مجید بیکی در گفت و گو با ایسنا با بیان اینکه هماکنون دولت برای اتصال راهآهن چابهار به سرخس در تلاش است، ظرفیتهای این شهرستان را قابل توجه دانست و افزود: با توجه به اینکه به زودی منطقه آزاد سرخس راهاندازی میشود، حضور سرمایهگذاران در رونق منطقه نقش مهمی دارد.
وی همچنین از سرخس به عنوان فرصتی برای فعال شدن ظرفیتهای اقتصادی مشهد یاد کرد و گفت: با توجه به وجود منابع نفت و گاز در سرخس، اکنون حداقل ۶ استان شرق کشور در حال استفاده از ظرفیت گاز این شهرستان هستند.
بیکی با اشاره به اینکه سرخس به عنوان تنها منطقه استراتژیک شرق کشور به شمار میرود که در آن گاز و نفت وجود دارد، افزود: مرزی بودن سرخس با کشور ترکمنستان از دیگر مزیتها و فرصتهای این شهرستان است.
سرخس بهترین کریدور برای صادرات و واردات کشورها
وی با اشاره به وجود ۲۰۰ کیلومتر مرز مشترک شهرستان سرخس با کشور ترکمنستان افزود: ترکمنستان به واسطه همسایگی با کشورهای سابقی که از شوروی جدا شدهاند و همچنین آسیای میانه و آسیای مرکزی فرصتی را ایجاد میکند تا بتوانیم صادرات و واردات بهتری داشته باشیم.
فرماندار سرخس اظهار کرد: همچنین به واسطه سرخس و خط ریلی آن، این مسیر میتواند مبدأیی از چین برای ورود کالا به کشور باشد که اگر این اتصال راهآهن ایجاد شود هم محور ترانزیت خواهد بود و هم قابلیت این را دارد که کالاها از سرخس به چابهار برود و در ادامه وارد آبهای آزاد شود که این موضوع برای صادرات بسیار مهم است.
وی با بیان اینکه با این اقدام فاصله بسیار کمتر میشود، تصریح کرد: اکنون اگر از چین خواسته شود کالایی توسط کشتی به چابهار برود ۴۰ روز در مسیر خواهد بود، اما از سرخس این مدت حداکثر ۱۶ روزه خواهد بود.
بیکی ادامه داد: منطقه آزاد شهرستان سرخس با مصوبه دولت و تائید اساسنامه توسط شورای نگهبان در اواخر مهرماه سال جاری راهاندازی شد و اکنون مدیر اجرایی در حال فعالیت است.
وی در خصوص تفاوت این منطقه با منطقه آزاد دوغارون گفت: ارتباط دوغارون فقط با کشور افغانستان است و ورود یا خروج کالا را از این کشور دارد، اما سرخس این ظرفیت را دارد که به کشورهای متعددی در آسیای میانه وصل شوند. همچنین عبور کالاهای روسیه و چین به سمت اروپا و سایر کشورها مسئله بسیار مهمی است که سرخس این ظرفیت را ایجاد میکند.
سرپرست فرمانداری سرخس معافیتهای مالیاتی را از دیگر ظرفیتها برای سرمایهگذاری بخش خصوصی در منطقه آزاد سرخس دانست و اظهار کرد: تاکنون زیرساختهای خوبی در این منطقه ایجاد شده و از این به بعد سرعت بیشتری خواهد گرفت.
وی بیان کرد: قطعاً در منطقه آزاد سرخس فضایی ایجاد خواهد شد که سرمایهگذار بتواند هم در قالب احداث سایتهای تولیدی و هم سایتهای بارانداز و ایجاد انبار اقدام و از آنجا کالاهایی را وارد کشور کند و از سویی ما نیز خواهیم توانست بخشی از نیازهایمان را با هزینه کمتر وارد منطقه کنیم.
امکان نشستن پروازهای پهن پیکر در فرودگاه سرخس
بیکی از وجود خط ریلی و فرودگاه با قابلیت نشستن پروازهای پهن پیکر و تجهیزات ناوبری و امکانات هواپیمایی به عنوان یکی دیگر از ظرفیتها نام برد و تصریح کرد: در حال پیگیری هستیم تا با استقرار پلیس فرودگاه و سایر بخشهای مورد نیاز و سرمایهگذاری در بخشهای مختلف بتوانیم حتی پرواز داشته باشیم.
وی در ادامه با بیان اینکه آستان قدس رضوی مالک بخش عمدهای از اراضی موقوفه شهرستان سرخس است، گفت: خوشبختانه آستان قدس به سهولت اراضی را واگذار کرده و اقداماتی برای تکمیل زیرساختهای شهر سرخس انجام داده است.
سرپرست فرمانداری سرخس افزود: با وجود اینکه شهرستان سرخس ظرفیتهای بسیاری دارد اما تاکنون آنگونه که باید به دلایل مختلف توسعه نیافته است، البته نگاه استاندار خراسان رضوی و مجموعه مدیران استان برای توسعه سرخس ویژه است و قطعاً اتفاقات خوبی در راستای حل این موضوعات و بالفعل شدن فرصتها به وجود خواهد آمد.
وی با بیان اینکه حتی در سطح ملی هم نگاه ویژهای به این شهرستان است، خاطرنشان کرد: سرخس یک کریدور و مبدأ ورود و خروج بسیار خوبی برای مباحث اقتصادی کشور که دسترسی خوبی برای ترانزیت ایجاد میکند به شمار میرود.
بیکی افزود: بسیاری از محصولات کشور از جمله فرآوردههای لبنی، محصولات کشاورزی، کود و گوگرد و...به کشورهایی که جمعیت بسیاری دارند از این کریدور میتواند صادر شود همچنین میتوان از کشورهای آسیای میانه که معادن خوبی دارند و میتواند به مباحث رشد و توسعه منطقه کمک کند، مواد معدنی وارد کرد.
موقعیت استراتژیک سد دوستی در تأمین آب مشهد
وی با تأکید بر اینکه باید از تمامی ظرفیتهای منطقه به خوبی استفاده شود و بتوانیم مطالبات جدی مردم در حوزههای زیرساختی را به سرانجام برسانیم، آبهای مرزی را از دیگر فرصتها دانست و گفت: وجود سد دوستی در شهرستان و در حال ساخت بودن سد شوریجه موجب شده سرخس به لحاظ استراتژیکی از اهمیت خاصی برخوردار باشد.
نماینده عالی دولت در شهرستان سرخس بیان کرد: سد دوستی موقعیت استراتژیکی در تأمین آب مشهد دارد، ضمن اینکه میتوان آب مورد نیاز بخش کشاورزی خود سرخس را از همین منابع تأمین کنیم.
وی در ادامه ریزگردها را از مهمترین چالشهای شهرستان سرخس دانست و گفت: طی چند سال اخیر با ورود سازمان محیطزیست و منابع طبیعی کارهای خوبی در مهار گردوغبار انجام شده هرچند نیاز است که اقدامات تکمیلی انجام شود.
بیکی یادآور شد: البته بخشی از اقدامات هم باید در سطح ملی انجام شود، به طوری که باید با دیپلماسی بینالمللی مبتنی بر محیطزیست، کشور همسایه هم مجبور شود کارهای لازم را انجام دهد تا شرایط بخشی از منبع ریزگردها که مربوط به صحرای قره قوم کشور ترکمنستان است بهبود یابد.
وی افزود: با توجه به اینکه سال گذشته و ابتدای سال جاری میزان بارندگیها مناسب بوده، روزهای ناسالم کاهش داشته که امیدواریم با افزایش پوشش گیاهی و مراتع این وضعیت حفظ شود.
سرپرست فرمانداری سرخس با تأکید بر اینکه ورود منابع طبیعی و محیطزیست میتواند کمک کند تا در سالهای آینده وضعیت گردوغبار کاهش یابد، گفت: انتظار میرود با این ظرفیتهای منحصر به فرد سیمای خوبی از شهرستان ایجاد شود.
ضرورت استفاده از میدانهای گاز کشور مقابل
وی با اشاره به اینکه میدانهای گازی در کشور مقابل داریم که از آنها بهرهبرداری نمیشود، اظهار کرد: این ظرفیت را داریم که با توجه به وجود پالایشگاه شهید هاشمینژاد در سرخس بتوانیم گاز را از این میادین منتقل و داخل کشور پالایش و تصفیه کنیم که این امر به عنوان یک فرصت مشترک سرمایهگذاری مطرح است.
بیکی در ادامه از جهش اعتباری شهرستان سرخس در سال جاری خبر داد و گفت: امسال سرخس بعد از مشهد با ۲۲۰ میلیارد تومان بیشترین اعتبارات کمیته برنامهریزی را داشته و این اعتبارات کمک میکند تا بخش عمدهای از مطالبات شهروندان در حوزه آب، جاده، روکش مسیرهای روستایی و ... پاسخ داده شود.
ضرورت تسریع در تکمیل باند دوم محور مشهد-سرخس
سرپرست فرمانداری سرخس در ادامه از دیدار با معاون وزیر راه و شهرسازی در تهران خبر داد و گفت: تسریع در تکمیل باند دوم محور مشهد-سرخس از جمله موضوعات مهمی بود که در این جلسه مطرح شد.
وی افزود: با توجه به وضعیت راههای مواصلاتی شهرستان و لزوم تکمیل باند دوم در ۳۰ کیلومتری ابتدای محور مشهد-سرخس که در حوزه راهداری تعریف شده، مقرر شده تأمین بخشی از اعتبار مورد نیاز از طریق راهداری استان صورت گیرد تا پروژه هر چه سریعتر تکمیل شود.
بیکی همچنین در خصوص کاهش هزینههای عبوری محورهای کشور اظهار کرد: در راستای درخواست منطقه ویژه اقتصادی مبنی بر کاهش هزینههای دریافتی عبوری خودروهای حامل بار ترانزیتی از محورهای کشور، در نهایت تصمیم بر این شد تا جلسهای کارشناسانه برای بررسی ابعاد مختلف این موضوع برگزار شود.
وی با بیان اینکه در این جلسه به موضوع روکش آسفالت و تخصیص قیر هم پرداخته شد، بیان کرد: در خصوص روکش محورها و تخصیص قیر از سهمیه سال ۱۴۰۳، تأکید شد به محض ابلاغ موضوع تخصیص قیر به راهداری استان و شهرستان، اقدامات لازم برای کمک به پروژههای مرتبط انجام شود.
شهرستان سرخس با ۱۰۰ هزار نفر جمعیت، دارای ۲ شهر سرخس و مزداوند و ۸۱ روستای دارای بیش از ۲۰ خانوار است که ۵۵ درصد جمعیت این شهرستان در روستاها سکونت دارند.
انتهای پیام
نظرات