• سه‌شنبه / ۴ دی ۱۴۰۳ / ۰۹:۵۶
  • دسته‌بندی: فارس
  • کد خبر: 1403100402492
  • خبرنگار : 50976

رئیس دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه شیراز:

اشعار رودکی به حفظ یکپارچگی فرهنگی کمک می‌کند

اشعار رودکی به حفظ یکپارچگی فرهنگی کمک می‌کند

ایسنا/فارس رئیس دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه شیراز با بیان اینکه رودکی پدر شعر پارسی است، گفت: توجه به اشعار رودکی به حفظ یکپارچگی فرهنگی و یکپارچگی قلمرو زبان فارسی کمک می‌کند.

ابوعبدالله جعفر بن محمد متخلص به رودکی و مشهور به استاد شاعران نخستین شاعر سرشناس پارسی‌سرای ایرانی در دوره سامانی (سده چهارم هجری قمری) و استاد شاعران این سده در ایران است. از این رو او را پدر شعر فارسی می‌نامند. 

درون‌مایه اشعار رودکی باور به ناپایداری و بی‌وفایی جهان، اندیشه غنیمت‌ شمردن فرصت‌ها و شادی‌های زندگی است.

رودکی را به این دلیل نخستین شاعر بزرگ پارسی‌گوی و پدر شعر پارسی می‌دانند چون پیش از وی کسی دیوان شعر نداشته است.

از این شاعر بزرگ مثنوی کلیله و دمنه و مثنوی سندباد نامه به جا مانده است. رودکی در تاجیکستان امروزی مدفون است.

ایرانی که همواره مهد شعر، ادب و فرهنگ بوده در تقویم ملی خود، روز چهارم دی‌ماه را روز بزرگداشت رودکی نام‌گذاری کرده است.

شعر و ادب مهم‌ترین میراث فرهنگی ایرانیان است

 رئیس دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه شیراز در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، با اشاره به اینکه ادبیات و شعر فارسی مهم‌ترین میراث فرهنگی ایرانیان است، بیان کرد: در ادبیات فارسی به دلیل‌های تغییر اقلیم و تغییر ذائقه ادبی و همچنین جغرافیا و ویژگی‌های زبانی و جغرافیایی، سبک‌هاو سلیقه‌ها تغییر کرده است و امروز برخی از شاعران فراموش شده‌اند.

محمد مرادی بیان کرد: مردم امروز بیشتر ادبیات را با نام حافظ، سعدی، مولوی و فردوسی می‌شناسند و در بزرگداشت آن‌ها قلم می‌زنند، در صورتی که به نظر می‌رسد از نظر اهمیت فرهنگی، زبانی و تمدنی رودکی هم در جایگاه همان شاعران از اهمیت بالایی برخوردار است.

رئیس دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه شیراز بیان کرد: امروز رودکی همان جایگاهی را در کشورهای فارسی‌زبان، کشورهای همسایه و ازبکستان و تاجیکستان دارد که ما برای برای فردوسی و حافظ یا سعدی احترام قائل هستیم و این اهمیت توجه ویژه‌ به رودکی به حفظ یکپارچگی فرهنگی و یکپارچگی قلمرو زبان فارسی کمک می‌کند، زبان و ادبیاتی که از مرزهای چین شرقی تا اروپای غربی گسترش پیدا کرده است.

رودکی پدر شعر فارسی است

وی تصریح کرد: شاید از منظر ادبی، آثار رودکی به اندازه آثاری مانند حافظ، سعدی، مولوی، فردوسی و نظامی مخاطب‌پسند نباشد، اما بسیاری رودکی را آدم‌الشعرا و پدر شعر فارسی می‌دانند چون شعر فارسی با رودکی قوت پیدا کرده است، لذا باید با دید دیگری به اشعار رودکی نگریست.

مرادی با بیان اینکه بسیاری از ویژگی‌های نخستین و پخته شعر فارسی در شعر رودکی خصوصاً در شعرهای اخلاقی، تفضل‌ها و شعرهای عاطفی و عاشقانه این شاعر بزرگ دیده می‌شود، گفت: جایگاه رودکی در شعر ستایشی و شکل گرفتن سبک خراسانی بسیار با اهمیت است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha