دکتر رضا سیمبر در گفت وگو با ایسنا، با بیان اینکه مباحث آکادمیک و دانشگاهی درباره انقلاب ها به عوامل مرکزی جهت تطبیق و مطابقت آن با سایر انقلاب ها می پردازد، اظهار کرد: آن چیزی که در انقلاب اسلامی ایران از آن به عنوان عوامل مرکزی و بسیج کننده یاد می شود، آزادی خواهی، عدالت اجتماعی و دین گرایی براساس آموزه های اخلاقی و انسانی اسلام و تاکیدات رهبری این انقلاب بود.
وی دال های مرکزی عمده انقلاب های قرن بیستم را مبتنی بر اندیشه های سکولار دانست و افزود: از بنیانگذاری اتحاد جماهیر شوروی در طلیعه قرن بیستم گرفته تا انقلاب مائو در چین که کم و بیش رویکرد چپ داشت، شاهد بروز و ظهور گفتمان عدالت اجتماعی بودیم، اما انقلاب اسلامی در ماهیت و کنش های حرکت خود متفاوت از انقلاب های دیگر عمل کرد.
استادتمام گروه علوم سیاسی دانشگاه گیلان با بیان اینکه دال های مرکزی انقلاب ها باید الهام بخش حکومت هایی باشند که پس از استقرار آن انقلاب ها شکل می گیرند، گفت: با توجه به پارادایم های زمانی و شرایط حاکم بر جامعه ایران در دوران رژیم پهلوی، یکی از مباحث مورد توجه و خواست مردم، ایجاد روندهای آزادی خواهی بود و شاه نتوانست به این خواسته مردم شکل دهد.
سیمبر همچنین عدالت اجتماعی را مورد تاکید توده مردم ایران دانست و بیان کرد: در آن دوره علیرغم ورود دلارهای نفتی به ایران، فقط برخی از شهرها آباد و از نظر اقتصادی فربه شده بودند و مابقی شهرها و روستاها بهره ای از این پترودلارها نداشتند؛ در چنین شرایطی با ریزش طبقه متوسط مواجه بودیم.
وی توسعه ناقص سیاسی، اجتماعی و اقتصادی را یکی از انگیزه های اصلی شکل گیری انقلاب اسلامی دانست و بیان کرد: خواست مردم تحقق عدالت اجتماعی بود.
عضو هیئت علمی دانشگاه های گیلان، مردم را اصلی ترین سرمایه انقلاب دانست و بیان کرد: اگر مسئولان می خواهند از اصلی ترین سرمایه نظام یعنی مردم صیانت کنند، باید همچنان در راستای آرمان های انقلاب که مردم براساس آن، حرکت خود را آغاز کردند،حرکت کنند.
وی با بیان اینکه امروز شاهد برخی شکاف ها بین خواسته های مردم با کارنامه برخی مسئولان هستیم، خاطرنشان کرد: بررسی این شکاف ها به معنی سیاه نمایی کارنامه نیست، اما مسئولان باید از طریق برخورد با فسادهای مالی و رانت های اطلاعاتی کارتل های دارای منافع خاص که موجب رنجش و بعضا نارضایتی مردم شده اند، به احیای آرمان های انقلاب بپردازند.
سیمبر ادامه داد: باید به دنبال افزایش اعتماد مردم باشیم تا سرمایه اجتماعی خود را تقویت کنیم.
استادتمام گروه علوم سیاسی دانشگاه گیلان با بیان اینکه شوک های ارزی و انرژی به اقشار متوسط فشار آورده و فاصله دهک های اقتصادی را بیشتر و بیشتر می کند، گفت: می توان با تاکید بر الگوهای انقلاب، در کنار جلوگیری از فساد و تغییر سیاست های پولی و ارزی و مبارزه با کارتل های اقتصادی و توجه به مسائل زیست محیطی و بهبود سیاست خارجی و تلاش برای رفع تحریم ها، عدالت اجتماعی مورد خواست مردم را تامین کرد.
وی با بیان اینکه فشارهای اقتصادی بر مردم، آرمان های انقلاب را تحت تاثیر قرار می دهد، تاکید کرد: دهه فجر امسال می تواند متفاوت باشد، زیرا فرصت مناسبی است تا مسئولان یک تجدیدنظر اساسی در سیاست های بعضا ناکارآمد اقتصادی داشته باشند و بتوانند در دهه پیش رو بر عدالت اجتماعی تمرکز کنند.
انتهای پیام
نظرات