به گزارش ایسنا، اصغر جهانگیر در نشست امروز با نمایندگان سمنها گفت: امروز جلسه مشارکتهای مردمی، سازمانهای مردم نهاد و خیرین در حوزه معاون اول قوه قضاییه تشکیل شده است.
جهانگیر گفت: اکنون یک بحث اساسی در دنیا مطرح است که یک ملت چگونه میتواند آینده خود را به نحوه مطلوبی بسازد و برای رسیدن به موقعیتهای مطلوب و آرمانی چه باید انجام دهد. اگر بخواهیم یک تصویر مطلوب از کشور خود داشته باشیم باید سه سؤال در این رابطه پاسخ دهیم و آن این است که اکنون در چه وضعیتی قرار داریم، وضعیت آرمانی و ایدهآل ما چیست و راه رسیدن به این وضعیت مطلوب چیست.
وی با اشاره به وضع موجود جامعه گفت: ما در محیطی زندگی میکنیم که یک سری از متغیرها بر روند زندگی ما تأثیرگذار است. این متغیرها مهم هستند و مسائل روزمره ما را رقم میزند. از یک طرف با انواع تراکمها در زندگی مواجه هستیم و امروز تراکم جمعیت منجر به شکلگیری مشکلاتی برای افرادی در شهرها و مراکز و... شده است. همچنین تراکم سرمایه نزد برخی افراد میتواند زمینه دو قطبی و مشکلاتی از این قبیل را ایجاد کند که مشکلات اقتصادی را به دنبال خواهد داشت.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه گفت: آسیبها و مشکلات میتواند رشد نارضایتیها را به دنبال داشته باشد. همچنین بحث تراکم تخلفات و جرائم میتواند بحث قانون ستیزی، قانون شکنی و قانون گریزی را به دنبال داشته باشد.
جهانگیر با اشاره به محدودیتهای اقتصادی گفت: بحث تورم و گرانی و مسائلی از این قبیل و محدودیتهای بینالمللی اعم از بحث تحریم و تجاوزات کشورهای دیگر در فضای مجازی برای حریم شکنی و نفوذ در حوزههای دیگر مطرح است و به نوعی ما را با یک محیط پرآشوب و پرتلاطم روبرو کرده است. برای اینکه بتوانیم به نحو احسن از این فضا خارج شویم، کشورهای پیشرو طی ۸۰ سال اخیر به این نتیجه رسیدند که نقش مردمی نه نقشه حاکمیتی میتواند کلید حل تمامی مشکلات باشد.
وی گفت: در حال حاضر با محدودیتهای آماری و اطلاعاتی برای انجام یک کار خوب مواجه هستیم. همچنین گسستهای اجتماعی و کاهش سرمایه اجتماعی و... از جمله مواردی است که میتوانیم به عنوان محدودیتهای اجتماعی یاد کنیم.
وی افزود: آنجایی که مردم مشارکت کردند، نتیجه حاصل شد. برای نمونه انقلاب اسلامی با مشارکت مردم به پیروزی رسید، با مشارکت مردم دفاع مقدس سرانجام به پیروزی ما انجامید و صدام با همه پشتیبانیهای که داشت ذلیل شد و شکست خورد.
جهانگیر ادامه داد: اولین و سادهترین روش در مشارکت مردم این است که آسانگیری کنیم، یعنی یکی از اصول پذیرفته شده برای مشارکت مردم، آسانسازی کار برای مردم است. یعنی اینکه سهیم کردن مردم در حاکمیت و حکمرانی به دست مردم، توسط مردم و برای مردم انجام شود و موانع که یا نرمافزاری یا سختافزاری است را کنار بگذارند. از جمله موانع میتوان به تبدیل قوانین خوب به مزاحمتهای قانونی در صورت عدم مراقبت ما اشاره کرد. متأسفانه در خیلی از جاها شاهد همین قوانین دست و پاگیر هستیم. همچنین در جامعه این رویه مطرح است که اگر کار توسط دولت انجام شود این کار میتواند درست باشد که کمکم باور غلطی را در ذهن ایجاد میکند مبنی بر اینکه به بخش خصوصی و مشارکتهای مردمی کمتر اعتنا میشود.
جهانگیر تأکید کرد: برای پیشرفت کشور در همه امور نیاز به این داریم که دائماً امکانات کشور را توسعه بدهیم و توسعه امکانات از طریق بودجه با توجه به محدودیتهایی که وجود دارد، محقق نمیشود و با توجه به امکاناتی که کشور دارد و زیرساختهای ضعیفی که در عرصههای مختلف بوده، این شرایط تبدیل به یک زنجیره شکست و یک ناامیدی در طول زمان میشود. برای برونرفت از این همه مشکلات، دنیا به استفاده از ظرفیتهای مردمی رسیده است. جلسه ما هم بر این اساس شکل گرفته است.
جهانگیر افزود: سند چشمانداز ۵۵ ساله ژاپن که در سال ۱۹۷۰ نوشته شده و پایان برنامهاش هم همین امسال یعنی ۲۰۲۵ است، ۲۱ فعالیت برای پیشرفت ژاپن مطرح کرده که در سه دسته سیاستهای اقتصادی، سیاستهای بینالمللی و سیاستهای اجتماعی، نقش برجستهای به مشارکتهای مردمی سپرده شده و الان سند پیشران موفقیت ژاپن شناخته شده است. در این سند مسائل مختلف به همدیگر گرهزده نشدهاند، مثلاً ساخت مسکن ارزانقیمت که یک موضوع اجتماعی است، به مباحث اقتصادی گرهزده نشد. اگر بخواهیم از تجربه موفق دنیا استفاده کنیم باید بیاییم جاهایی که مشارکت مردم میتواند با موفقیت برنامههای دولت را همراهی کند، آن را برجسته کنیم، به آن اهمیت بدهیم و از آن حمایت کنیم تا بتوانیم شاهد این باشیم که یک جامعهای برای فردا داشته باشیم که جامعه مطلوب با رفاه برای زندگی آحاد ملت باشد.
وی گفت: در مبانی اسلام به ویژه در فقه جعفری در حوزه تعاون و کمک به یکدیگر، احادیث و روایات متعددی داریم و همچنین با توجه به تأسیساتی که در دین مبین اسلام داریم مانند بحث قرضالحسنه، بحث وقف، بحث نذورات، انفاق و مسائلی از این دست، به دنبال سازماندهی فعالیتهای مردمی هستیم.
در این جلسه نمایندگان سمنها به بیان دیدگاهها و مشکلات خود پرداختند.
انتهای پیام
نظرات