سیدعباس صالحی شامگاه ۲۷ دیماه، در نشست با اصحاب فرهنگ و هنر خراسان رضوی که در مجتمع شهدای سلامت برگزار شد، اظهار کرد: در ابتدای راه وزارت و استانداری و مدیریت کل، این جمع گرد هم آمدهایم تا نوعی نقشه راه برای آینده خود در این گفتوگوها ترسیم کنیم. شاید یک یا ۲ سال بعد، این فرصتها از دست میرفت، اما خوشبختانه هنوز در نقطه آغازین راه قرار داریم. طبیعت این گفتگوها به ما کمک میکند تا هم مسائل موجود را به خوبی بشناسیم و هم در یافتن راه حلها به توافق و همدلی بیشتری برسیم.
وی ادامه داد: بگذارید در ابتدا برداشت خودم را از فرصتهای حوزه فرهنگ و هنر خراسان عرض کنم؛ این فرصتها کمنظیر و بیبدیل هستند. من به عنوان یک خراسانی و مشهدی به این موضوع افتخار میکنم. خراسان به واسطه پیشینه تاریخی، فرهنگی، ادبی و هنری خود، مسیری با قدمت و پیوستگی داشته است. برخی مناطق ممکن است قدمت داشته اما توالی تاریخی نداشته باشند. برخی دیگر ممکن است در یک حوزه فعال باشند اما در همه حوزهها فعال نباشند. اما خراسان شبکه معنایی فرهنگ، هنر و ادب را در طول تاریخ به هم پیوند داده و این یک فرصت استثنایی برای این استان به شمار میرود.
خراسان قلب ایران فرهنگی است
صالحی بیان کرد: نکته دوم خراسان بزرگ فرهنگی است. اگر از ایران فرهنگی یا هر واژه دیگری برای ترویج آن صحبت کنیم، باید توجه داشت که خراسان فرهنگی، قلب ایران فرهنگی را به نحوی شکل داده و از این جغرافیا و تاریخ خراسان فرهنگی ساخته شده است. از این منظر نیز خراسان جایگاه ویژهای در مباحث مربوط به آینده ایران دارد. ما در خراسان در یک جغرافیایی زندگی میکنیم که دانشگاه و حوزه علمیه با سابقه تاریخی در آن وجود دارد. این امر بسیار مهم است که ما در حقیقت، فضای زیستبوم علمی متفاوت و متناظری را میتوانیم با هم پیش ببریم، این در صورتی است که بسیاری از استانها چنین فضایی ندارند.
وی افزود: نکته دیگر وجود آستان قدس رضوی به عنوان یک نهاد و تشکل با سابقه نزدیک به ۱۰۰۰ سال است. این سابقه از نظر فرهنگی و هنری، به بسیاری از مباحث حوزه فرهنگ و هنر کمک میکند. در بسیاری از استانها، چنین نهاد با سابقه تاریخی وجود ندارد. خود نهاد آستان قدس به عنوان نهادی که کتابخانهاش ۱۰۰۰ سال و مجموعههای هنریاش حداقل ۸۰۰ سال سابقه دارد، قدرت معناسازی به فرهنگ و هنر خراسان میبخشد. تشرف سالانه ۲۰ تا ۳۰ میلیون زائر به مشهد نیز یک فرصت قابل توجه برای همه حوزهها به ویژه فرهنگ، هنر و رسانه ایجاد میکند.
صالحی تصریح کرد: نمیخواهم به فرصتهای خراسان به صورت مستقل بپردازم. در همین جلسه نیز دوستان به این موضوع اشاره کردهاند و از قبل نیز همه دوستان از این موضوع مطلع بودند.
وی گفت: خراسان در بخشهای قابل توجهی کانون و پایه است. اشاره شد به رسانههای متنوع قدیمی و جدیدی که در استان داریم، مانند روزنامه خراسان با ۷۰ سال سابقه، رسانههای مجازی، خبرگزاریها با مخاطبان قابل توجه، روزنامههای خصوصی، هفتهنامهها، حوزه پویانمایی، سینما و حوزههای مختلف دیگر. در حوزه قرآن نیز خراسانیها ۷۰ مدال کسب کردهاند که نشاندهنده جایگاه قابل توجه این استان در زمینههای مختلف است. در خراسان شاهد جایگاههای قابل توجهی در حوزههای متنوعی هستیم؛ این استان در حقیقت یک فرصت بیبدیل است.
وزیر فرهنگ و ارشاد ادامه داد: همچنین فرصتی که اکنون با حضور وزرای فرهنگی و خراسانی در دولت ایجاد شده، بسیار مغتنم است. ما با ۵ وزارتخانه، شورای فرهنگی دولت را تشکیل دادهایم که میتواند به این مباحث کمک کند. حضور آقای مظفری، استاندار خراسان رضوی نیز فرصتی مغتنم است. بسیاری از استانداران ما در حوزه اقتصاد فعال هستند، اما کمتر به حوزه فرهنگی و اجتماعی توجه دارند. توسعه اقتصادی بدون توجه به حوزههای فرهنگی و اجتماعی به خوبی اتفاق نخواهد افتاد. تعلق خاطر ایشان به حوزه فرهنگ و ادب، میتواند به مسیری که موظف به ادامه آن هستیم، کمک کند. این ترکیب، ترکیبی امیدبخش است.
صالحی تصریح کرد: دوستان نکات مختلفی را بیان کردند. من حدود ۹۰ محور را یادداشت کردهام. دوستان با زبان طنز، مشکل گستردگی کار را بیان کردند. پرداختن به تک تک این موارد، کار را سخت و حوصله جمع را ممکن است کم کند. تنوع موضوعات شاید برای همه دوستان جذاب نباشد و کار را سخت کند که بخواهیم به تفصیل درباره همه آنها صحبت کنیم.من چند نکته کلیتر را عرض میکنم. نکته اول این است در کنار پیشنهاد خوب استاندار مبنی بر تفاهمنامه، هستههای مشورتی به سرعت تشکیل شوند. ما در حوزههای مختلف کارگروههایی داشته باشیم. از پیشنهادها استفاده کنیم. این کار برای اقای مسگرانی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی سختتر است، اما اگر این کارگروهها سریعتر شکل بگیرند و ترکیبی از مسائل و پیشنهادها را در این کارگروهها داشته باشیم، کمک بزرگی خواهد بود.
صالحی ادامه داد: ضروری است که در حوزه مشارکت، تصمیمسازی جدی گرفته شود و فرآیند اجرا به گونهای باشد که واگذاری امور به بخشهای غیردولتی به حداکثر برسد و حوزه تصمیمسازی دولتی به حداقل ممکن کاهش یابد. خوشبختانه ما در سطح ملی و همچنین در بین اساتید، از نظر دانش و تواناییهای عملیاتی، ظرفیت بالایی داریم که میتوان با اطمینان این مسیر را پیش برد؛ بنابراین با این رویکرد باید مسائل را در سطح استان دنبال کرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اضافه کرد: با توجه به صحبتهای دوستان، من برداشت کردم که مسائلی با سازمان فنی و حرفهای، اداره مالیات، بیمه، قوه قضاییه، بهزیستی و... وجود دارد. از استاندار خراسان رضوی خواهش میکنم که این مسائل مربوط به نهادهای غیر از ارشاد پس از مشورت نهایی با جناب مسگرانی، در یک جلسه مشترک مطرح شوند و مورد گفتوگو قرار گیرند. گاهی این مسائل در سطح استان قابل حل و ناشی از سختگیریها و سلیقههای شخصی هستند که با نگاه ویژه استانداران قابل رفع است. امیدواریم با تدوین دستورالعمل اجرایی مناسب در استان این مسائل را حل کنیم.
صالحی گفت: حوزههایی که با شهر و شهرداری مرتبط هستند، نیز در این دسته قرار میگیرند. با وجود اینکه شهرداری مستقیماً زیرمجموعه دولت نیست، اما با ارتباطات و هماهنگی با استانداری میتوان این مسائل را پیگیری کرد. همچنین نهادهای فرهنگی، هنری و رسانهای انتقاداتی دارند و احساس مشکل میکنند که باید در سطح استان بررسی و حل شود.
وی افزود: مسائل صنایع خلاق در حوزه فرهنگ، هنر و رسانه در خراسان بسیار مهم است. با توجه به صحبتهای دوستان در این جلسه، یکی از پایگاههای خوب برای صنایع خلاق فرهنگ و هنر استان خراسان، شبکه ارتباطی خوبی است که در استان وجود دارد. این شبکه امکان حرکت از یک هنر به هنر دیگر یا از یک شاخه به شاخه دیگر را فراهم میکند و نیازی به جذب نیرو از خارج از استان نیست. استاندار نیز با همان نگاه توسعهای به این مسئله توجه دارند.
صالحی بیان کرد: با توجه به ظرفیتهای زیستی، جغرافیایی، سرمایهای و منابع اقتصادی استان، به نظر من در حوزه صنایع خلاق فرهنگ و هنر میتوان گروهی تشکیل داد که شامل خود ما، کارشناسان تهران و افراد با تجربه استانی باشد. این گروه باید به طور جدیتر به مسئله صنایع خلاق فرهنگ و هنر استان خراسان بپردازد. من نیز هر کاری لازم باشد در این زمینه انجام خواهم داد. اگر نیاز به حمایتهای ملی باشد نیز اقدامات لازم را انجام میدهیم.
خراسان جایگاه ویژهای در حوزه ادبیات دارد
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: دغدغه دیگر من به عنوان یک خراسانی، مربوط به حوزه ادبیات است. خراسان جایگاه ویژهای در حوزه ادبیات داشته و دارد و باید برای حفظ و ارتقای این جایگاه تلاش کنیم. برخی از دوستان پیشنهادهایی در مورد بازخوانی و باز ارتقایی ادبیات خراسان مطرح کردند که دارای اهمیت است .
وی گفت: اگر ۵ قله متمایز در ادبیات ایران داشته باشیم، فردوسی و خیام هر ۲ خراسانی هستند. این موضوع نشاندهنده اهمیت خراسان در حوزه ادبیات است و ایجاب میکند که حداقل نیمی از ادبیات خراسان مورد توجه قرار گیرد. بنابراین، باید با نگاه ویژهای به مسئله ادبیات خراسان پرداخته شود.
باید فعالان فرهنگ و هنر در خراسان احساس امنیت بیشتری کنند
صالحی بیان کرد: حمایتهای قانونی و قضایی از فعالان فرهنگ، هنر و رسانه نیز حائز اهمیت است. حوزه فرهنگ و هنر با خلاقیت همراه است و وقتی موانع زیادی پیش رویش قرار داده شود، پژمرده میشود. اگر چه در حوزههای آکادمیک و مکانیکی ممکن است موانع وجود داشته باشد، اما در حوزه خلاقیت، این موانع باعث عقبگرد و فاصله گذاری میشوند. به عنوان خادم فرهنگ و هنر، از استاندار خراسان رضوی خواهش میکنم که تلاش کنیم مسیر را برای فعالان این حوزه آرامتر و هموارتر کنیم. نباید نگاههای انسدادی وجود داشته باشد، زیرا این نگاهها ضربه میزنند. البته این به معنای ولنگاری نیست، بلکه فعالان فرهنگ، هنر و ادب به هنجارهای اجتماعی و قانونی توجه دارند، اما ایجاد موانع مختلف کار را سخت میکند. باید تلاش کنیم تا فعالان فرهنگ و هنر در خراسان احساس امنیت بیشتری داشته باشند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اضافه کرد: همچنین برخی از دوستان انتقاداتی در سطح ملی در مورد مجوزها و رویدادها مطرح کردند. باید تلاش شود تا رویدادهایی که مزیت نسبی در خراسان دارند به این استان واگذار شوند. این موضوع عمل به شعار «ایران فقط تهران نیست» را محقق میکند. این شعار زمانی محقق میشود که طعم جغرافیای ایران به نحوی شایسته در زندگی و صلاحیتهای مردم کل کشور حس شود. خوشبختانه استعدادهای انسانی، اجتماعی و هنری در خراسان بسیار زیاد است. بنابراین در بخش رویدادها، مجوزها و سایر موارد مشابه، میتوان به واگذاریهای بیشتری فکر کرد و عمل کرد.
وی افزود: در کارگروه یا تفاهمنامه، میتوان پیشنهادهایی را در مورد واگذاری برخی رویدادها، انجمنها و سایر موارد به خراسان مطرح کرد و دلایل آن را نیز به صورت مقایسهای ارائه داد. حتماً این نکته مهم است که استدلالهای منطقی و مستدلی برای واگذاری این موارد به خراسان داشته باشیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: حوزه سرمایهگذاری در بخش فرهنگ، هنر و رسانه نیز بسیار مهم است. از استاندار خراسان رضوی تقاضا دارم که به این موضوع توجه ویژهای داشته باشند. سرمایهگذاری در این حوزه، سرمایهگذاری پایا و ماندگاری است، زیرا تأثیرات بسیار گستردهای در همه حوزهها و حوزه اقتصاد دارد.
وی عنوان کرد: همانطور که اشاره شد، این حوزه گردش مالی بالایی دارد. باید تلاش کرد تا سرمایهگذاری دولتی، عمومی و به طور خاص، سرمایهگذاری خصوصی را متوجه اهمیت این موضوع کرد.
وی اظهار کرد: توسعه پویانمایی در برنامه هفتم توسعه مطرح شده و اگرچه در منابع اعتباری آن ذکر شده، اما خود این موضوع، چشمانداز جدیدی را برای پویانمایی در آینده ایجاد میکند. پیشنهاد شورای صنفی مبنی بر دیدهشدن پویانمایی، نکته خوبی است که حتماً باید با مورد توجه قرار گرفته تا دوستان ما در جانمایی شورای اکران حضور داشته باشند و نظرات خود را مطرح کنند و به نوعی حق اظهار نظر درباره نظام اکران سینما داشته باشند.
صالحی عنوان کرد: نکات خوبی در مورد ظرفیتها اشاره شد و پیشنهاد اینکه بخشی از فروش به سینمای مستقل اختصاص یابد، در برخی از کشورها مطرح است و پیشنهاد خوبی است که به عنوان درصدی برای سینمای مستقل پیگیری شود. این پیشنهاد در فضای تهران و برلین نیز مطرح شده و باید به عنوان یک پیشنهاد جدی دنبال شود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: در حوزهی صنایع خلاق، دوستان گفتند که یک سال است منتظر مجوز هستیم و دوستان باید علت تاخیر را بررسی کنند تا مشکل سریعتر حل شود.
وی افزود: در حوزه شعر نیز که نکاتی درباره برنامههای غیرمناسبتی شعر مطرح شد، بحث ادبیات مطرح است و امیدوارم بتوانیم یک برنامه بسته ادبیات خراسان داشته باشیم. این بسته میتواند رویدادی غیرمناسبتی برای خراسان باشد.
انتهای پیام
نظرات