مطالعه دانشمندان دانشگاه هاروارد که بر ذرات کوچکتر از ۲.۵ میکرومتر متمرکز بود، نشان داد بیش از ۹ میلیون نفر در سراسر جهان در سال ۲۰۲۲ بر اثر آلودگی هوا با سوختهای فسیلی جان خود را از دست دادهاند. این ذرات توسط عوامل مختلفی مانند آتشسوزی جنگلها، دود وسائل نقلیه و سوختن سوخت در هوا منتشر میشوند. همچنین این ذرات به دلیل اندازه کوچک خود وارد ریه و خون افراد میشوند و مشکلات متعددی مانند آسم، سرطان ریه، بیماریهای قلبی و سکته را ایجاد میکنند.
از ۲۹ دی ماه تا ۳ بهمن به عنوان هفته هوای پاک نامگذاری شده است، انرژیهای تجدیدپذیر مانند خورشیدی، بادی، آبی و زمین گرمایی، راهکاری پاک و پایدار برای مقابله با آلودگی هوا و تغییرات اقلیمی هستند. این منابع انرژی پاک و پایانناپذیر نه تنها آلودگی هوا را کاهش میدهند، بلکه به کاهش وابستگی به سوختهای فسیلی، ایجاد اشتغال و توسعه اقتصادی نیز کمک میکنند.
برخلاف نیروگاههای فسیلی که با سوزاندن سوختهای فسیلی برق تولید میکنند و باعث انتشار گازهای گلخانهای و آلایندههای هوا میشوند، پنلهای خورشیدی برق را از نور خورشید تولید میکنند و هیچ گونه آلایندهای وارد هوا نمیکنند.
استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر به معنای کاهش انتشار آلایندههایی مانند ذرات معلق، دی اکسید گوگرد و اکسیدهای نیتروژن است که عامل اصلی بیماریهای قلبی، ریوی و سرطان هستند. با کاهش آلودگی هوا میتوانیم به زندگی سالمتر و طولانیتر دست پیدا کنیم.
سوختهای فسیلی بزرگترین عامل انتشار گازهای گلخانهای هستند که باعث گرمایش جهانی و تغییرات اقلیمی میشوند. انرژیهای تجدیدپذیر به کاهش این گازها کمک کرده و از این رو، نقش مهمی در حفظ سیاره زمین برای نسلهای آینده ایفا میکنند. همچنبن صنعت انرژیهای تجدیدپذیر، یکی از سریعترین صنایع در حال رشد در جهان است و فرصتهای شغلی فراوانی را در زمینههای مختلف مانند طراحی، نصب، نگهداری و تحقیق و توسعه ایجاد میکند.
احداث نیروگاه مقیاس کوچک، طرح حمایتی در راستای توانمندسازی خانوادههای کمبرخوردار روستاها
با اتخاذ تصمیمات آگاهانه و تغییر سبک زندگی میتوانیم به آیندهای پاکتر و سالمتر برای خود و نسلهای آینده کمک کنیم. هفته هوای پاک، فرصتی است تا برای داشتن هوایی پاکتر و جهانی پایدارتر تلاش کنیم.
معاون بهرهبرداری و دیسپاچینگ شرکت توزیع نیروی برق استان زنجان در گفتوگو با خبرنگار ایسنا میگوید: تسریع توسعه نیروگاههای خورشیدی از جمله اهداف مهم پیشرو وزارت نیرو و شرکتهای توزیع برق کشور است.
عادل کاظمی میافزاید: ایجاد ۳۵ هزار مگاوات ظرفیت جدید نیروگاهی در حوزههای مختلف که ۱۰هزار مگاوات آن مختص به ایجاد نیروگاه تجدید پذیر است، نمونهای از برنامه های وزارت نیرو در این زمینه شمرده میشود.
وی ادامه میدهد: شرکت توزیع نیروی برق استان زنجان، اقدامات قابل توجهی در خصوص فرهنگسازی و نصب نیروگاههای خورشیدی انجام داده و برنامههایی نیز در دست اجرا است. تاکنون بالغ بر ۷۰ روستا در استان زنجان نیروگاه خورشیدی نصب کردهاند. همچنین برای نصب نیروگاههای خورشیدی طرحهای حمایتی در قالب تسهیلات کمبهره نیز صورت میگیرد.
وی افزود: برای نیروگاههای کوچک مقیاس تا ۵ کیلووات در روستاها طرحهای حمایتی در قالب تسهیلات کمبهره صورت میگیرد.
اداره ها ۲۰ درصد انرژی خود را با انرژی تجدیدپذیر تأمین کنند
کاظمی با اشاره به برنامه وزارت نیرو مبنی بر کاهش ۲۰ درصدی مصرف برق ادارات طی چهار سال آینده، بیان میکند: در راستای اجرای وظایف قانونی وزارت نیرو در زمینه توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر و پاک و با هدف اجرای ماده ۸ مصوبات شورای عالی انرژی کشور، همه دستگاههای اجرایی موضوع ماده (۵) قانون خدمات کشوری مکلفاند سالانه پنج درصد مصرف انرژی الکتریکی خود را تا رسیدن به سهم بیست درصد مصرف سال از طریق انرژیهای تجدیدپذیر و پاک تأمین کنند.
وی یادآوری میکند: دستگاههای اجرایی اگر نتوانند طبق این برنامه برق مصرفی خود را از محل راهاندازی نیروگاه خورشیدی تأمین کنند، تعرفه مصرف آنها به قیمت روز بازار بورس انرژی سبز که چند برابر قبض برق است، محاسبه خواهد شد.
خدابنده پیشرو در نصب نیروگاه خورشیدی
طرح حمایتی در راستای توانمندسازی خانوادههای کمبرخوردار در روستاها است که با احداث نیروگاه مقیاس کوچک علاوه بر ایجاد در آمد پایدار 20 ساله به تولید برق کشور کمک میکند. در این طرح، کل هزینه احداث نیروگاه با پرداخت تسهیلات کمبهره تأمین میشود و اقساط وام نیز با درآمد حاصل از احداث نیروگاه قابل پرداخت است.
مدیر امور برق شهرستان خدابنده در این رابطه اظهار میکند: شهرستان خدابنده بیشترین تعداد نصب نیروگاه خورشیدی در استان را دارد.
حسنعلی پیری با بیان اینکه انرژی خورشیدی به عنوان یکی از پاکترین و فراوانترین منابع انرژی در جهان است، تصریح میکند: انرژی خورشیدی، آینده انرژی شهرستان خدابنده است. با توجه به پتانسیل بالای این منطقه و مزایای فراوان انرژی خورشیدی، سرمایهگذاری در این بخش میتواند به توسعه پایدار و بهبود کیفیت زندگی مردم شهرستان کمک کند. برای تحقق این هدف، همکاری همه دستگاههای اجرایی، بخش خصوصی و مردم ضروری است.
وی میافزاید: شهرستان خدابنده بیشترین تعداد نصب نیروگاه خورشیدی در استان را دارد و تعداد انشعاب خورشیدی شهرستان خدابنده ۶۴ دستگاه با مجموع ۳۲۰ کیلووات است. تعداد نیروگاه های در دست احداث نیز ۲۰ مشترک با مجموع ۱۰۰ کیلووات است.
۳۰۰ روز آفتابی که به آن کمتوجهی میشود
یک پنل خورشیدی با ظرفیت یک کیلووات در اغلب نقاط جغرافیایی ایران میتواند به مدت ۲۰ سال، سالانه 1۵۰۰ کیلواتساعت برق تولید کند.
شاید خیلی تکراری باشد اگر بخواهیم از ۳۰۰ روز آفتابی ایران و مناسب بودن این شرایط برای تولید برق خورشیدی حرف بزنیم؛ اما حقیقت این است که طی سالهای اخیر در کنار کارشناسان داخلی، خارجیها هم عنوان کردهاند وضعیت اقلیم ایران میتواند نه تنها برق کل کشور، بلکه برق چند کشور همسایه را هم تأمین کند.
با توجه به وضعیت کمآبی در استانهای کشور و آلودگی زیستمحیطی و خاموشیهای گاه و بیگاه برق به خاطر کمبود تولید، استفاده از انرژی خورشیدی برای تولید برق و استفاده آن در بخشهای مختلف صنعتی و کشاورزی ضروری است. استفاده از انرژی خورشیدی، مزایایی مانند تولید برق بدون نیاز به آب، کاهش مصرف سوختهای فسیلی و کاهش آلودگی هوا دارد. در کنار مواردی که ذکر شد، نصب و راهاندازی پنلهای خورشیدی توسط مشترکان، در کنار تأمین برق مورد نیاز، زمینه درآمدزایی را نیز برای مشترک فراهم میکند.
انتهای پیام
نظرات