• دوشنبه / ۱۲ آذر ۱۴۰۳ / ۰۸:۰۳
  • دسته‌بندی: کردستان
  • کد خبر: 1403091207982
  • خبرنگار : 50294

بە مناسبت روز جهانی معلولیت؛

فرهنگ معلولی که بلای جان معلولان است

فرهنگ معلولی که بلای جان معلولان است

ایسنا/کردستان در زندگی چیزهایی وجود دارد که با وجود تکرار روزانه هرگز عادی نمی‌شود، مثل درد یک معلول ناتوان از راه رفتن، ناتوان از دیدن، ناتوان از حرف زدن، شنیدن و گفتن، مثل نگاه‌های ترحم‌آمیز و تعجب‌برانگیز عابری به هنگام عبور از کنار یک فرد دارای معلولیت!

دل دل می‌کند تا مثل یک فرد عادی در جامعه زندگی کند، بر مشکلات غلبه کند و معلولیت را محدودیت نداند، اما همین که قدم به بیرون از خانه می‌گذارد هجمه‌ای از مشکلات جامعه به سویش سرازیر می‌شود، از نگاه همیشه حیران و تعجب برانگیز رهگذران گرفته تا نبود گذری متناسب با معلولان و چالش عبور از پله و ناهمواری و گذر از جوی آب و کنار آمدن با فرهنگی که همیشه خدا معلول است.

دردهای معلولیت نه شعر است که بتوان آن را سرود، نه داستانی است که بتوان آن را نوشت و نه سریالی است که بتوان آن را ساخت، دردی است که باید فقط آن را کشید! شاید بگویید درد کلمه مناسبی برای معلولیت نیست؛ اما او می‌کشد با همه وجودش! اینکه پاهایش نای ندارد برای رفتن، چشمی که سو ندارد برای دیدن، زبانی که نمی‌چرخد برای تلفظ کردن، گوش‌هایی که توان ندارند برای شنیدن؛ همه این‌ها دردی است به درازای یک عمر، اما باز با این وجود از حرکت باز نمی‌ایستد و می‌جنگد برای زندگی.

معلولیت سرعت‌گیری است که سرعت را می‌گیرد، اما مانع حرکت نمی‌شود، اما سخت‌تر از همه این‌ محدودیت‌ها و ناتوانی‌ها، نگاه اشتباه مردم و فرهنگ معلولی است که در دل جامعه جریان دارد.

کافی است چند دقیقه‌ای را پای درد و دل یک فرد دارای معلولیت بنشینی، متوجه خواهی شد که از درد ناتوانی و معلولیت گلایه‌ای ندارد، انگار پذیرفته است متفاوت بودن را اما آنچه که نمی‌تواند هیچگاه قبول کند، تمسخر و تعجب و نگاه ترحم آمیز افراد جامعه است.

فرهنگ معلولی که بلای جان معلولان است

معلولیت ناتوانی نیست

سینا کریمی متولد ۱۳۶۶ در سنندج، قهرمان شناخته شده‌ای که در اوج جوانی و قهرمانی در ۳ مهر ۱۳۸۳ در شب اعزامش به مسابقات قهرمانی کشوری اصفهان در سانحه تصادف دچار ضایعه نخاعی و برای همیشه ویلچرنشین شد.

معلولیت مانع از حرکت و پیشرفت و موفقیت او نشده و در حال حاضر مدیرعامل انجمن ضایعات نخاعی کردستان است و به تازگی نیز برای اولین بار در کشور شعبه نمایندگی تیپاکس ویژه معلولان را در استان کردستان راه‌اندازی و برای افراد دارای معلولیت ایجاد اشتغال کرده است.

سینا کریمی به خبرنگار ایسنا می‌گوید: برای اولین بار شعبه تیپاکس ویژه افراد دارای معلولیت در شهر سنندج راه‌اندازی و برای قریب به ٦ نفر از افراد دارای معلولیت در شهر سنندج اشتغال ایجاد  کردیم و به دنبال توسعه و ایجاد اشتغال بیشتر برای جامعه معلولان هستیم.

وی عنوان می‌کند: روز جهانی افراد دارای معلولیت در واقع روز رنج و درد است و کاهش این رنج و درد نیازمند نگاه ویژه مسئولان بودە و بهزیستی در راستای کاهش این درد و رنج اقدامات خوبی را انجام داده است.

کریمی ادامه می‌دهد: همواره گفته می‌شود، معلولیت محدودیت نیست، اما واقعیت این است که معلولیت محدودیت است، اما ناتوانی نیست و ما توانسته‌ایم بر ناتوانی خود غلبه کنیم اما متاسفانه شاهد بی‌مهری‌هایی از سوی جامعە هستیم.

وی در ادامه با ابراز ناراحتی از استفاده ابزاری از معلولان در جامعه می‌گوید: این یک حرکت غیرانسانی است و در شأن معلولان استان نیست و باید با آن برخورد جدی شود.

کریمی به شعار دسترس پذیری برای همه اشاره و اظهار می‌کند: افراد دارای معلولیت نیز جزئی از این جامعه و شهروند این استان هستند و باید از حق و حقوق شهروندی برخوردار باشند.

فرهنگ معلولی که بلای جان معلولان است

وقتی نگاه اشتباه جامعه روح و جسم معلول را می‌آزارد

با حمید جعفری فردی که دارای مشکلات جسمی-حرکتی است در نمایشگاهی که در مجتمع فجر و به مناسبت روز گرامیداشت افراد دارای معلولیت برپا شده بود، آشنا شدم، می‌گفت ۳۵ سال سن دارد و معلولیتش یک مشکل مادرزادی است و از بدو تولد با این محدودیت بزرگ شده است.

از صنایع دستی که در معرض نمایش عموم گذاشته بود، می‌شد حدس زد که یک تولیدکننده در حوزه صنایع دستی است، در ادامه می‌گوید: در حوزه تولید صنایع چوبی، میکرو مکرومه، رزین و در کارگاهی در مجتمع رعد که برای افراد دارای معلولیت در نظر گرفته شده است، مشغول به فعالیت است.

وی ادامه می‌دهد: افراد دارای معلولیت بسیاری در این کارگاه مشغول به فعالیت هستند که قابل شمارش نیستند و به منبع درآمدی برای قشر دارای معلولیت تبدیل شده است و از مسئولان درخواست می‌کنیم تا مغازه‌ای را جهت فروش صنایع دستی در اختیار ما قرار دهند.

در ادامه سخنان خود از مشکلات و مصائب زندگی معلولان و از درد نگاه‌های جامعه می‌گوید: از مردم می‌خواهم که به چشم یک شهروند عادی به ما نگاه کنند و ما را به دلیل اوضاع جسمی و تفاوتی که با دیگر افراد جامعه داریم، مورد تمسخر قرار ندهند.

نوع دید مردم جامعە بە کوتاە قدها آزار دهندە است

زانیار خیرآبادی مردی از دیار قد کوتاه‌ها است، وقتی پای درد و دل‌هایش می‌نشینیم از فرهنگ نادرست جامعه گلایه می‌کند و می‌گوید: یکی از مشکلات عدیده قشر کوتاه قدها مشکل فرهنگ سازی جامعه است و نوع دید مردم به قشر کوتاه قدها بسیار آزار دهنده است.

وی در ادامه به بحث مناسب‌سازی پرداخته و ادامه می‌دهد: بحث عابربانک‌ها به یک چالش جدی برای افراد قد کوتاه تبدیل شده است و در شهر بزرگی همچون سنندج تنها یک عابربانک قابل استفاده کوتاه قدها وجود دارد که آن هم عابر بانک، بانک ملی واقع در میدان آزادی است.

خیرآبادی در ادامه با ابراز رضایت از خدمات بهزیستی استان کردستان می‌گوید: بهزیستی استان کردستان خدمات قابل قبولی را به قشر دارای معلولیت ارائه می‌دهد و اگر مشکلی هم وجود داشته باشد یک مشکل سراسری است و مختص به استان کردستان نیست.

مادر «زانکو حسن‌زاده» بچه‌ای از دیار روستای نگل مریوان نیز می‌گوید: مشکل زانکو یک مشکل مادرزادی و اولین فرد در خانواده و فامیل است که به صورت مادرزادی ناشنوا به دنیا آمده است.

او ادامه می‌دهد: مشکل زانکو یک مشکل ژنتیکی و خانوادگی نبوده و این اولین بچه‌ای در خانواده است که یکی از گوش‌هایش کاملا ناشنوا و گوش دیگرش کم‌شنوا است.

وی یکی از مشکلات داشتن یک کودک ناشنوا را نحوه ارتباط کودک با افراد شنوا دانست و گفت: با سمعکی که بهزیستی برای کودکان کم شنوا در نظر گرفته است، تا حدودی مشکلات ارتباطی با زانکو برطرف شده است اما همچنان با مشکلات بسیاری روبه‌رو هستیم.

فرهنگ معلولی که بلای جان معلولان است

آرزوهایی کە غیرقابل دسترس هستند

مهراد کودک روشن دل ۹ ساله‌ای است که از آرزوهایش در خصوص کشیدن نقاشی با مدادهای رنگی، دیدن روشنایی روز و صورت خواهر و برادرش‌هایش می‌گوید، از روزهای دور از دسترسی می‌گوید که می‌خواهد بدون کمک و بدون عصا به تنهایی مدرسه برود، با دوستانش بدون ترس از زمین خوردن بدود و بازی کند.

مادر مهراد نیز می‌گوید: آنچه که آزار دهنده است، نگاه فرد و جامعه به ناتوانی و نابینایی مهراد است که برای ما زجرآور است.

وی از مردم درخواست کرد تا نگاه و فرهنگ خود را به افراد دارای معلولیت در هر زمینه‌ای تغییر دهند و به عنوان یک شهروند عادی به آن‌ها نگاه کنند و همچنین از مسئولین درخواست کرد تا در راستای کشف استعداد افراد دارای معلولیت گام‌های موثرتری بردارند.

فرهنگ معلولی که بلای جان معلولان است

رویکرد جامعه به معلولان یک رویکرد اجتماعی است

مدیرکل بهزیستی استان کردستان می‌گوید: رویکرد جامعە بە معلولان یک رویکرد اجتماعی است و اگر مشکلی هم وجود دارد بە نوع دید و فرهنگ مردم برمی‌گردد.

حسین رسولی ادامه می‌دهد: سازمان بهزیستی به عنوان یک نهاد دولتی- حمایتی متولی سلامت اجتماع است که طیف وسیعی از افراد جامعه را با نیازهای ویژه تحت پوشش خود قرار داده است.

وی به خبرنگار ایسنا می‌گوید: در بین مخاطبان و جامعه تحت پوشش سازمان بهزیستی به جهت وظایفی که این سازمان برعهده دارد، افراد دارای معلولیت، بخش زیادی از گروه‌های تحت پوشش این سازمان را تشکیل می‌دهند.

رسولی ادامه می‌دهد: این سازمان در حوزه افراد دارای معلولیت وظایف تخصصی و حمایتی و توانمندسازی پیچیده‌ای دارد کە نیازمند جمع‌آوری اطلاعات و داده‌هایی است که بتواند براساس آن‌ها خواسته‌های به حق جامعه معلولی را محقق کند.

وی می‌گوید: اعتبارات سازمان بهزیستی به تنهایی پاسخگوی رفع نیازهای این عزیزان نیست، لذا توجه سازمان بهزیستی به حمایت و همکاری سازمان‌ها و ادارات استان است که بتوانیم از این طریق بخشی از مسائل و مشکلات سازمان را برطرف کنیم.

رسولی اضافه می‌کند: بهزیستی در حیطه وظایف سازمانی خود ۳۰ نوع فعالیت شامل تامین مسکن، مناسب‌سازی معابر، مسکن‌ها و خودرو و ادارات، مستمری، درمان، مسائل کمک معیشتی و غیره ارائه می‌دهد.

۳۲ هزار نفر افراد دارای معلولیت تحت پوشش بهزیستی کردستان قرار دارند

وی اظهار می‌کند: در استان کردستان بالغ بر ۳۲ هزار و ٥۰۰ نفر معلول تحت پوشش بهزیستی قرار دارند که از خدمات مستمر و غیر مستمر این سازمان بهره‌مندند. 

مدیرکل بهزیستی کردستان بیان می‌کند: بعضی از معلولان دارای چند معلولیتی هستند و این شرایط را برای آن فرد به صورت ویژه متفاوت‌تر کرده است.

٤۷ درصد از معلولان استان کردستان دارای سطح معلولیت شدید هستند

حسین رسولی خاطرنشان می‌کند: برخی از خانواده‌ها دارای چندین معلول در خانواده هستند و لازم به ذکر است که قریب به ٤۷ درصد از معلولان ما در سطح استان دارای سطح معلولیت شدید هستند، این یعنی این افراد نیازمند خدمات ویژه و فراتر از سایر گروه‌ها هستند و باید در راستای خواسته ها و نیازهای این افراد اقدامات جدی‌تری صورت بگیرد.

وی اظهار می‌کند: سازمان بهزیستی نیز به سهم توانایی‌ و بزاعتی که دارد در حوزه اعتبارات و رفع نیازهای این قشر قدم‌های موثری برداشته است و اگر فرد معلول و خانواده‌های آن‌ها درخواست و خواسته‌ای دارند، قطعا به حق است و دولت باید در راستای رفع نیازهای آن‌ها گام جدی‌تری بردارد.

رسولی عنوان می‌کند: خوشبختانه تا به امروز تغییراتی به لحاظ فرهنگی و نگاه فرد، خانواده و جامعه نسبت به معلولان اتفاق افتاده که این مهم را به فال نیک می‌گیریم، اما تا رسیدن به حقوق به حق جامعه معلولین فاصله بسیار داریم که نیازمند توجه ویژه دولت و حاکمیت و سازمان بهزیستی به این قشر است.

وی بیان می‌کند: رویکرد جامعه به معلولین یک رویکرد اجتماعی است و اگر مشکلی هم وجود دارد به نوع دید و فرهنگ جامعه بازمی‌گردد.

رسولی ادامه می‌دهد: در رویکرد اجتماعی چیزی که برای معلولین و جامعه دارای معلولیت محدودیت است، قوانین دست و پا گیر و عدم تمایل سازمان‌ها و ادارات برای همسان‌سازی و یکپارچه کردن فرصت‌ها برای دسترسی معلولین به جامعه است.

مدیرکل بهزیستی کردستان در پایان به قانون جامع حمایت از معلولان گریزی می‌زند و یادآور می‌شود: یکی از موضوعات مهم در رویکرد اجتماعی، قانون جامع حمایت از حقوق معلولان است که یک سند بالا دستی و توسط دولت به همه ادارات و دستگاه‌های متولی و اجرایی ابلاغ شده و همه دستگاه‌ها مکلف هستند تا شرایط و بستری را فراهم کنند تا معلولان هم مثل سایر افراد جامعه، از خدمات ادارات بهره‌مند شوند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha