نیره سادات آیت، پژوهشگر علوم و معارف قرآن و روایات، به ایسنا گفت: باید این نکته را مد نظر داشت که الهیات و معارف اسلامی رشتهای کلی است و در ایران شامل شش گرایش در مقطع کارشناسی میشود، از جمله رشتهٔ علوم قرآن و حدیث، رشتهٔ فقه و حقوق اسلامی، رشتهٔ فقه شافعی، رشتهٔ فلسفه و کلام اسلامی، رشتهٔ ادیان و عرفان و تاریخ فرهنگ و تمدن ملل اسلامی است. بنابراین رشتهای تحت عنوان الهیات و معارف اسلامی، در دانشگاهها تدریس نمیشود، بلکه گرایشات این رشته هستند که به دانشجویان ارائه میشوند.
او با بیان اینکه این گرایشها، دروس و سرفصلهای مشترکی نیر دارند، افزود: دروسی مانند صرف و نحو عربی، متن خوانی متون فقهی و تفسیری، علوم بلاغی و آشنایی با ادیان و غیره در همهٔ این گرایشها مشترک است و دانشجویان متناسب با گرایش انتخاب شده دروس اختصاصی هر گرایش را نیز در برنامه تحصیلی خود دارند.
این دانشجوی دکتری علوم قرآن و حدیث با اشاره به اینکه دروس اختصاصی گرایش علوم قرآن و حدیث بهطور کلی در دو بخش دروس مربوط به قرآن و دروس مربوط به حدیث ارائه شدهاند، اظهار کرد: دروس مربوط به قرآن، خود شامل دو دسته از دانشها است. دانشهای گروه اول حول محور قرآن شکل گرفتند و به قرآن می پردازند مانند تاریخ قرآن، دروس علوم قرانی و غیره و دانشهای دستهٔ دوم، که در حیطه فهم متن قرآن کارکرد دارند شامل درسهایی چون تفسیر ترتیبی، تفسیرموضوعی و غیره هستند.
آیت در پایان خاطرنشان کرد: دروس مربوط به حدیث نیز در قالب دانشهایی در مورد شناخت راویان و فهم متن حدیث و چالشهای مطرح شده در این دو حوزه ارائه شدهاند و دانشجویان علوم قرآن و حدیث را با علم حدیث بهعنوان یکی از منابع مهم معارف اسلامی آشنا میکنند.
انتهای پیام
نظرات