عزیز مصطفایی در گفت و گو با خبرنگار ایسنا، با بیان اینکه هرساله در روستای کنگرشاه سفلی(اسلام آباد) دهستان خدابنده لو شهرستان صحنه آئینی سنتی برگزار میشود، اظهار کرد: آئین حلیم پزان که مردم محلی به آن هلیسه پزان میگویند، در این روستا حدود ۱۵۰ سال قدمت دارد.
وی با بیان اینکه برای اولین بار یکی از خوانین روستا در زمان قاجار بنیانگذار این آئین بوده، افزود: اکنون نیز این آئین هرساله در ایام تاسوعا و عاشورای حسینی برگزار میشود.
کارشناس میراث فرهنگی ناملموس استان با بیان اینکه این آئین هرساله با مشارکت اهالی روستا برگزار میشود، تصریح کرد: مردم این روستا، حلیم را به شکل کاملا سنتی و به شیوه بخارپز درست میکنند، به همین دلیل پخت آن حدود ۲۲ ساعت طول میکشد. پس از پخت نیز جوانان روستا آن را بین خانوارها و عزاداران حسینی تقسیم میکنند.
وی خاطرنشان کرد: باتوجه به اهمیت این آئین قدیمی و سنتی، طی ماههای گذشته مستندات و مدارک لازم آن را گردآوری کردیم و در روزهای اخیر پرونده ثبت ملی آن تدوین شد.
مصطفایی با بیان اینکه این پرونده به همراه سه پرونده دیگر برای داوری به وزارتخانه ارسال میشود، عنوان کرد: مهارت ساخت ابزار قپان در دالاهو، مهارت تخمه پزی سنقر و بازی بومی محلی گرزان در روانسر سه پرونده دیگری هستند که برای ثبت ملی شدن تدوین شدهاند.
وی یادآورشد: داوری مرحله استانی این پروندهها ظرف روزهای آینده برگزار میشود و پس از آن برای داوری به کشور ارسال خواهند شد و احتمالا در بهمن ماه مورد داوری قرار میگیرند.
کارشناس میراث فرهنگی ناملموس استان تاکید کرد: تاکنون از استان کرمانشاه ۱۱۸ پرونده میراث ناملموس به ثبت ملی رسیده که با احتساب پروندههایی که گستره ملی دارند، به حدود ۱۶۰ پرونده میرسد.
وی در پایان گفت: کرمانشاه از نظر تعداد پروندههای ثبت ملی شده در حوزههای میراث ناملموس، تاریخی و طبیعی جزو سه استان اول کشور است.
انتهای پیام
نظرات