به گزارش ایسنا، صابرگل عنبری در یادداشتی در تلگرام نوشت: نتانیاهو اخیرا در قفس شیشهای محاکمه به عنوان نخستین رئیس دولتی در اسرائیل نشست که در دوره زمامداریاش محاکمه میشود. کما این که به احتمال زیاد نخستین رئیس دولتی باشد که همزمان هم در داخل محاکمه میشود و هم در خارج به علت ارتکاب جنایت علیه بشریت در غزه تحت تعقیب دیوان لاهه است که اخیرا حکم جلب او و یواو گالانت را صادر کرد.
نتانیاهو در سالهای اخیر به بهانههای زیادی همچون شرایط جنگی تلاش کرد که محاکمهاش به سه اتهام دریافت رشوه، کلاهبرداری و خیانت در امانت به تاخیر بیفتد و تا حدود زیادی هم موفق شد، اما بالاخره دستگاه قضایی اسرائیل اخیرا تصمیم به برگزاری جلسه محاکمه او گرفت؛ آن هم در دادگاه مرکزی تلآویو و در مکانی مستحکم در زیر زمین آن که مخصوص محاکمه سران مافیا در اسرائیل است.
او در عین حال هم با کمیته تحقیقی درباره شکست در جلوگیری از وقوع عملیات هفتم اکتبر حماس مواجه است.
هر سه پرونده هم در کنار پایان جنگ غزه با توافق با حماس و مبادله گروگانها در نهایت تداوم حکمرانی نتانیاهو را در آینده غیر ممکن میسازد و هیچ بعید هم نیست که اگر این جنگ بیشتر به درازا بکشد، همین محاکمه داخلی به صدور حکمی منجر شود که عملا ادامه نخستوزیری را در اثنای جنگ ناممکن کند.
نتانیاهو در حالی محاکمه میشود که به گفته خود او اسرائیل در هفت جبهه در حال جنگ است؛ اما دستگاه قضایی این بار این بهانه او را نپذیرفت.
به این علت چنین محاکمهای میتواند اعتبار تضعیف شده دستگاه قضایی در میان اسرائیلیها در سالهای اخیر را ترمیم کند. آن هم پس از این که نتانیاهو و جریان راست افراطی با طرح اصلاحات قضایی، بهانهجویی برای تعویق مستمر محاکمه قبل و بعد از جنگ غزه و فشارهای راستگرایان موجب خدشهدار شدن اعتبار سیستم قضایی شده بودند.
نتانیاهو به تمام معنا متفاوتترین نخستوزیر اسرائیل است که یکی از تفاوتهای بنیادین او با همتایان قبلی خود تلاش برای ترویج «اقتدارگرایی و فردگرایی» در مناسبات درونی قدرت در نظام سیاسی اسرائیل است که تهدید جدی برای حکمرانی نهادمند و حتی آینده اسرائیل و صهیونیسم میباشد.
در حالی که آنچه ضامن پروژه صهیونیسم و خروجی آن یعنی اسرائیل در طول این هشت دهه بوده، موفقیت این سازمان در نهادسازی و ایجاد ساختارهای قوی مبتنی بر تفکیک قوا و استقلال قوه قضائیه است. بر کسی پوشیده نیست که مهاجرت، خمیرمایه تشکیل جامعه اسرائیلی است و این جامعه در اصل از مهاجران یهودی از دهها کشور با فرهنگها و زبانهای متفاوت و متناقض از شرق تا غرب شکل گرفته که خیلی از آنها حتی با زبان عبری نیز آشنایی نداشتند. در چنین وضعیتی، ساخت یک جامعه و ملتسازی کار چندان آسانی نبود؛ اما این امر با ساخت قدرت نهادمند و حکمرانی قانون مبتنی بر نظام سیاسی پارلمانی میسر شد.
در واقع این ساختار و نظام سیاسی در کنار حمایت بیدریغ و مستمر غرب به ویژه آمریکا و ضعف راهبردی ژئوپلیتیک پیرامونی ضامن بقای اسرائیل تا به امروز -علیرغم شکلگیری همزاد با جنگ و اشغال و قرار گرفتن در محیطی سراسر تهدید- است.
از این منظر، محاکمه نتانیاهو در داخل و پایان دادن به زمامداری او در آینده میتواند موجب تحکیم پایههای مکتب صهیونیسم و آورده اسرائیلی آن و قطع طریق به روی فردمحوری در مناسبات داخلی قدرت در جامعه اسرائیل شود که تثبیت آن توام با رشد چشمگیر راستگرایی افراطی تهدیدی بزرگ برای یکی از ارکان ساخت و تداوم حیات اسرائیل است.
در این راستا هم ناگفته نماند که در همین سالهای گذشته نیز برخی نخبگان سکولار صهیونیست حتی قبل از هفتم اکتبر، پس از افزایش موقعیت راست افراطی سکولار و مذهبی کوچ را بر بقا ترجیح دادند. از این رو، با وجود تهدید جدی جریان اولترا راست حاکم بر اسرائیل و برآمدن افرادی چون بن گویر علیه ثبات و امنیت منطقه، اما خطر آن در دراز مدت برای آینده صهیونیسم و خود اسرائیل بیشتر است.
از این جهت میتوان گفت یک سیستم بنا شده حتی بر اشغالگری و جور تاریخی به ملتی دیگر اگر بتواند در مناسبات داخلی و میان شهروندان خود حاکمیت قانون را بر مبنای برابری با محوریت دستگاه قضا نهادینه کند، از حیث «عوامل داخلی بقا» شانس بیشتری برای دوام نسبت به سیستمی چون دو نظام برآمده از حزب بعث در عراق و سوریه دارد که بر تبعیض و سرکوب شهروندان خود استوار بودند و دفاع از آرمان انسانی ملتِ تحت اشغالِ فلسطین هم نجاتگر آنها در بزنگاه تلاقی بحرانهای داخلی و تهدیدات خارجی نبود.
در پایان ذکر این نکته هم ضروری است که در عین این که محاکمه نتانیاهو در اسرائیل میتواند به تقویت پایههای داخلی صهیونیسم و نجات اسرائیل از فردگرایی او کمک کند، ولی تحت تعقیب قرار گرفتن نخستوزیرش در خارج نتیجه معکوسی دارد و صهیونیسم و روایتش را به شکل بیسابقهای به چالش کشیده است.
*بازنشر مطالب دیگر رسانهها در ایسنا به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان میباشد.
انتهای پیام
نظرات