کاظم آردی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: رونق کسبوکار فروشندگان مصالح ساختمانی با رونق صنعت ساختمان ارتباط مستقیم دارد و در شرایطی که ساختوساز مسکن به صفر رسیده نمیتوان توقع رونق کسبوکار فروشندگان مصالح ساختمانی را داشت.
وی درباره وضعیت بازار صنوف فروش و تولید مصالح ساختمانی گفت: همهساله با شروع فصل زمستان صنعت ساختمانسازی دچار رکود شده و این موضوع تأثیر مستقیمی بر روی فروش مصالح ساختمانی دارد، اما امسال با توجه به رکود مسکن در همه فصول شاهد رکود بر بازار فروش مصالح ساختمانی اعم از واحدهای تولیدی و توزیعی بودهایم.
رئیس اتحادیه صنف فروشندگان مصالح ساختمانی مشهد خاطرنشان کرد: واحدهای تولید مصالح ساختمانی در تابستان به دلیل قطعی برق و در زمستان به دلیل قطعی گاز نیمه فعال بودهاند. اغلب واحدهای تولیدی مصالح ساختمانی از ۲۰ آذرماه تعطیل یا نیمه تعطیلاند و اگرچه برخی از این واحدها به سوخت جایگزین مجهز شدهاند اما برای تأمین سوخت جایگزین نیز با مشکلاتی روبرو هستند. هزینه دوگانهسوز کردن واحدهای تولیدی مصالح ساختمانی بالا است و اغلب توان تجهیز واحد خود به سوخت جایگزین را ندارند. همچنین سوخت جایگزین سهمیهبندی است و معمولاً سهمیه در نظر گرفتهشده متناسب با نیاز واحدهای تولیدی نیست و برای تأمین آن با دردسرهایی مواجهاند.
آردی با بیان اینکه قیمت مصالح ساختمانی نیز از تورم تأثیر گرفته و قیمت تمامی اقلام ساختمانی از ابتدای سال جاری تغییراتی داشته است، یادآور شد: قیمت هر پاکت گچ سمنان در هفته گذشته افزایش پیدا کرده به طوری که کرایه تریلی از سمنان به مشهد به دلیل قطعی گاز و کمبود تولید و خواب ماشین در کارخانهها افزایش بیش از ۱۰۰ درصدی داشته و در مجموع به افزایش بیش از ۴۰ درصدی قیمت هر کیسه گچ منجر شده است.
وی قیمت سیمان را بر اساس قیمت بورس و متناسب با عرضه و تقاضا دانست و اضافه کرد: در روزهای اخیر قیمت سیمان فله افزایش ۲۵ درصدی داشته است، هرچند قیمت شن و ماسه نیز بر اساس عدد نرخنامه تغییر چندانی نداشته و در کارخانههای شنشویی قیمت مصوب انجمن مربوطه رعایت میشود، اما در بازار به دلیل افزایش کرایه بار و هزینههای دستمزد و ... قدری گرانتر است البته از اول سال تاکنون سیمان حدود ۴۰ درصد افزایش داشته که مقدار زیادی از افزایش قیمت مربوط به این بوده که خود کارخانه قیمت پایه را افزایش داده که در مواردی قیمت هر پاکت سیمان به بیش از ۱۰۰ هزار تومان رسید. البته رقابت این کالا در بورس و کمبود عرضه توسط کارخانه نیر در گرانی آن تأثیر داشته است.
رئیس اتحادیه صنف فروشندگان مصالح ساختمانی مشهد تصریح کرد: قیمت شن از ابتدای سال جاری تاکنون هیچ تغییری نداشته و تنها در اوایل سال به دلیل افزایش کرایه کامیونها، قیمت ماسه حدود ۱۰ درصد افزایش داشت. همچنین قیمت موزائیک به دلیل افزایش دستمزد از اول سال تاکنون ۳۰ درصد افزایش داشته است.
آردی تعداد جوازهای کسب تحت پوشش اتحادیه فروشندگان مصالح ساختمانی در مشهد را حدود ۱۲۰۰ مورد عنوان کرد و گفت: ۶۰ درصد از این اعضا در بخش توزیعی و فروشنده و ۴۰ درصد تولیدی هستند که تعداد ۱۰۰ واحد بدون پروانه نیز فعالاند و در حال طی کردن مراحل اداری دریافت پروانه هستند.
چالش کمبود نیروی انسانی و ناترازی انرژی
وی مهمترین مشکلات پیش روی فعالان این صنف را ناترازی انرژی، رکود بازار، نبود نقدینگی واحدهای تولیدی و عدمحمایت مسئولان از این واحدها عنوان کرد و گفت: اکنون تعرفههای بالای برق، گاز و ترانزیت در قبوض برق واحدهای صنعتی و افزایش قیمت انرژی فعالان این حوزه را با مشکلات متعددی مواجه کرده است.
رئیس اتحادیه صنف فروشندگان مصالح ساختمانی مشهد ادامه داد: در حال حاضر واحدهای تولیدی مصالح ساختمانی با مشکل کمبود نیروی انسانی دستوپنجه نرم میکنند؛ زیرا این واحدها با بالاترین نیروی انسانی مهاجر فعال بودهاند و در سالهای اخیر با کاهش ارزش پول ملی شاهد خالی شدن واحدهای تولیدی مصالح ساختمانی از نیروی کار هستیم. کار در این واحدها برای کارگران مهاجر که چه به صورت قانونی و یا غیرقانونی در مشهد حضور داشتهاند، بهصرفه نبوده و آنها با وجود داشتن تجربه و مهارت، تمایلی به حضور ندارند. خروج این نیروها، در حالی است که نیروی انسانی داخلی نیز نه مهارت دارد و نه تمایلی به انجام کارهای سخت و سنگین، لذا در واحدهای مصالح ساختمانی تولیدی و توزیعی با کمبود نیروی انسانی روبرو هستیم.
آردی عنوان کرد: اکنون مشکل خاص یا کمبودی در حوزه تأمین مصالح ساختمانی نداریم و پاسخگوی تقاضا هستیم اما چنانچه با گرم شدن هوا و افزایش ساختوساز، تقاضا بیشتر شود، با توجه به نیمهفعال بودن واحدهای تولیدی و مشکلات پیش روی این واحدها احتمال اینکه تناسب بین عرضه و تقاضا به هم بخورد وجود دارد؛ لذا باید برای کاهش و رفع مشکلات این واحدها اقدام شود.
انتهای پیام
نظرات