به گزارش ایسنا، روزنامه صهیونیستی هاآرتص در این باره نوشت: «دونالد ترامپ» رئیس جمهور منتخب آمریکا دوشنبه گذشته متعهد شد که اگر افراد ربوده شده (اسرای صهیونیست در نوار غزه) قبل از ۲۰ ژانویه ۲۰۲۵ (یکم بهمن) آزاد نشوند، تاریخی که در آن من با افتخار به عنوان رئیس جمهور آمریکا کار خود را آغاز میکنم، این امر بهای سنگینی در خاورمیانه خواهد داشت، به ویژه برای کسانی که جنایات علیه بشریت انجام دادند.
ترامپ همچنین افزود: «مسؤولان این حادثه سختتر از هر کسی در تاریخ طولانی آمریکا ضربه خواهند خورد.» از آن زمان، اظهارات او باعث ایجاد یک سری گمانه زنیهای شده است مبنی بر اینکه ترامپ چه کسانی را تهدید میکند، چه ابزارهایی در اختیار دارد و چه مجازاتی ممکن است برای این مقامات اعمال کند؟ اگر اسرا آزاد شوند چه؟ آیا ترامپ از مجازات وعده داده شده چشم پوشی میکند؟
هاآرتص در ادامه گزارش خود آورده است: به نظر میرسد که منظور ترامپ رهبران حماس در قطر باشد. اما این شخصیتهای بلندپایه به رهبری «خلیل الحیه» معاون «یحیی السنوار» و «موسی ابومرزوق» در حال حاضر طرف مذاکره با مصر و قطر در مقابل اسرائیل هستند و هیچ تاییدی مبنی بر اینکه آنها چیزی از افراد "ربوده شده" میدانند وجود ندارد.
این روزنامه نوشت: اما با فرض اینکه حماس پیشنهاد آزادی همه اسرا را بدهد، هنوز این بحث وجود دارد که از نظر اسرائیل این جنبش و خواسته اصلی آن شامل؛ توقف کامل جنگ، خروج نیروهای ارتش اسرائیل از نوار غزه، اجازه ورود کمکهای بشردوستانه به آن و آغاز بازسازی غزه عامل تاخیر در دستیابی به توافق بوده است.
بر اساس گزارشهای رسانههای صهیونیستی و عربی، حماس موافقت کرده است که موضع خود را در مورد برخی از این درخواستها منعطف کند. این انعطاف دیگر آزادی اسرای صهیونیست را به عقب نشینی کامل یکباره از غزه مرتبط نمیکند. حماس همچنین موافقت کرد که کمیتهای حرفهای برای مدیریت امور غیرنظامی در نوار غزه و در وهله نخست توزیع کمکهای بشردوستانه، تشکیل شود.
هاآرتص در ادامه نوشت: طی هفته گذشته یک پیشنهاد به روز شده توسط مصر مطرح شد که شامل انعطاف بیشتر از سوی حماس بود و این انعطاف عمدتاً در مورد مرحله اول توافق بود و طبق آن اسرائیل طی این مرحله میتواند قبل از خروج کامل به حضور خود در نوار غزه ادامه دهد. با این حال، این پیشنهاد شامل یک شرط جدید توسط حماس بود تا تضمینی از واشنگتن دریافت کند که اسرائیل تعهداتی را که مورد توافق قرار خواهد گرفت، اجرا خواهد کرد، درست مشابه تعهداتی که واشنگتن به لبنان داد که مبنای موافقت لبنان و حزبالله برای امضای توافقنامه آتشبس شد.
طبق این گزارش، موضوع ضمانت آمریکا اگر بخشی از توافق باشد، مشکلساز خواهد شد؛ چراکه دولت جو بایدن میتواند اجرای توافق با حماس را تا ۲۰ ژانویه آینده تضمین کند، اما آیا ترامپ آماده است برای توافق با حماس تضمین بدهد و آیا تضمین میکند که رژیم صهیونیستی سهم تعهدات خود را در آن اجرا کند؟
این رسانه صهیونیستی در ادامه آورده است: برخلاف توافق با لبنان در مورد آتشبس، صحبت در غزه درباره توافق دوجانبه، حتی غیرمستقیم میان اسرائیل و حماس است. کشورهای میانجی مانند قطر و مصر و تا حدی ترکیه نیز مشغول تدارک برای دستیابی به آن هستند، اما در موقعیت «کشورهای ضامن» یا «کشورهای شریک» مانند مشارکت فرانسه و آمریکا و سازمان ملل به عنوان شرکای فعال در اجرای توافق با لبنان نیستند. حال ترامپ که مسؤولان عدم آزادی اسرا را تا قبل از ۲۰ ژانویه آینده تهدید میکند، باید به این سؤالات کلیدی پاسخ دهد که آیا خودش حاضر است در توافق شریک باشد و تضمین بدهد که بخش مربوط به اسرائیل را اجرا کند؟ همچنین او باید پاسخ دهد که اگر مشخص شود عامل تعویق دستیابی به توافق اسرائیل بوده است نه جنبش حماس باز او تهدیدش را اجرایی خواهد کرد؟
هاآرتص در پایان نوشت: طبق پیشنهاد روی میز حتی اگر توافقی با حماس در روزهای آتی امضا شود، بهتر است همچنان صبر کرد، زیرا اجرای آن تا دوره ریاست جمهوری ترامپ ادامه خواهد داشت. بنابراین این مسؤولیت ترامپ است که تعیین کننده میزان «دست آزاد» کابینه اسرائیل در اجرای توافق خواهد بود.
انتهای پیام
نظرات