به گزارش خبرنگار ایسنا، دکتر محمدنبی احمدی، امروز(۳۰ آبان) در بیست و سومین کنفرانس هیدرولیک ایران به میزبانی دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی دانشگاه رازی، با بیان اینکه کشورهای مختلف باتوجه به میزان منابع موجود خود از آب استفاده میکنند، اظهار کرد: برای نمونه در کشوری مانند کانادا که کشوری پرآب هم است، تنها از پنج درصد از منابع آبی خود استفاده میکند، درحالیکه میزان بهره برداری از آب در ایران با وجود کمبود منابع آبی، بسیار بالاست و برنامهریزی برای برداشت از منابع آبی در کشور ما باید بسیار علمیتر، پیچیدهتر و بروزتر از کشورهای پرآب دیگر باشد.
رئیس دانشگاه رازی کرمانشاه با بیان اینکه کشورهای دنیا به تناسب میزان استفاده از منابع آبی خود به چهار دسته تقسیم میشوند، تصریح کرد: گروه اول کشورهایی هستند که از یک تا ۲۵ درصد، گروه دوم از ۲۵ تا ۵۰ درصد، گروه سوم از ۵۰ تا ۷۵ درصد و گروه سوم از ۷۵ تا ۱۰۰ درصد از منابع آبی خود را استفاده میکنند.
وی افزود: به کشورهایی که از ۵۰ تا ۷۵ درصد از منابع آبی خود استفاده میکنند، اصطلاحاً کشورهایی گفته میشود که دارای استرس آبی هستند که کشور ما از این شرایط هم عبور کرده و ۸۰ درصد از منابع آبی خود را استفاده میکند.
احمدی در ادامه به اهمیت نقش آب و انرژی در کشورهای مختلف دنیا اشاره کرد و گفت: در گذشته از تعبیری به نام استعمار کهن استفاده میشد، به این معنا که کشورهای استعمارگر برای اینکه بتوانند یک کشور را تحت سلطه خود در بیاورند از طریق لشگرکشی به آن کشور حمله نظامی میکردند و آن را تسخیر میکردند که بعدها متوجه شدند این اقدام نه تنها پرهزینه است، بلکه تنفر عمومی را از آنها به دنبال دارد، بنابراین به روش دیگری روی آوردند که به آن استعمار نو گفته میشد. در این روش آنها با تزریق افراد خودفروخته در بدنه حاکمیت مقاصد خود را دنبال میکردند، کما اینکه این موضوع در زمان پهلوی در دربار کشور رایج بود. بعدها که این شیوه استعمارگران هم تاحدودی عیان شد، به سمت استعمار فرانو رفتند که پیچیدهترین شکل این استعمار در حوزه انرژی است.
وی با بیان اینکه امروز درگیر پیچیدهترین جنگ در حوزه انرژی هستیم، گفت: بارزترین نمود این جنگ را میتوان در حوزه آب و برق دید، زیرا زمانی که در کشوری کمبود آب و برق اتفاق بیافتد، مردم به بدنه حاکمیت بدبین میشوند و اعتراضاتی را به دنبال خواهد داشت.
رئیس دانشگاه رازی کرمانشاه همچنین با تاکید بر لزوم بهرهبرداری مناسب از منابع، گفت: سال ۲۰۵۰ جمیعت جهان به حدود ۹ میلیارد نفر خواهد رسید و طبق برآوردها آن زمان حدود ۱.۵ میلیارد نفر از مردم جهان در فقر مطلق خواهند بود، به این معنا که این تعداد انسان اصلا غذا ندارند، بنابراین از هم اکنون جامعه جهانی باید برای آن زمان برنامه ریزی داشته باشد.
احمدی با بیان اینکه ابتداییترین قدم برای کمک به حل این مشکل در کشور ما استفاده از ظرفیت علمی نخبگان و دانشگاهیان است، عنوان کرد: دو راهکار اصلی برای جلوگیری از تهدیدات این حوزه در کشور وجود دارد. یکی هوشمندسازی است که مقام معظم رهبری نیز روی آن تاکید دارند و اگر کشاورزی و استفاده از منابع انرژی را هوشمند کنیم، تا حدود ۳۵ درصد در مصرف منابع آبی و سرزمینی صرفه جویی کردهایم.
وی راهکار دیگر را استفاده تلفیقی از منابع آبهای سطحی و زیرزمینی اعلام کرد و افزود: اینکه در هر جایی در حوزه آب دچار کمبود شدیم به سراغ آبهای زیرزمینی برویم ما را گرفتار میکند، بنابراین باید به صورت علمی و تخصصی به این مسئله ورود کرد و در نوع کشت و مقدار استفاده از منابع آبی سطحی و زیرزمینی تناسبی ایجاد کرد.
انتهای پیام
نظرات