• پنجشنبه / ۱ آذر ۱۴۰۳ / ۰۸:۳۳
  • دسته‌بندی: رسانه دیگر
  • کد خبر: 1403090100029
  • منبع : مطبوعات

خداحافظی تهرانی‌ها با پایتخت‌؟

خداحافظی تهرانی‌ها با پایتخت‌؟

انتقال پایتخت ماجرایی تکراری است که در شروع دولت‌ها در ایران رسانه‌ای می‌شود و طرح‌هایی از انتقال و گزینه‌های جایگزینی به رأس اخبار می‌آیند و بعد در سایه سکوت به فراموشی سپرده می‌شوند.

به گزارش ایسنا، شرق نوشت: انتقال پایتخت ماجرایی تکراری است که در شروع دولت‌ها در ایران رسانه‌ای می‌شود و طرح‌هایی از انتقال و گزینه‌های جایگزینی به رأس اخبار می‌آیند و بعد در سایه سکوت به فراموشی سپرده می‌شوند.

نخستین‌ بار که طرح انتقال پایتخت به‌طور جدی مطرح شد، در دولت مهندس میرحسین موسوی بود و بعد همین فرایند در دولت‌های هاشمی، خاتمی و احمدی‌نژاد تکرار شد و در همه موارد سرنوشت همانی بود که در دوره نخست رقم خورده بود. حتی در سال ۹۲ هم انتقال پایتخت به یک موضوع جدی تبدیل شد که در مجلس پیگیری شد و حتی کمیسیون عمران طرحی را مصوب کرد که می‌توانست انتقال پایتخت را وارد فاز جدیدی کند؛ زیرا دولت دهم‌ پرند را به عنوان پایتخت سیاسی و اداری در نظر گرفته و حتی ۴۰۰ هکتار از زمین‌های مجاور مسکن‌ مهر در این منطقه را برای ساخت وزارتخانه‌ها جانمایی کرده بود.

اما آن‌ نیز ناکام ماند. هرچند مجلس شورای اسلامی توانست سال ۱۳۹۴ قانون امکان‌سنجی انتقال مرکز سیاسی و اداری کشور و ساماندهی و تمرکززدایی از تهران را به تصویب رساند، بااین‌حال کارشناسان شهری ازجمله پیروز حناچی، شهردار سابق تهران، امکان انتقال پایتخت را ضعیف دانستند. در سال ۱۳۹۷ نیز شورای ‌عالی ساماندهی پایتخت شکل گرفت، اما در سال ۱۳۹۹ نتیجه این تحقیقات منجر به آن شد که موضوع انتقال پایتخت از دستور کار خارج شود. همان سال ۹۹ بود که ابوترابی، نماینده مجلس، از نامه روحانی، رئیس‌جمهور وقت، به دبیر شورای ‌عالی خبر داد و البته امید داشت تا پایان کرونا باید صبوری کرد.

او که آن زمان عضو ناظر مجلس در شورای ساماندهی مرکز سیاسی و اداری کشور و تمرکززدایی از تهران بود، با بیان اینکه جانمایی و همه موارد در زمینه انتقال پایتخت مشخص شده است، توضیح داد: «قرارگاه خاتم‌الانبیا(ص) نیز نامه‌ای را رسما به رئیس‌جمهور ارسال کرده و بدون اینکه پولی از دولت بخواهد عنوان کرده که ساماندهی تهران را انجام می‌دهد و انتقال پایتخت سیاسی و اداری را نیز به سرانجام می‌رساند». او افزود: «قرارگاه خاتم‌الانبیا(ص) بدون اینکه پولی بخواهد و هزینه‌ای بر دولت بار کند، عنوان کرده که این توان را دارد و باید ببینیم تصمیم رئیس‌جمهور چیست».

در ‌نهایت، تا آغاز به کار دولت پزشکیان، این طرح مغفول مانده بود؛ هرچند شهریور بود که رئیس‌جمهور از ضرورت انتقال پایتخت گفت و تأکید کرد: «توسعه کشور با ادامه روند فعلی امکان‌پذیر نیست. اینکه بخواهیم همچنان منابع اولیه را از جنوب کشور و دریا به مرکز بیاوریم و تبدیل به محصول کنیم و دوباره برای صادرات به جنوب بفرستیم، به‌شدت توان رقابت ما را مستهلک کرده و کاهش می‌دهد. چاره‌ای نداریم جز اینکه مرکزیت اقتصادی و سیاسی کشور را به جنوب و نزدیک دریا منتقل کنیم. تهران به عنوان پایتخت کشور با مشکلاتی دست‌به‌گریبان است که هیچ راه‌حلی جز انتقال مرکزیت نداریم». او در بیان مشکلات دامن‌گیر غیرقابل مدیریت تهران هم گفت: «کمبود آب، نشست زمین، آلودگی هوا و امثال آن با تداوم سیاست‌ها و اقداماتی که تابه‌حال اتخاذ و اجرا شده‌اند، فقط تشدید شده و راه‌حل اساسی جابه‌جایی مرکزیت سیاسی و اقتصادی کشور است. انتقال مرکزیت سیاسی و اقتصادی هم به این شکل که ما خودمان در تهران بنشینیم و به مردم بگوییم جابه‌جا شوند، مقدور و ممکن نیست. باید ابتدا خودمان برویم تا مردم هم دنبال ما بیایند».

این سخنان رئیس‌جمهور از عزم دولت چهاردهم برای انتقال پایتخت خبر می‌داد تا اینکه دیروز رسما این فرایند با انتخاب محمدرضا عارف به عنوان مأمور بررسی انتقال پایتخت کلید خورد. مسعود پزشکیان با اشاره به آغاز مطالعات طرح انتقال پایتخت‌ گفت: آقای دکتر عارف مأموریت بررسی این طرح را بر عهده دارند. بی‌توجهی به این موضوع می‌تواند کشور را در آینده با بحران‌های زیست‌محیطی و مشکلات متعدد دیگر مواجه کند. حال باید دید این طرح هم مانند تلاش همه دولت‌های گذشته در گوشه‌ای رها خواهد شد یا این بار عارف، معاون اول رئیس‌جمهور، می‌تواند در این مأموریت موفق عمل کرده و بالاخره گره انتقال پایتخت را باز کند.

تجربه‌های رخ‌داده در جهان نشان می‌دهد که با وجود موفقیت این طرح در برخی کشورها، حتی موفق‌ترین آنها هیچ‌گاه نتوانسته به پایتخت جدید متکی باشد. برای مثال، کوالالامپور همچنان به عنوان پایتخت سیاسی و مرکز کشور مالزی شناخته می‌شود، اما ایده تأسیس پایتخت اداری جدید به‌ عنوان جایگزین کوالالامپور، در اواخر سال ۱۹۸۰ و در زمان حاکمیت ماهاتیر محمد شکل گرفت و شهر پوتراجایا در ۱۹ اکتبر ۱۹۹۵ به عنوان پایتخت اداری مالزی معرفی شد. بسیاری از نمونه‌های موفق انتقال پایتخت که در جهان وجود دارند مانند برزیل، استرالیا، آلمان و ترکیه، عموما به پیش از دهه ۵۰ میلادی بازمی‌گردند و با توجه به هزینه‌های آن دوران و شرایط خاص کشورها، قابل مقایسه با شرایط کنونی نیستند. بااین‌حال، طرفداران این جابه‌جایی می‌گویند بحران‌های زیست‌محیطی، اقتصادی و اجتماعی موجود در تهران، ضرورت انجام اقداماتی اساسی را بیش‌ازپیش روشن‌تر کرده است.

مسعود پزشکیان، رئیس دولت چهاردم نیز از همین ابتدای کار، ضرورت انتقال پایتخت به جای دیگر را گوشزد کرده است، اما در کنار هزینه گزاف این انتقال و وجود عزم و اراده برای تکمیل این فرایند پیچیده فعلا سخن‌گفتن از نتیجه کمی زود است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۳-۰۹-۰۲ ۱۸:۲۴

با سلام . پایتخت مکانی است که در آنجا کلیه وزارتخانه قراردارند . و ممکن است یک شهرک در یک مکان تبدیل به پایتخت شود . در ایران متاسفانه وزارت خانه ها در کل شهر پراکنده هستند

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۰۲ ۲۰:۰۶

تابه امروزچه گلی زدیدبه سراین پایتخت که تهرانیها بایدخداحافظی کنند هرچه فشارهست برروی این تهرانی های بیچاره هست

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۰۲ ۲۱:۴۵

پایتخت کشور ما تهران هست خواهد ماند بست کنید این سناریوها را دست به ترکیب کشور نزنید

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۰۲ ۲۲:۰۴

هرچه زودتر این کار انجام شودبهتر است چون همه روی آورده اند به تهران بهتر پایتخت به سمنان یا اصفهان انتقال یابد.

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۰۲ ۲۳:۰۱

سلام وعرض ادب آقای پزشکیان به جای جابجایی پایتخت که ممکن هزینه غير قابل تصوری به کشور تحمیل کند بهتراست فعلا وضع اقتصادی کشور را از این که هست بدتر نکند که این وضع بدتر اقتصادی هم خطر سیاسی دارد و هم اجتماعی . اصلا ضرورت ممکت فعلا تغیییر پایتخت نیست

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۰۲ ۲۳:۰۴

هیچ وقت ای کار عملی نمیشه الکی خودتون رو اذیت نکنید ، از دوره احمدی‌نژاد یک مسأله تکراری و ناشدنی

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۰۳ ۰۳:۱۰

باسلام احتراماً به عرض میرساند انتقال پایتخت هزینه های هنگفتی بر گردن دولت و مردم میگذارد،جای اینکار صنایع را براساس اقلیم تقسیم بندی نمایند واین هزینه را برای حمل و نقل های برقی همچون کامیون و اتوبوس برون شهری و حمل و نقل برقی درون شهری نمایند.

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۰۳ ۰۷:۲۸

اگرپایتخت جایی دیگه باش قیمت مسکن درتهران به نصف خواهد رسید.درضمن تهران بافرونشست وزلزله هم مواجه است خریداران دست نگه دارند خانه درتهران خریداری پیدانخواهد کرد

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۰۳ ۰۸:۴۷

خوب می شود اگر دیگر پایتخت نباشد لااقل شهرمان خلوت می شود و قدری نفس می کشیم

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۰۳ ۱۸:۰۰

اگر مسولین ما عاقلانه فکر کنند و بجای صرف هزینه های هنگفت برای جابجایی پایتخت بهتر است اختیارات بیشتری به مدیران کل استانها واگذار شود. واکر قرار است ادارات دولتی منتقل شوند بهترین مکان اطراف فرودگاه امام ره و شهر پرند است.

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۰۳ ۱۸:۴۵

امیدواریم که این مسئله انتقال پایتخت ازتهران اجرایی بشه تا تهران خلوت بشه بتونیم یکم نفس بکشیم

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۰۴ ۰۶:۲۰

کار خیلی خوبی هست تهران با هوای آلوده وشهری شلوغ اصلا مناسب پایتخت نیست همه شهرهای ایران مثل اصفهان از تهران قشنگترن

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۰۶ ۰۶:۰۴

با سلام شهرجدیدپرندآمادگی زیرساختهای اسااسی جهت انتقال پایتخت رادارامیباشد لطفا اقدام کنید

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۰۶ ۰۷:۰۳

بسیار عالی میشود انشالله تهران خالی از جمعیت میشود زمانیکه پایتخت نباشد🤔👌 و وزارتخانه ها فقط در استانهای تخصصشان مستقر شوند و بنماینده مجلس بشینه در استان خودش ووووو

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۰۷ ۰۰:۵۰

خوشحالم میشیم

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۰۷ ۰۹:۰۸

من که در تهران زندگی میکنم بسیار خوشحال میشوم ، چون یک نفس راحت میکشیم ، و هجوم مهاجران از هر کجای ایران به تهران اوضاع این شهر زیبا و تمیز و با آب و هوای دلپذیر رو جهنم کرده و جالب این جاست که همیشان هم تهران رو شهر بد و نامناسبی میدانند ؟!؟!

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۰۸ ۰۰:۰۷

نه این دولت دولت‌های آینده هم نمی‌توان این کار را انجام دهند

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۰۸ ۰۷:۱۰

جابجایی پایتخت کار خوبی هست،ولی باید ببرن اطراف یزد یا کرمان که جا داشته باشه

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۰۸ ۰۸:۱۱

این کار اشتباه محض است چون اینده اش چالش برانگیز وعمر حضرت نوح میخواد هزینه بیخودی برای کشور درست نکنید.

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۰۸ ۰۸:۳۲

شناسنامه هرکی برا هرکجاست لطفا بفرمایند به استان خود ،راهش اینه،، ادارات همونجا همچی داره

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۰۸ ۰۸:۴۰

سلام لطفا جلوی مهاجرین رو بگیرید، افراد با کد ملی شهرستانی رو از ۱۵ سال قبل به شهرستان خودشون با امکانات و استخدام در شهرستان خودشون بر گردانید خیلی بهتر است