• پنجشنبه / ۲۲ آذر ۱۴۰۳ / ۱۶:۰۵
  • دسته‌بندی: مرکزی
  • کد خبر: 1403092216370
  • خبرنگار : 50598

استاندار مرکزی:

شهرداری اراک هرچه زودتر دستگاه‌های سنجش آلودگی هوا را خریداری کند

شهرداری اراک هرچه زودتر دستگاه‌های سنجش آلودگی هوا را خریداری کند

ایسنا/مرکزی استاندار مرکزی گفت: ترک تشریفات را برای خرید دستگاه‌های سنجش آلودگی هوای اراک انجام دادم و شهرداری اراک بایستی هرچه زودتر اقدامات لازم را برای خرید آنها انجام دهد.

مهدی زندیه وکیلی، ۲۲ آذر در هفتمین کارگروه آلودگی هوای استان مرکزی اظهار کرد: برای اجرای طرح جامع کاهش آلودگی هوای اراک در دهه ۹۰ تعدادی پروژه تعیین شد که با اجرای آنها تاثیر مثبتی را بر کیفیت هوای شهر اراک مشاهده کردیم. یکی از اقدامات انجام شده این بود که ۱۴ ایستگاه CNG در اراک زدیم و تمام تاکسی‌های اراک و کوره‌های آجرپزی گازسوز شدند.

وی ادامه داد: در سال ۹۲ نیروگاه شازند کل سال مازوت می‌سوزاند و به کمک مطالبات مردم و سازمان‌های مردم نهاد و اقداماتی که خودمان انجام دادیم الان مدت زمان مازوت سوزی بسیار کم شده است. خیلی تلاش کردیم مترو را به اراک بیاوریم ولی به دلایلی نشد و باید به دنبال راهکارهای دیگر باشیم.

وی با بیان اینکه در زمانی که معاون عمرانی استان بودم تعداد دستگاه های سنجش آلودگی هوا ۶ عدد بود، ولی الان به ۳ عدد کاهش پیدا کرده است که بایستی علت آن مشخص شود، افزود: من ترک تشریفات را برای خرید دستگاه‌های سنجش آلودگی هوای اراک انجام دادم و شهرداری بایستی هرچه زودتر اقدامات لازم را برای خرید آنها انجام دهد.

وی با اشاره به روند رو به رشد ناترازی انرژی در کشور اظهار کرد: تصمیم رئیس جمهور برای توقف مازوت سوزی واقعا جدی بود ولی شرایط آنقدر سخت شد که رئیس جمهور و دولت در خصوص توقف مازوت‌سوزی عقب نشینی کرده‌اند.

وی اظهار کرد: اینکه در روز معارفه خود، عرض کردم واقعا فرق می‌کند رئیس جمهور چه کسی باشد چون شاهد بودم تصمیم سخت قطع مازوت سوزی را گرفت و برگشت از این تصمیم سخت شود ولی انقدر شرایط سخت بود که این عقب نشینی انجام شد.

زندیه وکیلی با تاکید بر اینکه ما نباید خودمان را متوقف نتیجه سیاهه انتشار کنیم، گفت: اقدامات اجرایی ما معلوم است و در اولین فرصت از این ظرفیت باید استفاده کنیم و از هیات وزیران مصوبه بگیریم.

وی با بیان اینکه در سال آینده باید گاز بیشتری را در شش ماه اول سال ذخیره کنیم اضافه کرد: واقعیت این است که در این لحظه سال هیچ امکانی وجود نداشت تا مازوت سوزی انجام نشود و ما تا آخرین لحظه تلاش کردیم.

استاندار مرکزی با بیان اینکه جان و سلامت مردم برای ما با هیچ چیزی قابل مقایسه نیست گفت: حق شهروندان اراکی است که اعتراض کنند چون چندین سال است به آنها بی توجهی شده است.

وی با بیان اینکه وزارت نیرو سالهاست نمی‌پذیرد که سهم مازوت در آلودگی هوای اراک زیاد است افزود: از دانشگاه‌ها و سازمان‌های مردم‌نهاد خواهش دارم مقاله تهیه کنید و مصاحبه کنید که وضعیت اراک با سایر شهرها متفاوت است. آمار مقایسه‌ای تاثیر مازوت سوزی در شهر اراک را با سایر شهرهای کشور تهیه کنید.

استاندار مرکزی تصریح کرد: شرکت یکی دو نفر از نمایندگان سازمان‌های مردم نهاد محیط زیستی در کارگروه‌های آلودگی هوای استان هیچ منعی ندارد ولی طبق دستورالعمل‌ها حق رأی ندارند.

وی با بیان اینکه تا نیمه بهمن وضع ما بدتر از امروز است، گفت: آیا می‌شود همه روزها را تعطیل کرد؟ بیشتر مخالفت‌ها با تعطیلی مدارس را مسئولین آموزش و پرورش استان داشتند ولی توصیه می‌کنم که ترسی از تعطیلی نداشته باشید و اگر لازم است تعطیلی انجام شود.

زندیه وکیلی با بیان اینکه قانون هوای پاک به تازگی ابلاغ شده و ایرادات آن درنیامده است افزود: شورای مدیریت بحران در خصوص تعطیلی ادارات تصمیم بگیرد. دیر آمدن کارمندان ادارات در حد منطقی، پیشنهاد خوبی است.

وی با بیان اینکه برق و گاز ادارات بایستی در ساعات غیر اداری قطع شود تصریح کرد: خودمان باید در استان به فکر ناترازی انرژی باشیم. ما اگر برق موردنیاز استان را تولید می‌کردیم می‌توانستیم فکری هم به حال مازوت کنیم.

زندیه وکیلی با بیان اینکه برنامه تولید برق تجدید پذیر در استان را تهیه کرده‌ایم گفت: برنامه ریزی کردیم تا سال آینده تا ۵۰۰ مگاوات برق خورشیدی در استان تولید کنیم.

علی اکبر اسدی، معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری مرکزی نیز اظهار کرد: مطابق دستورالعمل‌ها، ترکیب افراد عضو کارگروه آلودگی هوا، مشخص است و با توجه به دستورالعمل، سازمان‌های مردم ‌نهاد نمی‌توانند در آن شرکت داشته باشند.

وی در رابطه با علت تعطیل نشدن مدارس اراک در چند روز گذشته به دلیل آلودگی هوا گفت: در این کارگروه ارکان مختلفی در خصوص تعطیلی مدارس تصمیم می‌گیرند و آموزش و پرورش نیز در خصوص تعطیل نشدن مدارس، ملاحظاتی داشت که باید دیده می‌شد.

اسدی تصریح کرد: بعضا می‌گویند که چرا با یک میزان شاخص آلودگی، مدارس تهران و تبریز تعطیل می‌شوند ولی مدارس اراک تعطیل نمی‌شوند. واقعیت این است که ارتباطی بین تبریز و تهران به لحاظ آلودگی و هواشناسی وجود ندارد.

معاون عمرانی استانداری مرکزی افزود: اینکه مصوبات کارگروه با تاخیر و در انتهای شب اعلام می‌شود، انتقاد درستی است ولی علت اینکه کارگروه شب‌ها تشکیل می‌شود این است که آمار و اطلاعات دقیق‌تر و درست‌تری داشته باشیم.

وی با بیان اینکه اولویت ما حفظ سلامت مردم است تصریح کرد: همیشه همه آمارها و کارشناسی‌ها متقن و درست نیست و شاید در مواقعی به همین دلیل، تصمیمات اشتباهی گرفته شود. اگر کوتاهی در کارگروه کاهش آلودگی هوا شده از همه مردم عذرخواهی می‌کنم. 

یوسف یوسفی، مدیرکل محیط زیست استان مرکزی نیز اظهار کرد: از چهار ایستگاه سنجش آلودگی هوای اراک که از دهه هشتاد راه اندازی شده‌اند نتوانستیم تعداد آنها را در شهر بیشتر کنیم.

وی افزود: مصوب کردیم که از محل عوارض آلایندگی صنایع، شهرداری ۵ ایستگاه را خریداری کند. سال گذشته قیمت هر ایستگاه ۷ میلیارد تومان بود ولی نهایت اقدام شهرداری در این یکسال این بود که فقط یک ایستگاه در حال خریداری است و برای چهار ایستگاه دیگر هنوز هیچ اقدامی نشده است.

یوسفی اضافه کرد: ما یکسری از صنایع بزرگ از جمله ایرالکو، پالایشگاه و پتروشیمی را موظف به خرید و راه اندازی ایستگاه سنجش کردیم.

وی ادامه داد: ایستگاه سنجش آلایندگی پالایشگاه شازند افتتاح شده است ولی دائما از شبکه پایش آنلاین خارج می‌شود. چون شرایط اراک حساس است درخواست داریم که این ایستگاه را به اراک منتقل کنیم.

یوسفی عنوان کرد: نیروگاه شازند برای پایش آنلاین خود، قراردادی را با شرکت مشاور بسته است و پایش آنلاین نیروگاه از ماه دی یا بهمن اجرایی خواهد شد.

وی با بیان اینکه ۲۸۵۰ واحد صنعتی هر سه ماه یکبار پایش آنلاین می‌شوند گفت: متاسفانه وزارت نیرو هنوز به آلاینده بودن نیروگاه شازند اعتقادی ندارد.

یوسفی اضافه کرد: با دستور رئیس جمهور، به مدت یک ماه مازوت سوزی در نیروگاه شازند قطع شده بود ولی دوباره آغاز شد. خواهش داریم به هر شکل و شیوه‌ای نیروگاه را گازسوز کنیم تا هوای بهتری داشته باشیم.

جواد نظری، رئیس دانشگاه علوم پزشکی اراک نیز اظهار کرد: بایستی در روزهایی که شدت آلودگی بالاست، تعطیلی ادارات و مدارس را داشته باشیم تا سلامت مردم حفظ شود.

وی با بیان اینکه تعداد ایستگاه‌های سنجش آلودگی شهر اراک بایستی بیشتر شود تا رصد بهتری صورت گیرد گفت: مازوت سوزی نیروگاه شازند برخلاف مقررات است و شکایت خود را برای مقام قضایی ارسال کردیم .

نظری عنوان کرد: نقش پالایشگاه شازند در آلودگی هوای منطقه بسیار پررنگ است و باید وضعیت پالایشگاه را اصلاح کنیم.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی اراک اضافه کرد: طی یک هفته اخیر، افزایش تعداد ماموریت‌ها در حوزه بیماران تنفسی اورژانس را در شهر اراک داشته‌ایم.

علیرضا محرابیان، رئیس مرکز پایش کیفیت هوای استان مرکزی نیز اظهار کرد: امروز صدمین روز هوای ناسالم شهر اراک است. از سال ۹۹ به صورت میانگین، ۱۳۰ روز ناسالم در اراک را داشته‌ایم که امسال نیز همین تعداد روز را پیش‌بینی می‌کنیم. از ابتدای سال در مجموع، فقط سه روز هوای پاک داشته‌ایم.

وی افزود: علت اصلی آلودگی هوای اراک در شش ماهه نخست سال، گرد و غبارهای ناشی از کویر مرکزی ایران، کویر قم و تالاب میقان اراک است. ۱۰ مرکز عمده تولید گرد و غبار در اطراف شهر اراک وجود دارد.

محرابیان تصریح کرد: علت اصلی آلودگی هوا در شش ماهه دوم سال، وقوع پدیده وارونگی دما و افزایش آلاینده‌های جوی و استفاده از سوخت سنگین در صنایع به ویژه صنایع دشت شازند است.

وی اضافه کرد: روز گذشته وضعیت نیروگاه شازند را بررسی کردیم و طبق بررسی‌ها واحد یک نیروگاه کاملا مازوت سوز است، واحد دو سوخت ترکیبی گاز و مازوت مصرف می کند، واحد ۴ کاملا گازسوز است و واحد ۳ در حال تعمیر است.

محرابیان افزود: نتایج اندازه‌گیری‌ دودکش‌های نیروگاه حرارتی شازند در روز گذشته به این صورت است که در واحد یک نیروگاه، ۲۹۷۶ میلی‌گرم بر متر مکعب گاز SO2 و در واحد دو نیروگاه نیز ۱۲۵۵ میلی‌گرم بر متر مکعب گاز SO2 منتشر می‌شود این در حالی‌ است که استاندارد انتشار این گاز در هر واحد نیروگاه، ۱۲۰۰ میلی‌گرم بر متر مکعب است. 

وی تصریح کرد: نتایج اندازه‌گیری‌ دودکش‌های پالایشگاه شازند نیز به این صورت است که در واحد ۱۹۴۱ پالایشگاه، ۴۰ هزار و ۳۱۳ میلی‌گرم بر متر مکعب گاز SO2 منتشر می‌شود. در واحد ۹۰۱ پالایشگاه نیز ۴۰ هزار و ۱۸۵ میلی‌گرم بر متر مکعب گاز SO2 منتشر می‌شود. در واحد Main stack نیز ۱۵۸۶ میلی‌گرم بر متر مکعب گاز SO2 منتشر می‌شود، این در حالی‌ است که در هر واحد پالایشگاه، استاندارد انتشار این گاز، ۱۳۰۸ میلی‌گرم بر متر مکعب است. 

رئیس مرکز پایش کیفیت هوای استان مرکزی عنوان کرد: پالایشگاه شازند نیز در کل ۲۴ ساعت در حال مازوت سوزی است و هیچ اقدامی برای کاهش سوخت مازوت انجام نداده‌اند.

سیاوش آقاخانی، رئیس شبکه محیط زیست و منابع طبیعی استان مرکزی نیز اظهار کرد: انتظار و توقع مردم استان مرکزی از استاندار بالاست و امیدواریم مثل امروز جلسات کاهش آلودگی هوا با ریاست استاندار تشکیل شود و دائما پیگیر مسئله آلودگی هوا باشند.

وی افزود: رئیس جمهور قول و دستور دادند که مازوت سوزی نیروگاه شازند قطع شود و برای ما پذیرفته نیست که دوباره مازوت سوزی در این نیروگاه انجام شده و تصمیمی غیر کارشناسی گرفته شده است. رئیس شورای امنیت ملی، رئیس جمهور است و باید پاسخگوی این وضعیت اراک باشند.
آقاخانی اضافه کرد: ما گلایه جدی از معاون عمرانی استانداری مرکزی داریم چراکه سازمان‌های مردم نهاد را از کارگروه کاهش آلودگی هوای استان حذف کرده است. همچنین طبق قانون هوای پاک، با توجه به تداوم وضع آلودگی در چندین روز متوالی، کمیته اضطرار آلودگی هوا و ریاست آن، در انجام وظایف قانونی خود، ترک فعل انجام داده‌اند.

وی ادامه داد: این تصمیمات کمیته اضطرار، مصداق تهدید سلامت عمومی است و چنین تصمیماتی، کودکان و بقیه مردم را در مواجهه با آلودگی هوا قرار داده است و مصداق ترک فعل است. ما این ترک فعل را از مجموعه دادستانی پیگیری خواهیم کرد.

رئیس شبکه محیط زیست و منابع طبیعی استان مرکزی افزود: امیدواریم تصمیمات امروز شروع جدی و محکمی برای مقابله با آلودگی هوای استان باشد و خارج از مصلح اندیشی‌ها باعث تهدید سلامت عمومی نشود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha