علی میری در آیین بزرگداشت روز جهانی دیابت و تجلیل از قهرمانان دیابت که به همت بنیاد پیشگیری و کنترل دیابت ایرانیان و همکاری انجمن توسعه سلامت مهر پارسی برگزار شد، اظهار کرد: کنترل و پیشگیری از بیماری دیابت، وظیفه یک سازمان یا دولت نیست، بلکه پرداختن به این مهم مسئولیت همگان است، به طوریکه هر فردی بایستی مراقب سلامتی خود باشد. بیماران دیابتی میتوانند به عنوان یک سفیر پیشگیری از این بیماری عمل کرده و به اطرافیان خود آموزشهای لازم را در این راستا بدهند.
وی ادامه داد: عواملی مانند رژیم غذایی ناسالم، سبک زندگی ماشینی، کم تحرکی، مصرف سیگار و .. باعث ایجاد بیماری دیابت شده و اگر آموزشهای صحیح در این راستا به نسل جوان داده شود، روند افزایشی دیابت متوقف میشود که متاسفانه تا به الان اینگونه نبوده و آمارها بیانگر افزایش روزافزون این بیماری در کشور است.
رئیس دبیرخانه و کارگروه سلامت و امنیت غذایی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اضافه کرد: طی پیشبینیها تا سال ۲۰۳۰ در منطقه ما، ۸۳ درصد به این بیماران افزوده خواهد شد. میزان افزایش چاقی بین سنین ۲۵ تا ۶۵ سال، از سال ۱۹۹۰ شروع و تا ۲۰۱۳، طی ۲۳ سال روند افزایش وزن در کشور ادامهدار و رو به افزایش بوده است.
میری عنوان کرد: در طی سالهای ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۰، حدود ۲ درصد به افراد دارای شاخص توده بدنی بالا در کشور افزوده شده و در خراسان رضوی نیز اینگونه بوده که بیشترین میزان شیوع دیابت در استان، مربوط به شهر مقدس مشهد است.
وی بیان کرد: راحتترین و ارزانترین اقدام در خصوص بیماری دیابت، پیشگیری است که از مسیر خود مراقبتی توسط هر فرد قابل انجام بوده و هر فرد بایستی مراقب سلامت خود بوده و اطلاعاتش را نسبت به این بیماری افزایش دهد.
میری گفت: سازمانهای مردمنهاد در این راستا میتوانند بسیارز موثر باشند که بنیاد پیشگیری و کنترل دیابت ایرانیان نمونه بارز این سازمانها است که امیدواریم روز به روز به تعداد این سازمانها افزوده شود زیرا که برخی از بیماران دیابتی، حتی توان تهیه دستگاه گلوکومتر را ندارند.
درمان دیابت؛ ورزش و رژیم غذایی در کنار دارو درمانی
رئیس دبیرخانه و کارگروه سلامت و امنیت غذایی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: بیمار دیابتی بایستی به شدت مراقب باشد تا به بیماری کلیوی ناشی از دیابت مبتلا نشود. حدود ۱۱ سال پیش در این استان، نزدیک به ۱۰۰۰بیمار دیالیزی داشتیم اما در حال حاضر قریب به ۴۰۰۰ نفر از هماستانیهایمان درگیر بیماری دیالیز هستند که نشاندهنده رشد ۴ درصدی در طی ۱۰ سال است که حدود ۷۰ درصد این افراد به علت دیابت دیالیز میشوند.
میری با تاکید بر اینکه درمان دیابت تنها به روشهای دارویی ختم نشده و ورزش و رژیم غذایی مربوط به این بیماری در راستای بهبودی بیمار، کمک بسیار شایانی میکند، ادامه داد: بیشترین علت نابینایی در دنیا نیز مربوط به بیماری دیابت است. اگر فرد دارای دیابت هر ساله چکاپهای مختلف را به طور مرتب انجام دهد، تشخیص سریع مانع از نابینایی میشود. اگر سالانه دو بار آزمایش میزان پروتئین در ادرار را انجام دهند، در مراحل اولیه تشخیص داده شده و دیگر شاید احتیاجی به انجام دیالیز نباشد.
انتهای پیام
نظرات