• دوشنبه / ۱۲ آذر ۱۴۰۳ / ۱۹:۰۶
  • دسته‌بندی: اصفهان
  • کد خبر: 1403091208771
  • خبرنگار : 50625

چهارمین کنگره ملی شعر حضرت مادر برگزار شد

چهارمین کنگره ملی شعر حضرت مادر برگزار شد

ایسنا/اصفهان رئیس دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان با بیان اینکه وظیفه این دفتر، انتقال معارف ناب اسلامی به مخاطبان است، گفت: آغاز این حرکت در دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان، با شکل‌گیری کنگره ملی شعر حضرت مادر شکل گرفت که با محوریت حضرت فاطمه(س) است و استقبال شعرا و مخاطبان، انگیزه اصلی ما برای تداوم برگزاری هرساله این کنگره است.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین عبدالرسوال احمدیان، امروز دوشنبه (۱۲ آذرماه) در چهارمین کنگره ملی شعر حضرت مادر که در دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان برگزار شد، با بیان اینکه اولین چیزی که خداوند پس از اصل خلقت بیان می‌کند تعلیم بیان است، اظهار کرد: درواقع بیان، یک معجزه الهی و بزرگی است که خداوند به‌واسطه آن قرآن را خلق کرد و به‌واسطه قرآن، معارفی که قرار است به دست بشر برسد تداوم پیدا کرد و تا به الآن نیز به‌عنوان معجزه‌ای ماندگار قابل‌دسترس است. اینکه خداوند به‌واسطه معجزه بیان، معارف خود و معارفی که قرار است به انسان منتقل کند را انتخاب کرده، نشان‌دهنده این است که این نوع معجزه ظرفیتی خاصی دارد که اگر ما آن ظرفیت را بشناسیم می‌توانیم به‌واسطه آن، در ادبیات و در مواجهه با مخاطب خاص خود، آن تأثیر جدی و وظیفه‌ای که در انتقال معارف داریم را بازنمایی کنیم. بیان، انواع مختلفی دارد که هرگاه با ابزار هنر تلفیق می‌شود به شعر تبدیل می‌شود؛ البته نه اینکه تنها نوع بیان هنری، شعر باشد ولی یکی از مهم‌ترین و تأثیرگذارترین انواع بیان، بیانی است که با زیبایی و هنر شعر آمیخته می‌شود.

او افزود: اگر به گذشته دقت کنیم و درخصوص حکما و بزرگان گذشته خود مطالعه کنیم، می‌بینیم بسیاری از آن صاحبان اندیشه و فکر، از ابزار شعر برای انتقال مفاهیم به مخاطبین استفاده کردند و این نوع از استفاده و نوع بیانی که حکما توانسته‌اند آن معارف را در قالب شعری تبدیل کنند، ماندگار شده است و این ماندگاری نیز از خواص شعر است. از بزرگانی همچون حکیم ابوالقاسم فردوسی تا دیگر حکما، همگی حکمت‌ها و اندیشه‌های ناب خود را با استفاده از ابزار شعر منتقل کرده‌اند. چرا فردوسی را حکیم می‌نامیم؟ نه اینکه ما این لقب را به او بدهیم بلکه بزرگان ما و اهل علم، اندیشه و فلسفه او را حکیم می‌نامند. چرا شاهنامه به‌عنوان یک اثر فاخری که تأثیرگذاری فرهنگی عمیقی بر مخاطب خود دارد، ماندگار شده است؟ زیرا فردوسی برای خلق شاهنامه از یک منبع عظیمی به نام حکمت و به‌طور خاص از احادیثی بهره برده است.

رئیس دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان تصریح کرد: اگر بخواهیم شاهنامه را با یکی از کتاب‌های حدیثی معروف شیعه یعنی «اصول کافی» مقایسه کنیم، فصول شاهنامه با فصول اصول کافی با یکدیگر هماهنگ است؛ اولین بحثی که در اصول کافی مطرح می‌شود، جنود عقل و جهل است و فردوسی نیز شاهنامه‌ را با جنگ عقل و جهل آغاز می‌کند و نشان‌دهنده این است که شعرای بزرگ ما تا چه اندازه از معارف دینی و انس با کتاب‌های دینی بهره برده‌ و آثار خود را خلق کردند. اگر تخلص حافظ، حافظ است به این دلیل است که او حافظ قرآن است و تمام اشعار او به‌نوعی برگرفته از معارف قرآنی است. به همین دلیل مقام معظم رهبری به شعرا توصیه می‌کنند که از کتاب‌های منبع دینی ما نظیر قران، نهج‌البلاغه و صحیفه سجادیه استفاده و آن‌ها را مطالعه کنند. توصیه‌ای که رهبر به شعرا دارند این است که با این کتاب‌ها انس بگیرند و آشنا شوند تا بتوانند این معارف را در قالب هنر فاخر شعر بیان کنند.

احمدیان اضافه کرد: ما نیز در دفتر تبلیغات اسلامی برای انجام‌وظیفه تبلیغی که داریم که انتقال معارف ناب اسلامی به مخاطبان خاص و طیف مخاطبین است، از شعرا کمک گرفتیم تا بتوانیم به کمک آن‌ها یک هم‌افزایی درتبلیع دین ایجاد کنیم. آغاز این حرکت در دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان، با شکل‌گیری کنگره ملی شعر حضرت مادر شکل گرفت و ۴ سال قبل اولین کنگره برگزار شد و مورد استقبال شعرای آیینی و شعرای خوب ایران اسلامی قرار گرفت. به اذعان و اعتراف متخصصین و پیشکسوتان این عرصه همچون عباس شاه زیدی که بالغ‌بر ۲۰۰ همایش و کنگره را داوری کردند، کنگره ملی شعر حضرت مادر یکی از کنگره‌های خوب و پر استقبالی است که جان گرفته است و از همان کنگره اول مورد استقبال شعرا بود و تا سومین کنگره نیز ما با این استقبال مواجه بودیم و استقبال شعرا و مخاطبان، انگیزه اصلی ما برای تداوم برگزاری هرساله این کنگره است.

او خاطرنشان کرد: کنگره ملی شعر حضرت مادر با محوریت حضرت فاطمه (س) شکل‌گرفته‌ است و حول شخصیت ایشان فعالیت دارد ولی به دلیل تخصصی‌ شدن و اینکه بتوانیم در هر کنگره اشعار را هماهنگ کنیم و در قالب یک کتاب و دیوان تخصصی آن‌ها را چاپ کنیم، قرار به راین شد که هر کنگره محورهای تخصصی خود را داشته باشد که ما در کنگره چهارم، سه محور را به‌عنوان محورهای اصلی همایش انتخاب کردیم: محور اول خانواده فاطمی است و اینکه ما بتوانیم از ظرفیت سیره و سلوک حضرت فاطمه (س)، در راستای تحکیم و غنا معارف خانواده‌ها کمک بگیریم و از ابزار شعر درراستای ترویج این سبک زندگی فاطمی، بهره‌برداری کنیم و انتقال سیره حضرت فاطمه (س) به خانواده‌ها و بهره‌گیری از این ظرفیت عظیم، صورت بگیرد.

رئیس دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان اضافه کرد: محور دوم تجلی عشق و صبر حضرت زینب (س) است که یکی از مادران نمونه تاریخ است و در کنگره چهارم به‌عنوان تجلی عشق و صبر حول شخصیت ایشان، از شعرای آئینی بهره خواهیم برد و پذیرای اشعار آن‌ها هستیم. بخش ویژه همایش و کنگره چهارم که به‌واسطه اقتضاعات زمان فعلی با موضوع استکبارستیزی و حمایت از جبهه مقاومت و آن وظیفه انقلابی که همه ما داریم، با عنوان نقش مادران در تربیت مجاهدان طراحی شد و امیدواریم در این محور نیز شعرای آیینی و انقلابی کمک کنند و ما بتوانیم دین و وظیفه خود را در مقابل مظلومان عالم انجام بدهیم و این ارتباط بین کنگره و موضوع مقاومت را به این محور اختصاص داده‌ایم.

در ادامه مهدی پایان، دبیر اجرایی کنگره ملی شعر حضرت مادر با اشاره به اینکه امسال چهارمین کنگره ملی شعر حضرت مادر برگزار خواهد شد، بیان کرد. سال اول ۵۰ نفر از شعرای آئینی کشور و سال گذشته بیش از ۱۴۰ نفر از شعرای شاخص آیینی کشور از مشهد و خوزستان در این کنگره شرکت کرده‌اند. تعداد زیادی از این کنگره استقبال می‌کنند؛ بخصوص شعرای آئینی که در این کنگره حضور پیدا می‌کنند. امسال تاکنون ۱۰۰ نفر از شعرای آیینی در این کنگره حضور داشتند که ان شاالله بتوانیم رکورد جدیدی را ازنظر تعداد شعرا به ثبت برسانیم. سال گذشته ۷۰۰ اثر به دبیرخانه ارسال شد که امیدواریم امسال آمار ازنظر کیفی و کمی بیشتر شود. ما هرساله محورهایی را به‌عنوان حضرت فاطمه(س) اختصاص می‌دهیم و امسال نیز دو بخش ویژه داریم که یکی بخش ویژه جایزه و با توجه به وقایع روز است (نقش مادران در تربیت مجاهدان) و هم‌چنین امسال کنگره به نام حضرت زینب (س) است که اگر شعرا در این زمینه‌ها آثاری بفرستند، در بحث داوری بهتر دیده می‌شود.

پایان افزود: سعی ما این است که فراخوان کنگره را از شهادت حضرت زهرا تا ولادت ایشان ارائه بدهیم و اختتامیه و اهدای جوایز نیز روز یا شب ولادت انجام می‌شود. امسال با حضور مشارکت معاونت مهر دفتر تبلیغات اسلامی قم، سعی بر دعوت تعدادی از شعرای کشوری به اختتامیه داریم که از شعرخوانی آن‌ها استفاده کنیم. ما همه‌ساله مشارکت‌های خوبی داشته‌ایم و مخصوصاً شهرداری اصفهان، اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی، حوزه هنری، مجموعه‌های دفتر مانند علامه مجلسی (ره) و مؤسسه بانو مجتهد امین نیز همه‌ساله برای برگزاری این کنگره با ما مشارکت می‌کنند. به دلیل اینکه این کنگره مخصوص بانوان است، سعی می‌کنیم مشارکتمان با حضور خانم‌ها باشد که حقی که مادران و خانم‌ها به گردن ما دارند، ادا شود و تقدیر ویژه‌ای نیز در این ایام انجام شود. لازم به ذکر است که شرکت‌کنندگان می توانند آثار خود را به سایت http://www.morsalat.ir ارسال کنند و تاریخ اختتامیه نیز دوم دی‌ماه است.

سپس صالحی مهر، رئیس اداره بانوان و خانواده شهرداری اصفهان افزود: انسان به‌عنوان مخلوق خداوند در بین تمام مخلوقات به قدرت نطق مجهز شده است و نفس ناطقه دارد. انسان‌ها همه احساسات، هیجانات، آرزوها و امیالی که دارند را در قالب نطق و کلام ارائه می‌کنند؛ گاهی در قالب استدلال و نوشته‌های منطقی و گاهی در قالب شعر و به دلیل اینکه شعر از گرفتاری‌های استدلال رها است، انسان می‌تواند راحت‌تر احساسات و هیجانات خود را بیان کند. هنگامی‌که زن به‌عنوان یک انسان در جایگاه مادر قرار می‌گیرد، به سبب خصوصیات عاطفی و فکری خاصی که دارد، می‌تواند خالق مفاهیم بسیار زیبایی باشد که شاید بخشی از آن در قالب الفاظ و استدلال قابل‌بیان نباشد و شعر می‌تواند خالق مفاهیم بسیار زیبایی باشد؛ به نظر می‌آید شاید این زبان شعر که یک‌زبان خلاق، بااحساس و لطیفی است، بتواند این مفاهیم را زیباتر و گویاتر بیان کند؛ مفاهیمی که یک زن در جایگاه مادری خلق می‌کند و شعر می‌تواند آن‌ها را به تصویر بکشد.

او افزود: ما فرض را بر این می‌گذاریم که در طول سال باید قدردان وجود زنان، بانوان و مادران باشیم و این مراسم‌ در قالب یک‌زمان اتفاق بیفتد و هفته زن یا مادر بهترین زمان برای این اقدام است. کنگره شعر مادر، ابتکار زیبای دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان بوده است و خیلی خوشحالیم که می‌توانیم این اتفاق زیبا را رقم بزنیم و بتوانیم از بانوان و مادرانمان تشکر و قدردانی کنیم.

چهارمین کنگره ملی شعر حضرت مادر برگزار شد

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha