اخیراً پلیس راهور یزد از اجرای طرح برخورد با خودروهای فاقد گواهی معتبر معاینه فنی خبر داده و به همراه داشتن گواهی معاینه فنی را برای تمامی دارندگان وسایل نقلیه الزامی خوانده است.
سرهنگ «عزیزالله دستوار» رئیس پلیس راهور یزد در این رابطه، انجام دورهای معاینه فنی را نه تنها عامل پیشگیرانهای از بروز خطرات دانسته بلکه این مهم را باعث افزایش ایمنی، بهبود عملکرد و طول عمر خودرو ذکر و اعلام کرده است؛ مطابق قوانین راهنمایی و رانندگی، نداشتن گواهی معاینه فنی معتبر تخلف محسوب شده و متخلفان با جریمه یک میلیون ریالی مواجه خواهند شد.
البته پلیس راهور به رانندگان فاقد معاینه فنی نیز هشدار داده که عوامل مربوطه با رصد دقیق، نسبت به شناسایی متخلفان و برخورد قانونی با آنها اقدام میکنند.
با این حال اگر از آمارهای تکان دهنده در مورد نقص ایمنی خودروهایی که در شهر بگذریم ولی بازهم برخی از رانندگان معتقدند که معاینات فنی خودرو در ازای هزینه دریافت شده عملاً به شکل صوری انجام میشود و هیچ نظارتی بر عملکرد این مراکز نیست.
برخی نیز تعداد این مراکز را در قیاس با تعداد خودروهای در حال تردد غیرمتناسب و کم عنوان میکنند و تعدادی نیز نسبت به تجهیزات فرسوده برخی مراکز گلایه دارند.
«محمدجواد آقایی» معاون امور زیربنایی و حمل و نقل شهری شهردار یزد در این رابطه در گفتوگو با خبرنگار ایسنا میگوید: صدور گواهی معاینه فنی خودروهای سبک پس از پذیرش خودرو در مراکز مجاز، منوط به انجام بازدیدهای لازم و گرفتن تستهای فنی براساس ضوابط دستورالعمل ماده ۳ آییننامه اجرایی انجام معاینه فنی و صدور گواهی صورت میپذیرد و برای کنترل کیفیت روال کار، اعضای ستاد معاینه فنی شامل شهرداری، محیط زیست و پلیس راهور به صورت دورهای و منظم از مراکز بازدید و صورتجلسه مربوطه را تنظیم و به مراجع بالاتر ارسال میکنند.
وی اضافه میکند: معیارهای این ارزیابیها شامل کیفیت تجهیزات، کیفیت خدمات، کالیبراسیون دستگاهها، کیفیت و کمیت نیروی انسانی، کیفیت و نظافت محیط و خدمات مرکز برای مراجعین، رعایت ضوابط استانداردها و ایزوهاست.
آقایی در ادامه خاطرنشان میکند: در حال حاضر تنها در شهر یزد تعداد شش مرکز که جمعاً شامل ۱۲ خط جهت خودروهای بنزینی هستند و شش ایستگاه بازدید چشمی سیانجی، با پراکندگی مناسب در سطح شهر فعالیت دارند و در کمترین زمان ممکن خدمات معاینه فنی را به رانندگان ارائه میدهند.
به گفته وی، هرچند دادههای سامانه یکپارچه معاینه فنی ایران(سیمفا) در اختیار شهرداریها قرار ندارد ولی بنا بر آمارهای موجود از ابتدای امستال تاکنون بیش از ۷۰ هزار پذیرش در مراکز معاینه فنی شهر یزد ثبت شده است.
وی اظهار میکند: به طور معمول و براساس عرف کشوری میزان خودروهای مردودی در مراکز معاینه فنی حدود ۲۵ درصد است که در شهر یزد نیز همین نسبت مشاهده میشود و این در شرایطی است که نسبت به سایر استانها، شهر یزد درصد قابل قبولی از خودروها به معاینه فنی مراجعه میکنند.
معاون شهردار به اهمیت معاینه خودروها از جوانب مختلف که عمدتاً از سوی مراکز معاینه فنی و شهرداری در قالبهای مختلف اعم از نصب بنر و فضای مجازی به شهروندان اطلاعرسانی میشود، تصریح میکند: برخی آمارها حکایت از وجود مشکل فنی در یک خودرو از میان هفت خودروی موجود دارد و قطعا رفع عیوب ناشی از مسائل فنی خودرو نه تنها در کاهش بروز تصادفات موثر است بلکه در مسائلی مانند کاهش آلودگی هوا در بسیاری از شهرها میتواند تاثیر به سزایی داشته باشد.
وی در مورد تاثیر معاینه فنی خودروها بر کنترل آلودگی هوا، میگوید: در همین راستا روند معاینه فنی خودورها با تست پنج گاز آلاینده پیگیری میشود که غالباً مهمترین آلایندگی خودروها به دلیل سوختن ناقض بنزین و تولید گاز اچسی(HC) است.
وی یکی از مهمترین علل مراجعه نکردن افراد برای اخذ گواهی معاینه فنی را فرسودگی برخی از خودروها و هزینه بالای ناشی از رفع عیوب و گاهاً نیز بیاطلاعی بخشی از رانندگان از اهمیت موضوع و مزایای انجام معاینه فنی عنوان میکند و میگوید: بهبود وضعیت معاینه فنی خودروها علاوه بر نیاز به آگاهیبخشی و فرهنگ سازی در خصوص مزایای معاینه فنی، مستلزم الزامی شدن آن مانند گواهینامه و بیمه شخص ثالث برای استفاده از خودرو و اعمال قانون و برخوردهای سلبی لازم مدنظر قانونگذار با متخلفان است.
آقایی در پایان اضافه میکند: هرچند مراکز معاینه فنی به صورت خصوصی فعالیت دارند ولی هر مرکز درخصوص اعمال تشویق و تخفیف به مشتریان با هماهنگی ستاد اقدام میکند و هر ساله نیز به مناسبت روز هوای پاک، برنامه هایی در این زمینه طراحی و اجرا میشود.
انتهای پیام
نظرات