کمبود معلم در مدارس آموزشی عشایر استان همدان موجب آن شده که حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد جمعیت عشایر استان به خاطر دغدغه رفع مشکل تحصیل فرزندان خود، امسال از کوچروها انصراف داده و نیمهکوچ شوند و با اجاره دامداری در روستاها سکونت پیدا کنند تا فرزندان آنان بتواند به راحتی از خدمات آموزشی لازم در تحصیل بهرهمند شود چرا که به اعتقاد عشایر امروز در عصر هوش مصنوعی شاهد ظهور و تحول ثانیه به ثانیه علم و فناوری هستیم و در چنین شرایطی محروم کردن فرزندان در عصر هوش مصنوعی از سواد و درس و مدرسه کوتاهی و ظلم والدین در مسئولیت خود نسبت به فرزندانشان خواهد بود.
اما اینکه چه تعداد از قشر دانشآموزان عشایر دارای کمبود معلم هستند و در حال حاضر چه تعداد کسری معلم برای دانشآموزان عشایر استان داریم و چه تدبیری برای این کسری اندیشیده شده موضوعی است که پیگیر آن شدیم.
رئیس امور عشایری استان همدان از کمبود معلم در عشایر کوچرو این استان خبر داد و گفت: در حال حاضر در بین عشایر کوچ رو استان حدود ۷۰ معلم کمبود داریم.
جعفر کاویانی دلشاد در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: از اواخر مهر ماه کوچ عشایر کوچرو این استان به استانهای لرستان، خوزستان، کرمانشاه و ایلام آغاز و در مناطق قشلاقی مستقر شده و مجدد از ۱۵ اردیبهشت ماه وارد استان همدان میشوند.
وی با بیان اینکه متأسفانه تا حدودی در بحث تجهیزات آموزشی و معلم برای دانشآموزان عشایر استان همدان دارای مشکل هستیم، افزود: در این رابطه در استان ایلام در سامانههای عشایری مربوط به همدان دارای تعدادی دانشآموز هستیم که فاقد معلم هستند.
عشایر استان همدان دارای ۱۳۰۰ تا ۱۴۰۰ دانشآموز هستند که از این تعداد دانشآموزان تعداد ۶۸۰ نفر این دانشآموزان هم اکنون در سامانههای عشایری خوزستان مستقر شدهاند و در اواسط اردیبهشت ماه مجدد به سامانههای عشایری استان همدان کوچ میکنند.
وی با بیان اینکه در رابطه با بحث آموزش دانشآموزان عشایر همدان در خوزستان مشکلی نداریم، تصریح کرد: از این تعداد دانشآموزان عشایر استان همدان، مستقر در سامانههای عشایری خوزستان ۳۸۰ دانشآموز ابتدایی و ۶۱ دانشآموز مقطع راهنمایی بوده که اداره امور عشایری استان خوزستان بحث معلم این دانش آموزان را کمک میدهد و حتی برای آنان مدرسه ثابت و نیمه ثابت ایجاد کرده است.
کاویانی دلشاد با اشاره به اینکه دو دبیرستان نیز در این استان در استان خوزستان محصلان عشایری همدان در حال تحصیل هستند، گفت: در حال حاضر در خوزستان دانش آموزان عشایر استان همدان دارای ۳۵ کلاس و ۵۱ معلم بوده که خدمات آموزشی لازم را استان خوزستان برای آنان فراهم کرده است و مشکلی در زمینه کمبود معلم ندارند.
وی با بیان اینکه بیشترین مشکل دانش آموزان عشایری همدان در استان ایلام است، گفت: به گفته استان ایلام در حال حاضر عشایر استان همدان در سامانه های عشایری استان ایلام دارای چهار کلاس و ۴۶ دانش آموز هستند این در حالیست که در بحث سامانه های عشایری مربوط به همدان در ایلام در سامانههای عین خوش،عین صوله، دشت عباس، دهلران، چم فاضل استان همدان دارای بیشترین عشایر بوده و بیشترین مشکل کمبود معلم نیز به این سامانه های عشایری اختصاص دارد.
کاویانی دلشاد با بیان اینکه متأسفانه راه عشایری این سامانهها نیز دارای مشکل است، بیان کرد: در این سامانه های عشایری فوق مربوط به استان ایلام دارای ۱۵۰ دانش آموز هستیم که معلم برای آنان نرفته است .
وی ادامه داد: از نیروهای جذب شده معلم سال گذشته تاکنون هیچ یک از این معلمان جذب شده به این قسمت کوچ رو عشایر نرفتهاند و در این رابطه عشایر این سامانهها گلایهمندند.
کاویانی دلشاد با بیان اینکه در حال حاضر در همدان در کانون اسکان عشایر دارای دو مدرسه ثابت با پنج کلاس درس هستیم ، افزود: برخی از روستاهای استان همدان نیز از جمله قشلاق دهنو دارای خانواده های عشایری نیز هستند که در این روستاها هم ۱۰ کلاس درس روستایی برای آنان برپا و دایر است.
وی با اشاره به اینکه برای دانش آموزان عشایر استان همدان حداقل ۷۰ معلم کمبود و کسری داریم ، تصریح کرد: برخی از دانش آموزان عشایر استان با وجود داشتن مدرک اما هنوز به درستی قادر به خواندن و نوشتن روان نیستند و سواد خوبی ندارند و در بحث خواندن و نوشتن روان مشکل دارند.
کاویانی دلشاد گفت: از آموزش و پرورش استان همدان درخواست داریم که با توجه به کمبود و کسری معلم برای دانش آموزان عشایر استان نسبت به جذب معلم نکرد نیاز برای این دانش آموزان اقدامات لازم انجام شود .
وی با بیان اینکه دانش آموزان عشایر استان همدان بویژه در سامانه های عشایری ایلام دارای کمبود معلم و امکانات و تجهیزات آموزشی هستند، خاطر نشان کرد: به طور قطع اگر معلم مورد نیاز دانش آموزان عشایری استان از میان جمعیت عشایر جذب شود کمک بسیاری به عشایر استان خواهد بود.
کاویانی دلشاد ماشینهای کمکدار برای تردد معلمان عشایر را نیز یکی از ضروریات برای آموزش دانش آموزان عشایر این استان در سامانه های عشایری دانست و اظهار کرد: چادر، کانکس ،لوازم التحریر و لوازم آموزشی از دیگر موارد کمبودهایی است که در آموزش دانش آموزان عشایر استان همدان نیاز آن احساس میشود و باید این نیازها مرتفع شود.
وی خاطر نشان کرد: در حال حاضر حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد از عشایر استان همدان به خاطر تحصیل دانش آموزان خود و دریافت خدمات آموزشی لازم فرزندان خود از کوچ روها نیمه کوچ شده اند و امسال کوچ نکرده اند.
کاویانی دلشاد گفت: این گونه از عشایر نیمه کوچ استان به خاطر کلاس و درس و مدرسه فرزندان خود برای مرتفع شدن مشکل کمبود معلم فرزندان خود در روستاها واحد دامداری اجاره کرده و در استان ماندگار شدهاند.
وی ادامه داد: معمولا به دلیل کوچ عشایر استان همدان در اواخر مهر ماه عمده تحصیل دانش آموزان عشایر همدان باید در استانهای قشلاقی انجام شود و وظیفه استان همدان است که این تعداد دانش آموزان عشایر خود را در این استانها تحت پوشش قرار دهد ضمن اینکه ماه دیگر این دانش آموزان برای امتحانات به استان همدان باز میگردند.
کاویانی دلشاد با بیان اینکه عمده آموزش این دانش آموزان عشایر استان همدان در استانهای قشلاقی و در مسیر انجام میشود، خاطرنشان کرد: در سال گذشته برای حل مشکل کمبود معلم عشایر تعدادی معلم برای عشایر استان همدان جذب شد اما همچنان برای عشایر استان همدان بویژه دانش آموزان عشایر کوچرو دارای کمبود معلم هستیم که پیگیر حل این مشکل هستیم چرا که بحث آموزش دانشآموزان عشایر برای ما در اولویت قرار دارد و این موضوع شوخی بردار نیست.
۶۰ کلاس درس عشایر فاقد معلم هستند
معاون آموزش ابتدایی اداره کل آموزش و پرورش استان همدان هم در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: در بحث معلم دانش آموزان عشایر استان همدان دارای ۶۰ کلاس درس هستیم که فاقد معلم هستند و برای مرتفع شدن این تعداد کسری معلم سال گذشته متقاضی معلم شدهایم.
مهدی عابدینینیا اظهار کرد: در سال گذشته در آزمون استخدامی سهمیه ظرفیت استان همدان ۲۰ معلم بود که از این تعداد ظرفیت تعداد ۱۵ نفر آنان برای استان همدان جذب شد.
وی با بیان اینکه از ۱۵ نفر معلم عشایری جذب شده برای استان همدان تعداد ۱۰ نفر آنان خانم و پنج نفر آقا هستند، تصریح کرد: تعداد ۲۲ نفر معلم عشایر توسط دانشگاه فرهنگیان به استان همدان اختصاص داده شده که سال بعد این تعداد معلم به استان اضافه خواهند شد.
عابدینینیا با بیان اینکه با جذب این ۲۲ نیرو در سال آینده تعداد ۳۵ نفر از کسری معلم ۶۰ نفری عشایر استان همدان مرتفع میشود، خاطر نشان کرد: در سال آینده تعداد ۲۵ معلم عشایر در استان کسری خواهیم داشت که میتوان این کسری را فعلا تنها با اضافه تدریس معلمان دیگر جبران کرد، تا معلمان جدید مختص عشایر جذب شوند.
وی با اشاره به اینکه فعلا در حال حاضر این کسری معلم در بحث دانش آموزان عشایر استان تعداد ۴۵ نفر است ، خاطر نشان کرد: برای مرتفع شدن این مشکل فعلا با هماهنگی و همکاری استان خوزستان ،ایلام و لرستان این کمبود را پر کردهایم و آنان به ما معلم میدهند و تدریس کلاس های دانش آموزان عشایر ما را در این سامانه های عشایری استان خود بر عهده دارند.
عابدینینیا افزود: از حدود ۷۰۰ دانش آموز عشایری استان همدان در خوزستان ،۴۰۰ نفر از این دانش آموزان را خوزستان و مابقی را استان همدان پوشش داده است و این یعنی بر اساس میزان کوچ شان مهر و آبان در استان همدان هستتد و بعد از آن به سمت خوزستان کوج کرده و مجدد در اواخر فروردین به استان باز می گردند.
به گزارش ایسنا، عشایر استان همدان ۳۹۰۰ خانوار با ۱۳هزار و ۸۸۰نفر جمعیت است که ۹ دهم درصد جمعیت استان را شامل میشود.
این عشایر شامل چهار ایل و ۲۴طایفه هستند که ییلاق خود را در استان همدان و قشلاق خود را در استانهای خوزشتان، ایلام و لرستان میگذرانند و بهطور قطع با وجود ۱۴۰۰ دانشآموز در قشر عشایر استان رفع چالشها و مشکلات و دغدغه آنان به عنوان قشر مولد و حافظان امنیت غذایی کشور از اهمیت ویژهای برخوردار بوده و نباید از چالشهای این قشر غافل شد.
انتهای پیام
نظرات