به گزارش ایسنا، این درخواست «ماریا مالمر» وزیر خارجه سوئد را بر آن داشت تا اعلام کند دولت چیزی را رد نمیکند.
ماده چهار کشورهای عضو ناتو را متعهد میکند که «هرگاه به نظر هر یک از آنها، تمامیت ارضی، استقلال سیاسی یا امنیت هر یک از طرفها مورد تهدید قرار گرفت، با هم مشورت کنند». هنگامی که این ماده مورد استناد قرار میگیرد، اعضای ناتو برای مشورت در شورای آتلانتیک شمالی گردهم میآیند.
به نقل از شبکه خبری یورونیوز، سوئد اخیرا و در مارس ۲۰۲۴ به ناتو ملحق شد. این کشور از قرن نوزدهم میلادی سیاست بیطرفی را پی گرفته بود اما پس از حمله روسیه به اوکراین در ۲۰۲۲، تصمیم گرفت این سیاست کهنه را کنار بگذارد و به ناتو ملحق شود تا بتواند امنیتش را حفظ کند.
سوئد در کنار همسایه خود یعنی فنلاند درخواست عضویت در ناتو را از بیم تهدید از سوی روسیه ارائه کرد.
اگر نشست ناتو بر اساس ماده چهار تشکیل شود، کشورهای عضو نحوه هماهنگی واکنش خود را ارزیابی میکنند، اما آنها موظف به انجام آن نخواهند بود.
این ماده کشورهای عضو ناتو را متعهد میکند که «هر زمان که به نظر هر یک از آنها، تمامیت ارضی، استقلال سیاسی یا امنیت هر یک از طرفها مورد تهدید قرار گرفت، با هم مشورت کنند.»
این ماده چندین بار از زمان تشکیل ناتو در ۱۹۴۹ مورد درخواست قرار گرفته است.
تمامی استنادها به این ماده قانونی مربوط به ناتو در قرن بیست و یکم اتفاق افتاده چه زمانیکه به نظر میرسید روسیه تهدیدی علیه کشورهای شرق اروپا بوده یا ترکیه به دنبال بی ثبات کردن اوضاع در خاورمیانه است.
در سال ۲۰۱۴، در پی الحاق شبه جزیره کریمه به روسیه، لهستان خواستار استناد به این ماده قانونی شده بود.
و حالا خرابکاری در کابل انرژی بین فنلاند و استونی باعث شده تا سوئد به دنبال استناد به این ماده قانونی باشد.
«مارک روته»، دبیرکل ناتو روز جمعه گفته بود که این ائتلاف در منطقه دریای بالتیک گشتهای دریایی به راه میاندازد و بازرسان فنلاندی هم روی این مساله کار میکنند که آیا کشتی مرتبط با روسیه در کابلهای زیر آب خرابکاری انجام داده است یا خیر.
مقامهای فنلاندی کنتر این کشتی را که «عقلاب اس» نام دارد روز پنجشنبه به دست گرفتند و تلاش کردند تا بفهمند این کشتی کابل انرژی بین فنلاند و استونی و چند کابل ارتباطی دیگر را تخریب کرده است یا خیر.
روته در پیامی در شبکه ایکس (توئیتر) نوشت با «الکساندر استاب»، رئیس جمهور فنلاند درباره تحقیقات از سوی فنلاند درباره احتمال خرابکاری در کابلهای زیردریایی صحبت کرده است.
روته گفته بود ناتو حضور نظامی خود در منطقه دریای بالتیک را افزایش میدهد.
ناتو همچنین در پاسخ به سوالی درباره احتمال افزایش حضور نظامی در منطقه اعلام کرد، ائتلاف همچنان هوشیار است و برای ارائه حمایتهای بیشتر از جمله افزایش حضور نظامی در منطقه تلاش میکند.
فنلاند با ۱۳۴۰ کیلومتر مرز مشترک با روسیه در ۲۰۲۳ به ناتو ملحق شد و چندین دهه سیاست بیطرفی خود را کنار گذاشت.
در اکتبر سال گذشته میلادی، ناتو و متحدانش در واکنش به رویدادهای مشابه خرابکاری اخیر در دریای بالتیک گشتهای دریایی، هواپیماهای راداری دور برد و پهپادهای شناسایی را در منطقه مستقر کردند و یگانی از شکارچیان مین را در منطقه قرار دادند.
انتهای پیام
نظرات