دکتر «سید علیرضا پورمازار» امروز شنبه ۱۹ آبانماه به مناسبت روز جهانی و هفته ملی دیابت در نشست با خبرنگاران، اظهار کرد: هدف از نامگذاری این مناسبت در واقع برنامهریزی جهت ترویج یک اقدام هماهنگ در مورد دیابت به منظور افزایش آگاهی، آموزش و افزایش منابع برای حمایت از بیماران دیابتی است.
وی از دیابت به عنوان بزرگترین اپیدمی تاریخ یاد کرد و افزود: قطعاً اگر هماهنگی و تعامل بین تمامی بخشها در مورد این بیماری شکل نگیرد، شاهد عوارض جدی این بیماری در جامعه خواهیم بود.
پورمازار با اشاره به آمار رو به رشد مبتلایان به انواع دیابت در جهان، گفت: میزان شیوع بیماری دیابت در کشورمان ۱۴.۱۵ درصد در افراد بالای ۲۵ سال است ولی پیش بینی میشود ۵۰ درصد افراد نیز از بیماری و ابتلای خود به بیماری بیاطلاع هستند.
وی با بیان این که متاسفانه استان یزد با شیوع ۱۸ درصدی ابتلا به دیابت از شیوع بالاتر از میانگین کشوری در این رابطه رنج میبرد، گفت: شعار امسال روز جهانی دیابت، «با دیابت خوب زندگی کنیم» تعیین شده است چرا که معتقدیم مهمترین روش برای درمان این بیماری، کنترل قند خون یه به عبارتی اهتمام به درمان موثر است و نباید بیماران تنها به درمان دارویی اکتفا کنند بلکه همواره باید نسبت به کنترل قند خون جدیت داشته باشند.
مدیر مرکز دیابت استان، به فعالیتهای مرکز دیابت استان نیز اشاره و با بیان این که تعداد کل پروندههای الکترونیکی این مرکز افزون بر ۶۵ هزار مورد است که قریب به ۵۲ هزار مورد آن مربوط به مبتلایان دیابت نوع ۱ و ۲ است.
وی با بیان این که ۳۵ هزار بیمار این مرکز فعال هستند و مرتباً از این مرکز خدمات دریافت میکنند، گفت: ۸۱ درصد از این بیماران بومی استان و مابقی بیماران غیربومی هستند.
دکتر پورمازار از مراجعه بیش از ۲۵ هزار بیمار از ابتدای امسال تاکنون خبر داد و گفت: البته کمتر از ۳۰ درصد بیماران از طریق انسولین و مابقی از طریق سایر روشهای دارویی خدمات دریافت میکنند.
وی با بیان این که متخصصان مختلفی در این مرکز حضور دارند تا به بیماران دیابتی تمام خدمات مورد نیازشان را ارائه کنند، تصریح کرد: کلینیک پیگیری این مرکز طی هفت ماهه گذشته تعداد ۹ هزار و ۸۰۰ نفر از مراجعان که دارای قند خون ناشتای بالا هستند را مورد پیگیری قرار داده است.
وی همچنین از ارائه خدمت برای ۲۸۱ نفر از مراجعان دچار عوارض مسائل جنسی ناشی از بیماری دیابت در کلینیک جنسی این مرکز خبر داد و گفت: طی این مدت ۷۲۳ زن باردار نیز در کلینیک دیابت بارداری مورد درمان قرار گرفتند.
این مسئول با بیان این که بیماری ۵۱ درصد بیماران این مرکز کنترل و مابقی هنوز کنترل نشدهاند، گفت: ۴۱ درصد مراجعان این مرکز از عوارض چشمی، ۲۰ درصد از عوارض کلیوی و ۱۰ درصد مراجعان نیز به مشکلات زخم پای دیابتی مبتلا هستند که به تمام آنها خدمات لازم در این مرکز ارائه میشود.
دکتر پورمازار بر لزوم انجام اقدامات پیشگیرانه در مورد دیابت از دوران کودکی، تاکید کرد: دیابت یک بیماری مزمن است که افراد مبتلا را تا پایان عمر با مشکل مواجه میکند لذا باید با پیشگیری از ابتلا به عوامل بروز آن با اقداماتی مانند اصلاح سبک زندگی و تغذیه به ویژه در مورد مصرف فست فودها، انجام فعالیتهای بدنی و سایر موارد از بروز این بیماری جلوگیری کرد.
دکتر «محمدهادی فرحزادی» رئیس مرکز بهداشت استان و معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهیدصدوقی یزد نیز در این نشست درمان دیابت را از این جهت که یک بیماری چند عاملی است، دشوار خواند و گفت: استرس و اضطراب، سبک زندگی، تغذیه، فعالیت بدنی و تصمیم سیاستگذاران از جمله مهمترین عوامل تاثیرگذار در بروز این بیماری هستند.
وی با بیان این که متاسفانه یزد همیشه جزو سه استان نخست در حوزه شیوع و بروز دیابت بوده است، گفت: هر چند یزد به لحاظ میزان آگاهی مردم در مورد بیماری دیابت رتبه هشتم کشور را دارد ولی آگاهی مورد نظر، اثربخشی لازم را در شیوع این بیماری در استان تاکنون نداشته است و متاسفانه از حیث درمان موثر بیماری نیز استان بیست و دوم کشور هستیم.
دکتر فرحزادی با بیان این که تشخیص و درمان دیابت در یزد به درستی انجام میشود ولی تغییری در میزان شیوع این بیماری را در استان شاهد نیستیم، گفت: متاسفانه با وجود شیوع بالای برخی بیماریها مانند فشار خون بالا، چاقی، دیابت و سرطان در استان یزد به لحاظ مصرف سبزیجات و نیز از نظر فعالیت بدنی، جزو استانهای آخر کشور است.
این مسئول در پایان از اجرای طرح خطرسنجی بیماریهای مزمن در افراد بالای ۳۰ سال در استان خبر داد و در این باره اظهار کرد: تمام افراد میتوانند ضمن مراجعه به مراکز خدمات سلامت، از این خدمات به صورت رایگان بهرهمند شوند.
انتهای پیام
نظرات