به گزارش ایسنا، رژیم اشغالگر صهیونیستی پس از آغاز آتشبس در نوار غزه، عملیات نظامی را تحت عنوان «نردههای آهنی» در استان جنین آغاز کرد و برای پنجمین روز پیاپی یورش گسترده به اردوگاه محاصره شده جنین را آغاز کرد که به درگیریهای شدیدی منجر شده است.
با بالا گرفتن درگیریها میان گروههای مقاومت فلسطین و اشغالگران در شهر و اردوگاه جنین، محافل سیاسی رژیم صهیونیستی گسترش عملیات نظامی در تمامی مناطق کرانه باختری را خواستار شدند که با ایجاد ۸۷۲ ورودی و ایست نظامی تحت محاصره گسترده قرار دارند.
تنش و نگرانی
ارتش اشغالگر صهیونیستی در چارچوب عملیات نظامی که کابینه جنگ این رژیم آن را تصویب کرد، تعداد بیشتری از نیروها و یگانهای خود را به کرانه باختری اعزام کرد و همزمان یورشها افزایش یافته و درگیریها میان گروههای مقاومت و نیروهای ارتش اشغالگر از ۲ گردان گارد مرزی، یگانهای یمام، دوودوان و ایگوز بالا گرفت.
بر اساس تحلیلها و ارزیابیهای پژوهشکدههای رژیم صهیونیستی، حملات این رژیم به جنین و اردوگاه آن و گسترش نفوذ آنها به کرانه باختری، موجب نگرانیهای رژیم صهیونیستی در خصوص حملات گروههای مقاومت به شهرکهای کرانه باختری مشابه عملیات طوفان الاقصی شد.
«یوسی یهوشع» تحلیلگر مسایل نظامی روزنامه عبری «یدیعوت آحارونوت» در این رابطه گفت: توافق آتشبس در غزه قدرت، نفوذ و تاثیرگذاری جنبش حماس در کرانه باختری را افزایش خواهد داد و این میتواند به الهام گرفتن از تجربه نظامی آن در حمله غافلگیرانه هفتم اکتبر ۲۰۲۳ و الگو قرار دادن آن برای جنگ و حمله به شهرکنشینها و شهرکها منجر شود.
یهوشع افزود: کرانه باختری از زمان آغاز جنگ در دهانه آتشفشان قرار داشت و این ارتش و دستگاههای امنیتی را با چالشهای بیسابقهای روبهرو کرد، در سال ۲۰۲۴ شینبت بیش از ۲۰۰۰ عملیات حمله را ناکام گذاشت اما صدها عملیات مرگبار اجرا شدند و گسترش و افزایش قدرت گروههای مسلح فلسطینی را به نمایش گذاشتند.
دستاوردها و هشدارها
به گفته این تحلیلگر نظامی، سناریوی بدتر این است که موسسه امنیتی نگران درگیری فراگیر در کرانه باختری است چراکه توافق غزه نشان میدهد که حماس نه تنها هنوز توان مقاومت و ایستادگی را دارد، بلکه به دستاوردها و توان خود در آزادسازی اسرا افتخار میکند.
بر اساس اظهارات یهوشع، محافل رژیم صهیونیستی نیز با توجه به دستاوردهای گروههای مسلح، نگران تاثیر منفی بر تشکیلات خودگردان و جایگاه آن هستند.
«ایتام المدون» خبرنگار نظامی شبکه ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی در رابطه با دستاوردهای گروههای مسلح فلسطینی اظهار کرد: حماس هدف بعدی خود را کرانه باختری تعیین کرد، حماس اکنون در جایگاه و قدرت بیسابقهای قرار داشته و از حمایت مردمی گستردهای در میان فلسطینیها برخوردار است.
المدون در ادامه گفت: کرانه باختری در طول جنگ غزه شاهد عملیات بیسابقهای علیه شهرکنشینها و نیروهای اسرائیلی بود، کرانه باختری یک جبهه پشتیبان ولو کوچک برای غزه بود که تاثیر عملیات مسلحانه آن بر فلسطینیها گسترده و مثبت بود. با آغاز آتشبس قدرت حماس و تاثیر آن در کرانه باختری شدت یافت و بر همین اساس عملیات «نردههای آهنی» آغاز شد.
دغدغهها و چالشها
کرانه باختری همواره یکی از جبههها برای ارتش رژیم صهیونیستی بوده که شعله طوفان الاقصی آن را روشن کرد و هنوز نیز با وجود برقراری آتشبس در غزه، روشن است، ارزیابی وضعیتی که مرکز مطالعات استراتژیک و امنیتی «اورشلیم» داشت، این سوال را مطرح میکند که "میدان درگیری در کرانه باختری به کجا می رود؟" سوالی که نگرانهای محافل مختلف اسرائیلی را تشدید میکند.
«گابی سیبونی» پژوهشگر صهیونیست مسایل امنیتی و استراتژیک که نتایج ارزیابی مرکز «اورشلیم» را تنظیم و تهیه کرد، گفت: بزرگترین ترس موسسه امنیتی اسرائیل به آغاز درگیریهای محلی در جریان فعالیت نیروهای اسرائیلی در اردوگاههای پناهجویان محدود نشده بلکه شامل نگرانی در خصوص احتمال حمله به شهرکهای کرانه باختری مشابه اتفاقات رخ داده در هفتم اکتبر است.
پیروزی و آگاهی جمعی
«میخائیل میلشتاین» پژوهشگر امور فلسطین نیز همین مطلب را اینگونه بیان کرد: حماس از همان لحظه اول برقراری آتشبس نشان داد که فعالیت منظم خود در ردههای مختلف حاکمیت در غزه را از سر گرفته و به جهانیان ثابت کرد که نمیتوان آن را از مدیریت امور غزه در آینده کنار گذاشت و این به فلسطینیها در کرانه باختری احساس پیروزی داد.
میلشتاین که ریاست انجمن مطالعات فلسطین در مرکز «موشیه دایان» وابسته به دانشگاه تلآویو را بر عهده دارد، در ارزیابی خود از شرایط موجو گفت: حماس دستاوردهای بیسابقهای را رقم زد و این برداشت عموم فلسطینیها است، ساکنان غزه اذعان دارند که بهای بیسابقهای را متحمل شدند اما این مساله در مقابل ضربه زدن به اسرائیل و تقویت شان ملی فلسطین ارزشش را داشت.
از نظر این پژوهشگر صهیونیست، طرح فعلی حماس شامل تثبیت آتشبس در غزه در کنار تقویت کنترل بر نوار غزه و روایت پیروزی در آگاهی جمعی فلسطینیها است.
او در پایان نیز تاکید کرد: حماس به دنبال آن است که فعالیتهای هجومی خود را به سمت کرانه باختری سوق دهد و در سخنرانی ابو عبیده، سخنگوی شاخه نظامی این جنبش اینگونه به این مطلب اشاره شد که کرانه باختری میدان مرکزی جدید است و این همان تلاشهایی است که زاهر جبارین، مسؤول پرونده کرانه باختری در حماس درباره آن اینگونه گفت که «همانگونه که غزه نتانیاهو را شکست داد، کرانه باختری نیز او را شکست خواهد داد.»
انتهای پیام
نظرات