• سه‌شنبه / ۴ دی ۱۴۰۳ / ۰۷:۱۷
  • دسته‌بندی: گزارش و تحلیل
  • کد خبر: 1403100302212
  • خبرنگار : 71661

چرخش زلنسکی به‌سوی مذاکره

چرخش زلنسکی به‌سوی مذاکره

رئیس‌جمهور اوکراین که زمانی خروج «ولادیمیر پوتین» از ریاست‌جمهوری روسیه را به‌عنوان یکی از شرط‌های مذاکره با مسکو عنوان کرده بود، اکنون از لزوم دستیابی به «صلح پایدار» سخن می‌گوید و به نظر می‌رسد از تلاش برای پس‌گرفتن تمامی مناطق شرقی و جنوبی کشورش ناامید شده است.

به گزارش ایسنا، رسانه آمریکایی در مطلبی با اشاره به بروز تغییرات فاحش در گفتمان «ولودیمیر زلنسکی» رئیس‌جمهور اوکراین درباره مذاکره با روسیه، گزارش داد که به نظر می‌رسد کی‌یف از تلاش برای پس‌گرفتن تمامی مناطق خود عقب‌نشینی کرده است.

به گزارش واشنگتن‌پست، درحالی‌که نیروهای اوکراینی در میدان نبرد برای مقاومت در برابر ارتش روسیه تلاش می‌کنند و «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور منتخب آمریکا به دنبال میانجیگری برای یک توافق صلح است، زلنسکی در هفته‌های اخیر تمایل بیشتری به مذاکره برای پایان دادن به جنگ نشان داده و ظاهراً از موضع خود برای پس‌گرفتن کنترل تمامی مناطق اوکراین عقب‌نشینی کرده است.

پیام‌های زلنسکی با دقت تنظیم شده است. گرچه او صراحتاً نگفته است که با امتیازدهی، چه سرزمینی و چه به اشکال دیگر، موافقت خواهد کرد، اما او این روزها بیش از آنکه به مسئله عقب‌راندن نیروهای روسیه تمرکز داشته باشد، به اهمیت تامین نیازهای امنیتی بلندمدت اوکراین اشاره می‌کند.

به اذعان رسانه آمریکایی، تغییر آشکار در لحن زلنسکی درباره پایان جنگ از تشدید تنش‌ها در خطوط مقدم و پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا ناشی شده است؛ زیرا ترامپ تداوم حمایت تسلیحاتی واشنگتن از کی‌یف را در هاله‌ای از ابهام قرار داده است.

چرخش زلنسکی به‌سوی مذاکره
دیدار اخیر زلنسکی، ماکرون و ترامپ در کاخ الیزه

از «پس‌گرفتن تمامی مناطق» تا «صلح پایدار»

زلنسکی که در گذشته می‌گفت تا لحظه خروج آخرین سرباز روس از اوکراین امکان مذاکره برای پایان جنگ وجود ندارد، این روزها بر «صلح پایدار» تاکید می‌کند و اولویت اصلی او تضمین عضویت کشورش در ناتو و احتمالاً حضور نیروهای حافظ صلح غربی در خاک اوکراین است.

مقامات و تحلیلگران می‌گویند زلنسکی سعی دارد مطمئن شود که کشورش دست خالی از مذاکرات خارج نخواهد شد، اما به طور کلی تغییر گفتمان وی نشان‌دهنده تلاش او برای نزدیک‌شدن به مواضع ترامپ در حمایت از آتش‌بس است.

«مایکل مک‌فول» سفیر سابق آمریکا در روسیه که ریاست مشترک کارگروه بین‌المللی تحریم علیه روسیه را بر عهده دارد، می‌گوید: «دولت زلنسکی می‌داند که شرایط در دولت ترامپ تغییر خواهد کرد.»

با این حال، این تحلیلگر می‌گوید که زلنسکی از پیروزی ترامپ چندان ناراحت نیست، زیرا حالا می‌تواند ناتوانی خود در عمل به وعده‌اش برای آزادسازی مناطق اوکراینی را به گردن ترامپ انداخته و بگوید که واشنگتن اجازه تحقق این وعده را نداده است.

زلنسکی اخیراً با تاکید بر لزوم عضویت اوکراین در ناتو، گفت سرزمین‌هایی که اکنون تحت کنترل نیروهای روسیه هستند می‌توانند بعداً «به‌صورت دیپلماتیک» به خاک اوکراین بازگردانده شوند. این اظهارات در واقع برجسته‌ترین اعتراف او مبنی بر این است که احتمالاً کی‌یف ناچار خواهد بود دست‌کم در کوتاه‌مدت به روسیه امتیاز ارضی بدهد.

چرخش زلنسکی به‌سوی مذاکره
دیدار پوتین با «ویکتور اوربان» نخست‌وزیر مجارستان

درهای بسته ناتو و نگرانی اروپا

گرچه زلنسکی از آرزوی خود برای پس گرفتن تمامی مناطق اوکراین صرف‌نظر کرده، اما دیپلمات‌های ناتو می‌گویند عضویت کی‌یف در این ائتلاف نظامی همچنان چشم‌اندازی دوردست است، زیرا اعضایی مانند آلمان و آمریکا نگرانی‌هایی در این باره دارند و برخی اعضا مانند مجارستان هم به‌کلی با عضویت اوکراین مخالف هستند.

با این حال، یک دیپلمات ارشد ناتو می‌گوید که با وجود بی‌میلی کشورهای غربی، زلنسکی نمی‌تواند از درخواست برای دریافت تضمین‌های امنیتی از سوی غرب صرف‌نظر کند.

علاوه بر این، واشنگتن‌پست با استناد به اظهارات برخی تحلیلگران، مدعی شد که شاید کی‌یف سعی دارد با حمایت مذاکرات، در نهایت تداوم حمایت تسلیحاتی واشنگتن را تضمین کند. به باور این کارشناسان، روسیه قصد ورود به مذاکرات را ندارد و کی‌یف هم از این مسئله آگاه است. بنابراین اوکراین می‌خواهد با همراهی ظاهری با درخواست ترامپ برای مذاکره، در نهایت حمایت تسلیحاتی آمریکا را افزایش دهد.

متحدان اروپایی اوکراین نیز با روی کار آمدن ترامپ، نگران کاهش شدید حمایت‌های تسلیحاتی از کی‌یف بوده و بیم آن دارند که کی‌یف وادار شود در یک وضعیت ضعیف با روسیه مذاکره کند.

سیاستمداران در سراسر اروپا هم در حال بررسی افزایش مضاعف بودجه‌های دفاعی خود هستند، زیرا «مارک روته» دبیرکل ناتو هشدار داده است که اعضای این ائتلاف باید ذهنیت خود را با دوران جنگ تطبیق داده و برای رویارویی با تهدیدهای احتمالی روسیه آماده شوند.

روته اخیراً گفت: «اولین قدمی که باید برداریم این است که زلنسکی بتواند از موضع قدرت مذاکره کند؛ اما در حال حاضر روس‌ها در حال پیشروی هستند. زلنسکی به طرح جدید نیاز ندارد، بلکه مهمات می‌خواهد.»

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
دیروز ۱۱:۳۲

حماقت زلنسکی حد و مرز نداره .... کشته های اکراینی در جنگ زنده نخواهند شد ....

avatar
دیروز ۱۸:۲۵

دلقک بیچاره . با حماقتش یه کشور رو به فنا داد . دلم برای مردم اوکراین میسوزه با یه همچی سردمداری .

avatar
دیروز ۱۸:۲۸

زلنسکی ی احمق است که گول غربی‌ها را خورد و کشورش را نابود و نیروهای زیادی را به کشتن داد به امید اینکه عضو ناتو شود