• چهارشنبه / ۱۲ دی ۱۴۰۳ / ۱۰:۳۳
  • دسته‌بندی: قزوین
  • کد خبر: 1403101208762
  • خبرنگار : 50553

عضو هیئت علمی دانشگاه:

شهید سلیمانی نقطه عطفی تاریخی در مقاومت پدید آورد

شهید سلیمانی نقطه عطفی تاریخی در مقاومت پدید آورد

ایسنا/قزوین معاون فرهنگی دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره) گفت: طرح نظری و عملی شهید سلیمانی بر مدار مقاومت توانست مرزهای جغرافیایی را درنوردیده و با برقراری نسبت بین ملت‌های جهان با وجود تنوع فکری، فرهنگی و مذهبی، گام مؤثری در پیشبرد اهداف تمدنی اسلام بردارد، تا جایی که حرکت او یک نقطه عطف تاریخی بر مدار مقاومت در مسیر ساخت تمدن نوین اسلامی به همراه داشت.

حسین محمدی در گفت‌وگو با ایسنا درباره شهید سلیمانی، اظهار کرد: مکتب به مثابه یک تئوری کلی، یک طرح جامع، هماهنگ و منسجم است و ضمن آنکه هدف اصلی آن، کمال انسان و تأمین سعادت همگانی است قدرت الهام بخشی و تحرک آفرینی در قبال تکالیف و مسئولیت‌های اجتماعی دارد و بر مبنای مزایای هویت‌آفرین خویش دارای خطوط کلی و متفاوت نسبت به سایر جریان‌های فکری و اجتماعی است و به همین جهت رقیبان و به تعبیر دیگر خواه یا ناخواه دشمنی‌هایی را به دنبال دارد.

وی افزود: به عنوان نمونه امام خمینی (ره) با الهام از مکتب اصیل اسلامی، راه، روش و جریانی را در سپهر تاریخ اسلامی و معاصر ایران ترسیم می‌کند که اولاً بر یک طرح کلی و منسجم به نام حاکمیت اسلامی بر محور نقش واقعی مردم استوار است و ثانیاً غایت و آرمانی برای آن متصور است که قدرت الهام بخشی و تحرک آفرینی دارد و حرکت انقلابی مردم را رقم می‌زند و سوم آنکه الگوی خاصی از اداره جهان ارائه می‌کند که نسبت به جریان‌های غرب و شرق متفاوت بوده و هویت خاصی پدید می‌آورد که مکاتب شرق و غرب آن را برخلاف منافع برساخته خویش قلمداد کرده و به دشمنی با آن رو می‌آورند.

محمدی تصریح کرد: شخصیت امام خمینی (ره) و حرکت اسلامی او در عرصه اجتماعی تبدیل به مکتب می‌شود، مکتبی که نقطه عطفی در تاریخ اسلامی و تحولات جهانی پدید آورده و نظرها را به خود جلب می‌کند و به جهت همنوایی و هم‌آهنگی آن با فطرت‌های انسانی و اراده‌های ناب آزادی‌خوهان جهان در یک نقطه جغرافیایی منحصر نشده و الهام بخش و حرکت آفرین دیگر ملت‌ها نیز می‌شود.

وی ادامه داد: نتیجه چنین مکتبی شکل‌گیری نسبت‌های اصیل انسانی بین مردم جهان، پیوند خوردن آن با یکدیگر با وجود تفاوت‌های فرهنگی و اجتماعی و در نهایت ظهور تمدن انسانی است که به جهت مزیت‌های هویتی آن با سایر تمدن‌های موجود از آن تعبیر به تمدن نوین اسلامی شده است.

ویژگی‌های اصیل یک مکتب چیست؟

معاون فرهنگی دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره) گفت: پس ویژگی‌های اصیل یک مکتب عبارت است از برخورداری از طرح جامع و اصیل، توانایی الهام بخشی و تحرک آفرینی بر مبنای ترسیم غایت و آرمان‌های جذاب اجتماعی، توانایی برقراری نسبت‌ها و پیوندهای اجتماعی در بستر فرهنگ‌های مختلف و منحصر نشدن در مرزهای جغرافیایی و پدیدار ساختن و یا اثرگذار بودن در ظهور تمدن انسانی است.

وی افزود: شهید حاج قاسم سلیمانی بر مدار تربیت، مکتب امام خمینی (ره) یعنی مجاهدت، ایستادگی و مقاومت در برابر دشمنان را برگزید تا بتواند ضمن حراست از آرمان اصیل انسانی و اسلامی که دشمن همواره درصدد نابودی آن بود به توسعه عدالت و بسط انسانیت کمک کند.

محمدی تصریح کرد: باورمندی به وعده‌های الهی یعنی معنویت، تدبیر یعنی عقلانیت و شجاعت در میدان از ویژگی‌های اصیل شهید سلیمانی در مسیر مجاهدت بود و عمل صادقانه و مخلصانه او طرح جامع و کلی مقاومت را در عرصه میدان به منصه ظهور رساند، بنابراین شخصیت سردار سلیمانی از جهت برخورداری از طرح جامع مقاومت بسان یک مکتب به شمار می‌رود.

وی ادامه داد: طرح‌های شهید سلیمانی از قدرت الهام بخشی و تحرک آفرینی برخوردار بود زیرا راه‌اندازی بسیج مردمی از ملیت‌های مختلف و به کارگیری آنان در عرصه‌های میدانی مقاومت بیانگر قدرت الهام بخشی او بود و چنین اقدامی نشان از توجه و باور ایشان به قدرت مردم داشت که در پرتو برخورد صمیمی و از سر صدق و صفای ایشان با مردم با وجود برخورداری از شخصیت نظامی از او یک شخصیت مقتدر و جذاب به وجود آورده بود که دوستان و مردم عادی با حضور او احساس امنیت و دشمنان احساس ترس و ناامنی می‌کردند.

معاون فرهنگی دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره) بیان کرد: شخصیت سردار سلیمانی از جهت پیاده ساختن طرح کلی مقاومت در میدان عمل و راه انداختن بسیج مردمی که نشان از قدرت الهام بخشی و تحرک آفرینی او داشت، در شمار دارندگان مکتب قرار دارد.

محمدی گفت: امروزه سخن گفتن از مقوله‌هایی نظیر الهیات مقاومت، حکمرانی مقاومت، تولید نظریه‌های گوناگون نظری و عملی در عرصه‌های مختلف حکمرانی نظیر سیاست و روابط بین‌الملل، اقتصاد و فرهنگ مدیون همان نقطه عطفی است که شهید سلیمانی برای مقاومت به همراه آورد.

وی عنوان کرد: مقوله مقاومت امروزه تبدیل به ادبیات مشترک ملت‌های منطقه و آزادی‌خواهان جهان شده است و همین موضوع جای تردید باقی نمی‌گذارد که شخصیت حاج قاسم سلیمانی یک مکتب اصیل و بالنده است.

این استاد دانشگاه در خصوص اینکه چرا از حاج قاسم در شبکه‌های مجازی به‌عنوان قهرمان نام برده می‌شود، گفت: بخش عمده‌ای از هویت جوامع انسانی در ارتباط با شخصیت‌هایی است که به عنوان الگو و اسوه برای آن جامعه تعریف می‌شود، کارکرد الگوها و اسوه‌های اجتماعی تثبیت ارزش‌هایی است که متولیان آن جامعه به صورت نهان و آشکار دنبال بسط آن ارزش‌ها در جامعه هستند.

وی خاطرنشان کرد: امروزه در جوامع غربی توجه به کارکرد اسوه‌های اجتماعی بسیار مهم است و رسانه و شبکه‌های اجتماعی آنان تلاش دارد برای تثبیت ارزش‌های غربی، چهره‌های جذاب و گیرایی را به عنوان الگوی اجتماعی مردم معرفی کند و در این مسیر مشاهده می‌شود که حتی حاضرند انسان‌های فرومایه به لحاظ انسانی را صرفاً به جهت برخورداری از برخی ویژگی‌های ظاهری که همسو با ارزش‌های جامعه است به عنوان الگوی اجتماعی معرفی کنند. بنابراین معرفی قهرمان ملی، الگوها و اسوه‌های اجتماعی برای الهام بخشی به جامعه و ایجاد امید و انگیزه در بین مردم به منظور حفط و ارتقای ارزش‌های مورد پذیرش آن جامعه همواره در دستور کار متولیان امر بوده است.

چرا حاج قاسم قهرمان ملی است؟

معاون فرهنگی دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره) بیان کرد: شخصیت بی‌نظیر حاج قاسم سلیمانی به عنوان یک شخصیت اصیل اسلامی و انسانی دارای شاخصه‌های نظیر مبارزه با ظلم، برخورد صمیمانه با مردم، رفتار متعادل و عاقلانه در عرصه سیاست و پرهیز از جدل‌های مخرب اجتماعی و سیاسی است که مردم ایشان را به عنوان یک قهرمان معرفی می‌کنند.

وی ادامه داد: اساساً شخصیت‌های مقتدری که بتوانند نقش نجات‌بخش و منجی برای ملت‌ها ایفا کنند، از بذل صادقانه تمام دارایی خویش از جمله جان عزیز خود برای حفظ هویت آنان دریغ نکنند، منافع مردم را بر منافع خود ترجیح دهند و صمیمانه و متواضعانه با مردم مواجهه داشته باشند از نظر مردم قهرمان ملی به معنای واقعی آن به شمار می‌آیند.

معاون فرهنگی دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره) گفت: شهید حاج قاسم سلیمانی قهرمان ملی مردم است چراکه او برای نجات مردم از شر دشمنان انسانیت یعنی آمریکا و دست سازهای آن نظیر داعش و دفع خطر آنان شبانه روز به مجاهدت مخلصانه پرداخت و در این مسیر جان خویش را صادقانه بذل کرد و هیچ گونه منتی هم بر سر امت و مردم نگذاشت بلکه همواره خود را وامدار و مدیون مردم می‌دانست.

وی در خصوص اینکه به نظر شما چطور سردار هم در زمان زنده بودن استکبار را شکست داد و هم در زمان شهادتش؟ تصریح کرد: شهید سلیمانی یک شخص منحصر به محدوده زمانی خاص نیست بلکه او در پیوند مستمر جریان مبارزه با ظلم و استکبار است که همواره در تاریخ انسانی جریان داشته و از این به بعد هم همینگونه خواهد بود.

شهادت پایان قهرمانان محور مقاومت نیست

محمدی افزود: مبارزه بی‌امان حق و باطل و پدیدار شدن چهره‌های برجسته حق همواره ادامه دارد و شخصیت شهید سلیمانی بر مدار کسانی قرار دارد که جزو برجستگان جبهه حق برای مبارزه با باطل هستند که شهادت هر کدام از آن‌ها جان تازه‌ای به جبهه می‌دهد و شخصیت‌های برجسته دیگری از درون آن پدید می‌آید.

وی بیان کرد: علاوه بر این شهید سلیمانی بسان یک مکتب است و مکتب او که دائر بر مدار مبارزه با ظلم و استکبار است هیچ‌گاه نابود نخواهد شد، خطای محاسباتی دشمن این بود که تصور می‌کرد با حذف شخص می‌تواند شخصیت مکتب‌گونه او را نیز حذف کند غافل از آنکه شهادت او و تشییع پرشکوهی که رقم خورد تأثیرات ماندگاری برجای نهاد که از آن تعبیر به «یوم‌الله» شد.

عضو هیئت علمی دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره) گفت: «یوم‌الله» یعنی آن روزی که دست قدرت الهی به معنای محسوس آن به میدان می‌آید و اراده‌ها را برای تحکیم ارزش‌های انسانی بسیج می‌کند. بنابراین شهید سلیمانی هم در زمان حیات خود توانست با تکیه بر مکتب مقاومت، طرح استکبار را در منطقه و بین‌الملل با شکست مواجه سازد و هم بعد از شهادت خود توانست اصول اساسی محور مقاومت را تحکیم کند.

وی ادامه داد: آمریکا و استکبار تصور نمی‌کرد که با حذف شخص قاسم سلیمانی، چهره بین‌المللی او پرفروغ‌تر و الهام بخش‌تر شود بنابراین در حال حاضر روی به تحریف مکتب حاج قاسم سلیمانی آورده است و تلاش دارد شخصیت برجسته او را در ذهن جوانان مخدوش کند که در این راستا تلاش برای شناساندن بیشتر مکتب حاج قاسم و حضور مجاهدانه در عرصه تبیین ابعاد شخصیت و مکتب ایشان مهم‌ترین وظیفه جوانانی است که خود را رهرو مکتب حاج قاسم می‌دانند.

معاون فرهنگی دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره) اظهار کرد: طی پنج سال گذشته کارهای گوناگونی انجام شده است اما در نسبت با هجمه‌های دشمن نسبت به مکتب حاج قاسم باید با تلاش مجاهدانه و با زبان هنر و رسانه بیش از گذشته به تبیین ابعاد مکتب حاج قاسم پرداخته شود.

وی در پاسخ به اینکه شعار امسال سالگرد شهادت سردار سلیمانی «پویش سرباز وظیفه پاسدار قاسم سلیمانی» است به نظر شما چرا این عنوان برای پویش انتخاب شده است؟ بیان کرد: به نظرم مهم‌ترین دلیل انتخاب این عنوان برمی‌گردد به مهم‌ترین شاخصه مکتب حاج قاسم که توسط مقام معظم رهبری هم مطرح شد و آن اخلاص این شخصیت بزرگوار بود چراکه شاخصه بارز و ممتاز ایشان انقطاع و دل بریدن از اعتبارات و امورات مادی نظیر پست و مقام و شهرت بود.

این دانش‌آموخته دکتری الهیات و معارف اسلامی اظهار کرد: شهید سلیمانی خود را اسیر مسائل کم مایه، زودگذر و غیرواقعی نکرد بلکه جان و روح خود از اسارت آنها رهانید و با فراغ بال توانست نقش بسیار مهم و ماندگاری در جهان اسلامی و انسانی ایفا کند.

محمدی در پایان گفت: شهید حاج قاسم سلیمانی کارهای خویش را از سر وظیفه و تکلیف انجام می‌داد و با وجود شخصیت مؤثری که داشت همواره خود را مدیون مردم می‌دانست، امیدوارم دیگر مسئولان کشور نیز با تأسی به ایشان خود را خادم مردم دانسته و برای مردم کار کنند و منتی بر سر آنان نداشته باشند، چراکه رمز موفقیت، سعادت و پیشرفت امروز جامعه ایران در همین نکته نهفته است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha