• شنبه / ۶ بهمن ۱۴۰۳ / ۰۸:۲۶
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 1403110603742
  • خبرنگار : 50038

چگونه از ابتلا به «سرطان» پیشگیری کنیم؟

چگونه از ابتلا به «سرطان» پیشگیری کنیم؟

ایسنا/همدان کارشناس بیماری‌های غیرواگیر مرکز بهداشت ملایر با بیان اینکه سرطان دومین عامل مرگ و میر در ایران است، گفت: با افزایش امید به زندگی و افزایش درصد سالمندی، انتظار می‌رود موارد بروز سرطان در یک دهه آینده به شدت افزایش یابد.

علیرضا کریمی در گفت‌و گو با خبرنگار ایسنا، با اشاره به قرارگرفتن در هفته ملی اطلاع‌رسانی سرطان، افزود: به رشد و تکثیر بی‌رویه و خارج از کنترل تعدادی از سلول‌های بدن «سرطان» گفته می‌شود، در بیماری سرطان سلول‌های سرطانی قابلیت تهاجم به بافت‌های مجاور و در نهایت گسترش به مناطق دیگر بدن را دارند.  

وی در رابطه با عوامل خطرساز سرطان‌ها، اظهارکرد: سابقه فامیلی و ژنتیکی، افزایش سن، سیگار، نور خورشید، اشعه رادیواکتیو، مواد شیمیایی خاص مانند موادی که در رنگرزی، نقاشی و ساختمان‌سازی، تغذیه نامناسب، کم‌تحرکی و چاقی، بعضی ویروس‌ها و باکتری‌ها و داروهای هورمونی جایگزین که در دوران پس از یائسگی استفاده می‌شود، در بروز این بیماری دخیل هستند.

کریمی درباره چگونگی جلوگیری از ابتلا به سرطان، تصریح کرد: استعمال سیگار تقریبا با آسیب تمام اعضای بدن همراه بوده و با ۱۵ نوع سرطان مرتبط است، سیگار عامل مهم ایجاد سرطان ریه، حنجره، حفره دهان، گلو، مری و مثانه بوده و در پیشرفت سرطان لوزوالمعده، دهانه رحم، کلیه، معده و برخی از انواع سرطان خون موثر است.

کارشناس بیماری‌های غیرواگیر مرکز بهداشت ملایر گفت: افرادی که در محیط زندگی خود در معرض دود سیگار هستند (بستگان فرد سیگاری) نیکوتین و سایر مواد شیمیایی سمی موجود در دود سیگار را مانند یک فرد سیگاری جذب می‌کنند و در معرض خطر ابتلا به بیماری‌های مرتبط با سیگار هستند.

چگونه از ابتلا به «سرطان» پیشگیری کنیم؟

وی با تأکید بر پرهیز از تماس زیاد با نور خورشید، اظهارکرد: سرطان پوست شایعترین سرطان بوده و ارتباط ثابت شده‌ای با میزان تابش اشعه خورشید به بدن دارد.

کریمی خاطرنشان کرد: برای پیشگیری از سرطان پوست، به هنگام مواجهه با نور آفتاب، از کرم‌های ضد آفتاب با SPF ۱۵ و بیشتر و از عینک آفتابی که مانع عبور اشعه UV می‌شود، برای محافظت پوست دور چشم‌ها و از کلاه و لباس‌های دارای پوشش کامل استفاده کنید.

کارشناس بیماری‌های غیرواگیر مرکز بهداشت ملایر با تأکید بر رعایت وزن افراد در محدوده طبیعی، ادامه داد: افزایش وزن یا چاقی از عوامل خطر ایجاد سرطان بوده و واضحا با سرطان‌های پستان (بعد از یائسگی)، روده بزرگ، رحم، مری و کلیه مرتبط است، بنابراین به‌طور منظم ورزش کنید.

وی با اشاره به اینکه ورزش منظم در کاهش خطر سرطان‌های پستان، کولون، رحم و پروستات موثر است، افزود: برای افراد بالغ حداقل ۳۰ دقیقه و ترجیحا ۶۰-۴۵ دقیقه فعالیت بدنی متوسط تا شدید در پنج روز یا بیشتر در هفته توصیه می‌شود و کودکان و نوجوانان حداقل ۶۰ دقیقه فعالیت بدنی متوسط تا شدید برای حداقل پنج روز در هفته توصیه می‌شود.

کریمی به راهکارهای مرتبط با تغذیه در پیشگیری از سرطان اشاره و اظهارکرد: مصرف روزانه سبزی‌ها و میوه‌ها را افزایش دهید، مصرف گوشت قرمز را به کمتر از ۸۰ گرم در روز محدود کرده واز مصرف چربی‌ها بویژه چربی‌های حیوانی پرهیز کنید.

وی با اشاره به کاهش مصرف غذاهای پرکالری و جایگزینی استفاده از ماهی، مرغ و حبوبات با مصرف گوشت گاو و گوسفند، توصیه کرد: از مصرف غذاهای کپک زده، شور، دوداندود و نمک سود، از مصرف مواد غذایی آماده مانند سوسیس و کالباس و مصرف غذاهای صنعتی و فرآوری شده مانند کنسرو را خودداری کنید.

کارشناس بیماری‌های غیرواگیر مرکز بهداشت ملایر با بیان اینکه از سرخ کردن، سوزاندن و پخت زیاد موادغذایی پرهیز و از حرارت‌های ملایم مانند بخارپز استفاده کنید، افزود: هرگز مشروبات الکلی مصرف نکنید.

وی گفت: عواملی همچون آفلاتوکسین، آزبستوز، گاز خردل، تالک و ترکیبات نیکل از عوامل سرطانزای شناخته شده بوده و برخی عوامل میکروبی ایجادکننده سرطان، هلیکوباکتر پیلوری و ویروس‌های هپاتیت B ،Cو HIV  هستند.

تشخیص و درمان سرطان، فرآیندی چالش‌برانگیز است

کارشناس بیماری‌های غیرواگیر مرکز بهداشت ملایر بیان کرد: تشخیص سرطان و قدم برداشتن در مسیر درمان آن، فرآیندی چالش‌برانگیز است که باعث می‌شود این قدم‌ها همراه با ترس، عدم اطمینان و استرس برداشته شوند.

وی افزود: مبتلایان سرطان به‌طور ناگهانی با منابع استرس زیادی مواجه می‌شوند و از زمانی‌که اولین تشخیص را گرفته تا وقتی به سراغ عمل‌های جراحی می‌روند، این استرس با فرد همراه است.

کریمی افزود: ممکن است برخی افراد قبل از اینکه تشخیص سرطان بگیرند، با اختلالات روانشناختی درگیر بوده باشند و بعضی دیگر بعد از اینکه می‌فهمند به چنین بیماری مبتلا هستند دچار اختلالاتی چون اضطراب و افسردگی می‌شوند، در هر دو صورت کیفیت زندگی شخص، هم به دلیل بیماری جسمانی و هم تشخیص اختلال روانشناختی، پایین می‌آید.

کارشناس بیماری‌های غیرواگیر مرکز بهداشت ملایر اظهارکرد: برای ارتقای کیفیت زندگی فرد بیمار و خانواده‌ی‌ او، کمک گرفتن از متخصصین سلامت روان می‌تواند اثر بخش باشد؛ آنها مجبور نیستند این راه دشوار را به تنهایی طی کنند.

کریمی یادآورشد: «سرطان» واژه‌ سنگینی است که اغلب مردم هنگام روبه‌رو شدن با آن احساس غم و ترس را تجربه می‌کنند، ترس از اینکه مبادا شخص مبتلا جان خود را از دست بدهد، اعضای خانواده شخص مبتلان سرطان به شدت نگران می‌شوند و احتمالا این ترس و نگرانی سلامت روان آنها را نیز تحت‌الشعاع قرار می‌دهد.

وی گفت: اطلاع از این موضوع آنقدری سهمگین است که برخی از خانواده‌ها دست به پنهان‌ کاری می‌زنند، به‌ویژه اگر بیمار کودک یا مُسن باشد به شخص چیزی نمی‌گویند زیرا نمی‌خواهند او را ناراحت و مضطرب کنند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha