غده تیروئید که در قسمت جلوی گردن قرار دارد یکی از مهمترین بخشهای سیستم غدد و متابولیسم است که هورمونهایی را وارد جریان خون کرده و از این طریق در تنظیم عملکرد بسیاری از سیستمهای بدن نقش دارد. اما زمانی که میزان تولید و ترشح هورمونها کاهش یا افزایش پیدا کند، بدن دچار چالش شده و علائم آن بهمرور مشخص شده و زمینهساز بیماریهای مختلف میشود.
زهرا استاد علیپور در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: میزان نیاز روزانه ید برای یک فرد بالغ حدود ۱۵۰ میکروگرم است در حالی که زنان باردار به حدود ۲۵۰ میکروگرم ید نیاز دارند و کمبود یُد میتواند منجر به بروز مشکلات جدی مانند گواتر و کمکاری تیروئید میشود.
وی با اشاره به منابع غذایی غنی از ید، افزود: غذاهای دریایی، تخممرغ، لبنیات و نمک یددار تصفیهشده از جمله منابع اصلی ید هستند، اما نمکهای غیر تصفیهشده ممکن است حاوی ناخالصیهای مضر باشند.
این متخصص داخلی، تصریح کرد: عنصر سلنیوم، در غذاهایی مانند گوشت، جگر و غذاهای دریایی یافت میشود و کمبود آن میتواند مشکلات تیروئیدی را به همراه داشته باشد.
وی درباره اهمیت نگهداری مواد غذایی، تصریح کرد: عنصر «یُد» به نور و حرارت حساس است، بنابراین نمکهای یُددار باید در مکانهای تاریک و دور از نور مستقیم نگهداری شود. همچنین، بهتر است نمک در پایان پخت به غذا اضافه شود.
استاد علیپور، تأکید کرد: به شهروندان سفارش میکنیم که در صورت مشاهده علائم کمکاری تیروئید مانند خستگی مفرط، افزایش وزن و تغییرات در خلقوخو، به پزشک مراجعه کنند و از رژیم غذایی مناسب و غنی از ید و سلنیوم استفاده کنند و با انتخابهای غذایی هوشمندانه، سلامت خود را تضمین کنند.
انتهای پیام
نظرات