بردسکن یکی از شهرستانهای خراسان رضوی است که به دلیل قرار گرفتن روی گسل درونه_ دومین گسل بزرگ کشور _تاکنون وضعیت سایت ۷۷ هکتاری آن نهایی نشده و مجوزی برای ساخت و ساز در آن صادر نشده و عملاً این وقفه موجب اعتراض حتی مسئولان شهرستان شده است.
وضعیت موجود تورم و از سویی گران شدن مصالح و نحوه پرداخت تسهیلات بانکها موجب شده که این سقف برای مردم شهرستان بردسکن ذوقی نداشته باشد و همچنان داشتن خانه و مسکن ارزان قیمت برای بسیاری در حد یک آرزو باقی بماند.
تکلیف شهرستان هنوز مشخص نیست
نهضت ملی مسکن شهرستان بردسکن به دو قسمت تقسیم میشود که بخشی از زمینها به مساحت ۴۸ هکتار در جاده سلامت قرار دارد و زیرساختهای آن نیز فراهم شده است، اما برای باقی واجدین شرایط سایت ۷۷ هکتاری در نظر گرفته شد که به دلیل نزدیکی با گسل درونه هنوز مجوزهای لازم برای شروع ساخت و ساز از سوی استان صادر نشده است.
علی دهقانزاده، فرماندار بردسکن در گفت و گو با ایسنا با بیان اینکه ساخت و ساز توسط شهروندان در سایت ۴۸ هکتاری پس از صدور مجوزهای لازم شروع شده است، افزود: به دلیل وجود گسل درونه سازمان زمینشناسی و شورای عالی مسکن برای پهنه ۷۷ هکتاری هنوز مجوزهای لازم را صادر نکردهاند.
وی گفت: گرچه ابتدا سازمان زمینشناسی و شورای عالی مسکن اعلام کردند با رعایت فاصله و حریم ۳۰۰ متری از نوار گسل درونه، ساخت و ساز ایرادی ندارد و نقشه و طرحها ارسال شد، اما بعد از مدت کوتاهی اعلام شد باید فاصله و حریم به ۱۰۰۰ متر افزایش یابد.
فرماندار بردسکن با اشاره به اینکه تاکنون در این خصوص چندین جلسه با مدیرکل راه و شهرسازی، مدیرکل سازمان زمینشناسی و معاونت عمرانی استانداری داشتهایم، خاطرنشان کرد: در آخرین جلسهای که در مردادماه امسال برگزار شد بر رعایت حریم قانونی تأکید شد.
وی افزود: در آن جلسه از سوی شهرستان پیشنهاد ساخت واحدها به صورت یک طبقه و با رعایت تمامی اصول و ضوابط شهرداری و راه و شهرسازی داده شد تا مسائل فنی رعایت شود.
دهقانزاده با بیان اینکه پس از جلسه مردادماه، تاکنون دستورالعملی در این خصوص به شهرستان نرسیده است، اظهار کرد: به محض دریافت دستورالعمل، سایت ۷۷ هکتاری را اجرایی خواهیم کرد.
مسئولان شهرستان این سایت را برای تعداد باقی مانده متقاضیان در نظر گرفتهاند، اما هنوز نهایی نشده که چه میزان از این ۷۷ هکتار را میتوان قطعهبندی کرد و قرعهکشی انجام داد.
فرماندار بردسکن با اعلام اینکه اکنون فقط در سایت ۴۸ هکتاری ساخت و ساز در حال انجام است، گفت: هیچکس مخالف خانهدار شدن مردم نیست ولی باید به لحاظ زیرساختی و مسائل فنی، محدوده در نظر گرفته شده قابل قبول باشد و نمیتوان زمینی که روی گسل واقع شده را برای ساخت و ساز در اختیار مردم قرار داد.
وی با توضیح اینکه اگر بعداً هر مشکلی در این منطقه به وجود بیاید و زلزلهای به وقوع بپیوندد به مراتب با مشکلات بسیار بیشتری مواجه خواهیم بود، افزود: برای ساخت و ساز باید تمامی ملاحظات قانونی، فنی و مهندسی رعایت شود زیرا گسل درونه بردسکن دومین گسل بزرگ کشور است.
دهقانزاده با اظهار تأسف از اینکه برخی افراد در شهرستان به جای اینکه به رفع مشکلات کمک کنند با جنجال و سر صدا میخواهند کار را پیش ببرند، اظهار کرد: کار باید اصولی و فنی پیش برود، این رویه شاید مقداری زمان ببرد اما به نتیجه خواهد رسید. ما هم میدانیم که شهروندان نیازمند تأمین مسکن هستند اما باید از اتفاقات و حوادث بعدی جلوگیری کرد.
وی گفت: به محض اینکه مسئولان استان مجوزهای لازم را صادر کنند در شهرستان نیز کار را پیش خواهیم برد، گرچه برای واگذاری انشعاب در سایت ۴۸ هکتاری هیچ مشکلی نداریم اما برای سایت ۷۷ هکتاری هنوز هیچ تکلیفی به شهرستان نشده است.
فرماندار بردسکن در ادامه با بیان اینکه طرح نهضت ملی مسکن در شهرستان بردسکن نباید تا این اندازه زمان میبرد و خود ما هم در این خصوص شاکی هستیم، گفت: الان باید کلید واحدها را تحویل مردم میدادیم نه اینکه هنوز پیگیر تأمین زمین باشیم.
وی در خصوص دلایل این تأخیر گفت: متأسفانه چندین نفر در شهر بردسکن مدعی شدند زمینهای سایت ۴۸ هکتاری موقوفه است و بداخلاقیهایی داشتند، گرچه مردم هم در ابتدا استقبال نکردند اما پس از برگزاری چندین جلسه که با مردم در مکانهای مختلف شخصاً داشتم سرانجام نگاهها تغییر کرد و اکنون در حال پیکنی و اجرای فونداسیون و حتی آهنریزی هستند.
دهقانزاده با اشاره به اینکه پیشبینی میشود برخی واحدها تا اردیبهشت یا خردادماه سال آینده تکمیل و به بهرهبرداری برسند، گفت: قسمت دیگری از شهر هم برای طرح جوانی جمعیت پیشبینی شده که در صورت داشتن شرایط لازم، متقاضیان میتوانند مراجعه کرده و زمین را تحویل بگیرند.
فرماندار بردسکن با بیان اینکه هیچ مشکلی پیشروی پروژه سایت ۴۸ هکتاری شهرستان بردسکن نیست، خاطرنشان کرد: اما در خصوص سایت ۷۷ هکتاری سازمان زمینشناسی باید تکلیف زمینها را مشخص کند.
وی با اشاره به اینکه هیچ مشکلی در شهرستان برای اجرای پروژه نهضت ملی مسکن نیست و همه پای کار هستند، تصریح کرد: متولی اصلی پروژه نهضت ملی مسکن راه و شهرسازی است که تاکنون در این خصوص جلسات مکرری داشتهایم، گرچه استاندارد جهانی، رعایت حریم فاصله ۱۰۰ متر است اما ما ۳۰۰ متر را هم قبول داریم ولی بازهم ابلاغ نشده است.
دهقانزاده افزود: تمامی مسائل به سازمان زمینشناسی ختم میشود، اما اگر بخواهند 1000متر را ابلاغ کنند هیچ زمینی از سایت ۷۷ هکتاری باقی نخواهد ماند.
وی در ادامه به وضعیت شهر شهرآباد اشاره کرد و افزود: زمینی که در شهرآباد پیشبینی شده بود موانعی داشت اما با پیگیری مسائل برطرف و اکنون اقدامات لازم توسط شهرداری در حال انجام است.
مشکل نبود زمین مانع قرعهکشی ۸۰ درصد واجدین شرایط
متأسفانه تأمین زمینهای پروژه ملی بردسکن از همان ابتدا به دلیل قرار گرفتن بر روی گسل درونه با مشکلاتی مواجه شد. البته از آنجایی که زمینهای ملی در اطراف این گسل هستند هنوز هم این پروژه به نتیجه نرسیده است و عملاً این وضعیت موجب شده قرعهکشی تعداد بسیار اندکی از واجدین شرایط در این شهرستان انجام شود.
رضا احمدیفر رئیس بنیاد مسکن بردسکن در همین خصوص به ایسنا گفت: شروع پروژه ملی مسکن از اواخر دولت دوازدهم بود و در دولت سیزدهم نیز موضوع شدت گرفت و تعداد ثبتنامیها افزایش یافت.
وی با اشاره به اینکه تاکنون به دلیل کمبود زمین از ۳۲۰۰ نفر تائید نهایی شده برای نهضت ملی مسکن فقط قرعهکشی ۵۰۵ نفر معادل حدود ۱۶ درصد واجدین شرایط انجام شده که پس از تحویل زمین ساخت و ساز صورت گرفته است، تصریح کرد: متأسفانه برای باقی متقاضیان در شهرستان همچنان با مشکل تأمین زمین مواجهایم.
رئیس بنیاد مسکن بردسکن خاطرنشان کرد: از ۵۰۵ واحد عملیات ۳۷۰ واحد طی یک ماه گذشته آغاز شده و ۱۳۵ واحد دیگر پیشرفت نسبتاً ۷۰ درصدی دارند، اما باقی پیشرفت خاصی نداشته است.
وی متولی تأمین زمین را راه و شهرسازی دانست و گفت: متأسفانه افزایش تقاضا از یک سو و از سوی دیگر قطعی گاز و برق، در قیمت مصالح به خصوص مصالحی که مستقیم با دلار در ارتباط هستند تأثیر بسیاری گذاشته است.
احمدیفر همچنین به وضعیت پروژه نهضت ملی مسکن در شهر انابد اشاره کرد و با بیان اینکه تائید نهایی در این شهر ۲۰۰ نفر بوده است، افزود: انابد به نسبت وضعیت بهتری دارد به طوری که ۱۸۰ قطعه زمین تحویل متقاضیان شده و ساخت و ساز را شروع کردهاند و مشکلی هم به لحاظ تسهیلات ندارند.
وی با بیان اینکه برخلاف شهر انابد، در شهرآباد با مشکل تأمین زمین مواجه هستیم، افزود: این شهر فاقد زمین ملی بوده و تمامی زمینها مالک دارد که باید با آنها به توافق برسیم که تاکنون با یک مالک توانستیم در حد ۵۰ تا ۶۰ قطعه به نتیجه برسیم.
رئیس بنیاد مسکن بردسکن با اشاره به اینکه اگر مشکلی پیش نیاید امیدواریم قرعهکشی ۵۰ تا ۶۰ قطعه شهرآباد انجام شود، اظهار کرد: تا این لحظه هنوز مشکل زمین شهرآباد به طور کامل رفع نشده است.
وی با اعلام اینکه تاکنون ۳۵ درصد خانههای روستایی در بردسکن مقاومسازی شده و باقی نیز که از قبل ساخته شدهاند فاقد استحکام بنا و غیر مقاوم هستند، بیان کرد: در مجموع حدود ۱۲ هزار واحد مسکونی روستایی در شهرستان داریم که برخی خانهها هنوز خشت و گلی هستند.
هرگونه اقدام منوط به موافقت سازمان زمینشناسی
با وضعیت فعلی در بردسکن برای بسیاری از افراد دهکهای پائین، داشتن خانه به یک آرزو تبدیل شده است، آرزو یا رؤیایی که میتوان گفت اگر زمینهای طرح «نهضت ملی مسکن» به سرانجام برسند دست یافتنیتر میشود.
علیرضا مؤذن سرپرست نمایندگی راه و شهرسازی شهرستان بردسکن در همین خصوص گفت: بارها اعلام کردهایم که هیچ مشکلی برای ساخت و ساز در پائینتر یا بالاتر از گسل نیست فقط باید سازمان زمینشناسی موافقت خود را اعلام کند.
وی با اشاره به اینکه حتی الحاق زمین ۷۷ هکتاری هم انجام شده است، تصریح کرد: اگر سازمان زمینشناسی با سایت ۷۷ هکتاری و با فاصله ۳۰۰ متر از گسل درونه موافقت کند حدود ۱۴۰۰ خانوار را میتوانیم در این سایت ساکن و زمینها را واگذار کنیم.
سرپرست نمایندگی راه و شهرسازی شهرستان بردسکن با بیان اینکه حتی زیرساختهای این سایت نیز فراهم شده است، بیان کرد: اگر با فاصله ۱۰۰۰ متر موافقت کنند عملاً تمامی زمین در حریم گسل قرار خواهد گرفت و کاری نمیشود انجام داد.
وی ادامه داد: حتی با یک کیلومتر بالاتر از گسل و 2کیلومتر بالاتر از شهر بردسکن که جزو محدوده الان قرار دارد بازهم مشکلی نداریم و در صورت موافقت ادارات و شرکتهای خدماترسان برای تأمین زیرساختها، ما نیز برای الحاق مشکلی نداریم و این شدنی است.
با این حال ضروری است در این شرایط سخت اقتصادی که خانهدار شدن به رؤیایی شبیه شده، مسئله تأمین زمین پروژه ملی مسکن بردسکن، به عنوان یک مسئله جدی مورد توجه مسئولان باشد، گرچه این شهرستان در ارزیابیهای مسکن ملی، آخرین شهرستان نیست اما وضعیت خوبی هم ندارد، بنابراین باید با همدلی و همکاری از مرحله تأمین زمین عبور کنیم. اینکه پس از گذشت 3سال از شروع طرح نهضت ملی همچنان در این شهرستان مهمترین چالش تأمین زمین باشد و از دیگر سو کارشناسان همچنان در حال تعیین حریم ۳۰۰ یا ۱۰۰۰ متر باشند از سوی مردم پذیرفته نیست.
انتهای پیام
نظرات