌بینی کنند که آیا شما در معرض خطر ابتلا به زوال عقل هستید یا خیر؟ 

نتایج پژوهش‌های جدید نشان داد، باکتری‌هایی که روی زبان و لثه‌های افراد زندگی می‌کنند ممکن است بر نحوه عملکرد مغز و تغییر آن با افزایش سن تاثیر بگذارند و به نوبه خود، این مورد می‌تواند بر سن طبیعی یا ابتلا به زوال عقل نیز تاثیر داشته باشد.

دانشمندان در حال کشف ارتباطات شگفت‌انگیزی بین میکروبیوم دهان، اکوسیستم شلوغ باکتری‌ها در دهان  و سلامت مغز هستند. یافته‎‌های کنونی آنان نشان داد که برخی از باکتری‌ها ممکن است به حافظه و مهارت‌های تفکر کمک کنند، در حالی که برخی دیگر می‌توانند علائم هشداردهنده اولیه کاهش عملکرد مغز باشند.

نتایج پژوهش کنونی منتشرشده در سایت ساینس، این احتمال را افزایش می‌دهد که رژیم غذایی و درمان‌هایی که باکتری‌های دهان ما را تغییر می‌دهند، می‌توانند نقشی در حفظ سلامت مغز با افزایش سن داشته باشند.

در این پژوهش دانشمندان نمونه‌های بزاق ۱۱۵ بزرگسال بالای ۵۰ سال را تجزیه‌وتحلیل کردند و در میان این افراد، ۵۲ درصد عملکرد مغزی سالم داشتند و ۴۸ درصد دیگر علائم اولیه کاهش حافظه و سایر عملکردهای مغزی را ثبت کردند.

باکتری‌های دهان از ابتلا به زوال عقل پیشگیری می‌کنند؟

باکتری‌های موجود در این نمونه‌ها بررسی و مشخص شد افرادی که دارای تعداد زیادی از دو گروه باکتری به نام‌های «نایسریا» و «هموفیلوس» بودند، در آزمایش‌های سلامت مغز بهتر عمل کردند. به ویژه، افراد دارای این باکتری‌ها، حافظه بهتر و توانایی بهتری برای توجه و انجام کارهای پیچیده ثبت کردند. همچنین سطوح بالاتری از یون نیتریت در دهان خود داشتند. نیتریت زمانی توسط باکتری‌ها ساخته می‌شود که نیترات را تجزیه می‌کنند و بخشی طبیعی از رژیم غذایی غنی از سبزیجات است.

آنها نیتریت را کاهش می‌دهند تا اکسید نیتریک تولید کنند که باعث بهبود گردش خون ازجمله جریان خون به مغز می‌شود. این مورد نشان می‌دهد که مصرف مقدار زیادی سبزیجات غنی از نیترات، مانند اسفناج و منداب راکتی، می‌تواند سطح باکتری‌های سالم را افزایش دهد و به بهبود سلامت مغز کمک کند که این مورد ممکن است با بالا رفتن سن افراد بسیار مهم باشد.

دانشمندان بیان کردند: اکنون در حال بررسی این موضوع هستیم که آیا آب چغندر غنی از نیترات نیز می‌تواند عملکرد مغز را در افراد مسن با ربودن باکتری‌های موجود در دهان بهبود بخشد یا خیر.

از سوی دیگر، گروه متفاوتی از باکتری‌ها ممکن است بیش از آنکه مفید باشند، ضرر داشته باشند، دانشمندان دو گروه از باکتری‌ها را پیدا کردند که به‌طور بالقوه با عدم سلامت مغز مرتبط هستند. گروهی به نام «پورفیروموناس» که اغلب با بیماری لثه همراه می‌شوند و در افراد مبتلا به مشکلات حافظه بیشتر از افراد سالم مشاهده شد. گروه دوم به نام «پروتلا» با نیتریت کم مرتبط بود که به نوبه خود می‌تواند به معنای سلامت ضعیف‌تر مغز باشد همچنین در افرادی که حامل ژن APOE۴ هستند، شایع‌تر و با افزایش خطر ابتلا به آلزایمر مرتبط است.

این یافته‌ها نشان می‌دهد که برخی از باکتری‌ها ممکن است نقش مضری در تغییرات سلامت مغز با افزایش سن داشته باشند. همچنین این سوال را مطرح می‌کند که آیا می‌توان از آزمایش‌های معمول برای اندازه‌گیری سطوح این باکتری‌ها برای تشخیص علائم اولیه کاهش سلامت مغز به‌عنوان بخشی از معاینات دندانپزشکی در آینده استفاده کرد یا خیر.

باکتری‌های دهان از ابتلا به زوال عقل پیشگیری می‌کنند؟

پیامدهای این تحقیق گسترده است. اگر باکتری‌های خاصی از سلامت مغز حمایت در حالی که برخی دیگر به کاهش سلامت آن کمک می‌کنند، درمان‌هایی برای تغییر تعادل باکتری‌ها در دهان می‌تواند بخشی از راه‌حلی برای جلوگیری از زوال عقل باشد.

تشویق رشد باکتری‌های تولیدکننده نیتریت مانند «نایسریا»، در عین حال کاهش «پرووتلا» و «پورفیروموناس»، می‌تواند به حفظ عملکرد مغز با افزایش سن کمک کند. این را می‌توان از طریق تغییرات رژیم غذایی، پروبیوتیک‌ها، روتین‌های بهداشت دهان و دندان یا حتی درمان‌های هدفمندی که میکروبیوم را تغییر می‌دهد، به دست آورد. در حالی که ما هنوز در مراحل اولیه درک پیوندهای پیچیده بین باکتری‌های دهان و مغز هستیم، یافته‌های کنونی منطق قوی برای تحقیقات بیشتر فراهم می‌کند.

اگر مطالعات آینده تایید کنند که میکروبیوم دهان در حفظ سلامت مغز نقش دارد، با توجه بیشتر به باکتری‌های موجود در دهان می‌توانیم احتمالات جدیدی را برای تشخیص و به تاخیر انداختن زوال عقل فراهم کنیم. در این میان، بهترین توصیه این است که دندان‌های خود را تمیز نگه دارید، به‌طور منظم به دندانپزشک مراجعه کنید و غذاهای حاوی نیترات زیاد مانند سبزیجات سبز برگ بخورید تا باکتری‌های خوب دهان خود را تغذیه کنید.

در مقاله «بیماری زوال عقل (آلزایمر) و راه‌های درمان آن در طب سنتی و پزشکی رایج» منتشرشده در پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی آمده است، آنالیز و تجزیه شیمیایی ادویه و گیاهان تجویز شده در طب سنتی  این واقعیت را آشکار می‌کند که این موارد همگی با نسبت‌های تاحدودی متفاوت دارای ترکیباتی آنتی‌اکسیدانی، ضدالتهابی و غیره هستند. اساسی‌ترین ویژگی آنتی‌اکسیدانی ادویه‌ها و گیاهان دارویی، جلوگیری از تخریب سلول‌های مغزی است. نتایج این تحقیق نشان داد، تناسب و نزدیکی ساختار شیمیایی داروهای تجویزشده در پزشکی رایج مانند تاکرین، دنپزیل و غیره با ترکیبات موجود در گیاهان و ادویه دارویی مورد استفاده در طب سنتی، شباهت معنادار و درخور توجهی را نشان می‌دهد. این تشابه می‌تواند در نزدیکی شیوه‌های درمانی این دو مکتب درمانی، با حفظ مبانی و اصول ساختاری هریک، مورد پژوهش و دقت نظر محققان واقع شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha