به گزارش ایسنا به نقل از آهن ملل، وقتی ارزش واردات یک کشور بیشتر از ارزش صادرات آن باشد، تراز تجاری منفی رخ می دهد که از ضرر و زیان های واردات ورق آهن به حساب می آید و روی قیمت ورق آهن نیز تاثیر مستقیم دارد.
آمار واردات ورق آهن در سال 1403
همچنین، ایران در 4 ماهه اول سال 1403، به میزان 423 میلیون دلار ورق فولادی وارد کرده است که بیشترین واردات محصولات فولادی را در این بازه زمانی داشته است. این حجم از واردات بی رویه روی بازار تأثیر گذاشته و باعث شده که قیمت مقاطع تخت فولادی از جمله قیمت ورق سیاه و گالوانیزه تغییر کند.
ورق سرد، بیشترین حجم واردات ورق آهن
عمده ترین زیان واردات ورق آهن مربوط به ورق سرد (ورق روغنی) می شود. طبق آخرین گزارش های انجمن تولید کنندگان فولاد ایران، ارزش واردات ورق سرد در هفت ماهه سال 1403 برابر با 361 میلیون دلار بوده است. با این حال، ایران در هفت ماهه سال 1403 به میزان 5 میلیون و 966 هزار تُن محصولات فولادی تخت اعم از ورق سرد، ورق گرم و ورق پوششدار تولید کرده است. این حجم از واردات که بیشترین آن از کشور چین بوده است باعث می شود تا تولیدکنندگان داخلی تولید خود را کاهش دهند و به خام فروشی روی آورند.
آمار واردات ورق روغنی در سال های 1401 و 1402
بیشترین حجم واردات ورق آهن مربوط به ورق سرد (روغنی) بوده است. ایران در سالهای 1401 و 1402 به ترتیب 414 و 644 میلیون دلار ورق روغنی وارد کرده است. همچنین، در سال 1401، واردات مقاطع فولادی تخت ایران از جمله ورق های گرم، سرد و ورق های پوششدار با 20 درصد تغییر نسبت به سال 1400 به 829 هزار تُن رسید. جالب است که در بازه زمانی دی تا اسفند 1401، قیمت ورق روغنی صعود تاریخی خود را از 35 هزار تومان به 61 هزار تومان تجربه کرد.
اثرات منفی واردات بی رویه ورق آهن
به طور کلی، واردات و صادرات کشور روی تولید ناخالص داخلی تأثیر می گذارد. تولید ناخالص داخلی یا GDP معیاری است که مجموع ارزش کالاهای تولید شده یک کشور را در بازه زمانی خاص می سنجد. هر چه تولید ناخالض داخلی بیشتر باشد، رشد اقتصادی کشور بیشتر می شود.
با این اوصاف اگر بیش از حد واردات ورق انجام گیرد، به تولید کشور هم آسیب وارد می شود. این یعنی اینکه تولید کننده داخل باید برخی تجهیزات و مواد مورد نیاز خود را به نرخ ارز بخرد و در نتیجه برای جلوگیری از ضرر باید محصول خود را قیمت بیشتری به بازار عرضه کند. از طرفی باعث ایجاد رانت و پدید آمدن بازار سیاه در ورق های آهنی شود. از اثرات واردات بی رویه ورق آهن به موارد زیر نیز می توان اشاره کرد:
خروج ارز از کشور
خروج ارز از ایران هم اثر منفی دیگری است که واردات ورق آهن دارد. در واقع وقتی خروج ارز بیش از اندازه باشد، نرخ ارز کشور افت می کند و خروج سرمایه از کشور رخ می دهد.
افزایش قیمت ورق آهن
ضرر و زیان واردات ورق آهن فقط محدود به خروج ارز از کشور نمی شود. اثر منفی دیگری که واردات ورق آهن به اقتصاد کشور وارد می کند، افزایش قیمت آهن و در پی آن افزایش قیمت ورق آهن خواهد بود زیرا هزینه های اضافی ناشی از واردات به بهای تمام شده کالا نیز اضافه می شود.
هزینه های مازاد واردات
اثر منفی دیگری که واردات ورق آهن دارد، نوسانات نرخ ارز و هزینه های مازاد واردات ورق آهن است. زمانی که نوسان شدید ارزی در کشور اتفاق بیافتد، هزینه های واردات نیز به تبع آن افزایش خواهد یافت. از این رو فشار اصلی به مصرف کننده نهایی زنجیره فولاد وارد می شود. در نتیجه، توان خریداران کاهش می باید.
دریافت ارز نیمایی به بهانه واردات!
با وجود اینکه اخیرا برای واردات ورق ارز نیمایی اختصاص داده نشده است، باید واردات کاهش یابد، ولی بر عکس این موضوع رخ داده است. برخی خودروسازان برای واردات ورق سرد و گالوانیزه ارز نیمایی دریافت می کنند. با این حال، آمارها نشان می دهد که تولید کنندگان ورق گالوانیزه کشور 70 درصد ظرفیت خالی دارند! این در حالی است که برخی کارشناسان می گویند که ایران در حال حاضر نیازی به واردات آهن آلات از جمله ورق ندارد و باید بر اساس ضوابط خاص انجام گیرد و به اصطلاح «اهلیت سنجی» وارد کننده بررسی شود.
آمار چه می گوید؟
واردات ورق های مختلف آهنی شامل ورق قلع اندود، ورق رنگی، ورق گرم، ورق گالوانیزه و گالوالوم و و همچنین ورق سرد می شود. کمترین واردات ورق آهن در سالهای 1401 و 1402 مربوط به ورق قلع اندود بیشترین حجم واردات ورق آهن ایران مربوط به ورق سرد بوده است. در جدول زیر ارزش واردات ورق آهن ایران در سالهای 1402 و 1402 را مشاهده می کنید.
توجه: آمار و ارقام این جدول از گزارش های انجمن تولید کنندگان فولاد ایران به دست آمده است.
کلام آخر
ضرر و زیان واردات ورق آهن بیشترین تأثیر خود را روی تولید داخلی دارد. اگر واردات ورق آهن بی رویه انجام شود، تولید داخلی ضعیف می شود و در پی آن با افزایش قیمت آهن در داخل مواجه خواهیم بود. همچنین، هزینه های مازاد واردات باعث می شود تا قیمت ورق برای مصرف کننده نهایی بیشتر شود. در نهایت می تواند باعث کاهش رقابت بین تولید کنندگان داخلی و ایجاد رانت و بازار سیاه شود.
انتهای رپرتاژ آگهی
نظرات