تنوع اقلیمی سبب شده تا سیستان و بلوچستان بتواند به طور همزمان به تولید محصولات گرمسیری و سردسیری بپردازد و در عبارتی کلیتر در چهار فصل سال قابلیت کشت و زرع داشته باشد. ویژگی منحصربفردی که تنها در اختیار این استان است و سبب شده تا این استان وسیع و زیبا بخش وسیعی از تولیدات گلخانهای کشور را هم از آن خود کند. شاید باورتان نشود اما سیستان و بلوچستان در کنار تولید انبوه باکیفیت ترین و متنوع ترین نوع خرما از توت فرنگی، کدو، خیار و گوجه فرنگی گرفته تا بی ضررترین نوع پسته جهان، انار، خوشمزه ترین نارنگی پاکستانی، زردآلو، انگورهای یاقوتی، هلو، گیلاس، گردو، فندق و حتی شاه توت را تولید کرده و به اغلب شهرها و کشورهای همجوار صادر می کند.
سیستان و بلوچستان به دلیل نزدیکی به خط استوا و بهرهگیری از رطوبت دریا توانمندی زیادی در تولید محصولات گرمسیری و نیمهگرمسیری و بعضا منحصر به فرد از جمله انبه، موز، پاپایا، گواوا، هندوانه آناناسی، نارگیل، زیتون محلی، انار، مرکبات و سایر محصولات دارد. اما همه این میوه ها برای رسیدن به دست مردم از پای درخت توسط دلالان چیده می شوند.
موز یکی از محصولات خاص سیستان و بلوچستان است اما این محصول در داخل استان تولید می شود ولی فروش آن با قیمت های سربه فلک کشیده همراه است.
اما در این میان موزکاران سیستان و بلوچستان اولین کسانی هستند که در این رابطه ضرر می کنند.
دادیپور یکی از کشاورزان موزکار در روستای زرآباد که پنج هکتار زمین کشاورزی را زیرکشت موز برده و ۱۰ هکتار دیگر نیز قرار است بکارد. به خبرنگار ایسنا گفت: از عمده مشکلات ما آب دهی اراضی، بلایای طبیعی، واسطه گران ، دلالان، و واردات موز از کشور پاکستان است.
وی بیان کرد: خوشبختانه چند وقتی است که جهاد کشاورزی به آموزش کشاورزان در خصوص بازدهی بالای محصول روی آورده اما اکثر کشاورزان براساس روش سنتیِ دهها سال قبل، فعالیت کرده و حاصل رنج و زحمات را به مقدار کمی برداشت میکنند تا خرج زندگی خود را در بیاورند.
نهنگی یکی دیگر از کشاورزان زرآباد، ایجاد جاده بین مزارع برای حمل و نقل محصولات، ایجاد سکوی استاندارد برای شست و شوی موز و بستهبندی آن و همچین سوخت تراکتورها که مصرف بالایی دارند را ازجمله درخواستهای مهم کشاورزان زرآباد عنوان کرد.
وی گفت: حمایت کشاورزان برای فراهم کردن نهادههای کشاورزی که انواع کود شیمیایی بهموقع به دست آنان برسد و فکری هم برای قیمت بالای کود فسفات نیز شود.
مرادزهی یکی دیگر از باغداران منطقه در گفت وگو با ایسنا بیان کرد: واردات موز از پاکستان همزمان با فصل برداشت موز زرآباد و سایر نقاط سواحل مکران مشکل بزرگ دیگری است که نیاز به پیگیری دارد.
وی اظهار کرد: دلالان و واسطه گران نمیگذارند تا محصول خودمان را با نرخ های مصوب بفروشیم.
شهنوازی یکی دیگر از کشاورزان و معتمدان زرآباد نیز گفت: ایجاد شرکت تعاونی کشاورزان یکی از نیازهای اساسی کشاورزان موزکار است تا بتوانند کود لازم را تهیه کنند.
وی خرید تضمینی محصولات کشاورزی از جمله موز را مورد تاکید قرار داد و افزود: با خریداری تضمینی دست سودجویان کاذب و دلال بازی قطع خواهد شد تا نتوانند موز مرغوب زرآباد را با پایینترین حد ممکن خریداری کنند.
در حال حاضر بیش از هشت هزار هکتار از باغات جنوب استان سیستان و بلوچستان به کشت میوههای گرمسیری اختصاص دارد.
استان سیستان و بلوچستان در صورت سرمایهگذاری ویژه دولت این قابلیت را دارد که کشور را از واردات میوههای گرمسیری به ویژه موز خودکفا کند و علاوه بر آن موضوع صادرات نیز دنبال شود.
در کنار تولید انبوه موز، نارگیل، تمر هندی، آناناس و انبه در جنوب سیستان و بلوچستان باید گفت بازار فروش میوه این استان دست افراد سودجو است.
متاسفانه بسیاری از تولیدات این استان در میان مردم سایر استان ها و شهرها ناشناخته اند.
رئیس جهاد کشاورزی سیستات و بلوچستان به ایسنا گفت: توسعه باغات میوههای گرمسیری در سیستان و بلوچستان در دستور کار این سازمان قرار دارد.
دهمرده افزود: در حال حاضر برنامه توسعه باغات میوههای گرمسیری سیستان و بلوچستان، بویژه طرح توسعه موزستان ها برای خودکفایی کشور به واردات موز با محوریت جنوب استان با مشارکت بنگاههای بزرگ اقتصادی کشور در دست اجراست.
وی ادامه داد: در حال حاضر ۲۲ نهالستان مجوز دار در استان در حال فعالیت هستند که براساس آمار و اطلاعات در دست، سالیانه بیش از ۳ میلیون اصله انواع نهالهای مثمر گرمسیری، نیمه گرمسیری و سردسیری شناسه دار تولید میکنند و تأمین کننده بیش از ۹۵ درصد نیاز باغات استان هستند.
دهمرده تولید نهال کشت بافتی میوههای گرمسیری در مرکز تحقیقات بلوچستان را یکی از دستاوردهای مهم بخش جهادکشاورزی سیستان و بلوچستان برشمرد و تاکید کرد: تحقق اشتغال زایی و ایجاد درآمد در منطقه با اولویت توسعه باغات با تولید محصولات اقتصادی وتجاری و توسعه صادرات میسر خواهد شد.
دهمرده خاطرنشان کرد: امسال باهدف تغییر الگوی کشت و توسعه باغات میوههای گرمسیری، باغ جدید خربزه درختی با ارقام تجاری و اصلاح شده ردلیدی و سانتا در زرآباد احداث شده است.
وی در ادامه اظهار کرد: عملکرد بالا، زودرس بودن و پا کوتاه بودن، از مهمترین ویژگیهای این ارقام میباشد، پاکوتاه بودن درختان خربزه درختی برداشت محصول را آسانتر و ضایعات حین برداشت میوه را به حداقل میرساند.
وی تصریح کرد: در حال حاضر زرآباد دارای ۶ هزار هکتار باغات میوههای گرمسیری است، موز، پاپایا، چیکو، کنار، گواوا و انبه از مهمترین میوههای تولیدی این شهرستان است.
رئیس جهاد کشاورزی استان با بیان اینکه نهالهای مورد نیاز توسعه باغات خربزه درختی در منطقه تولید شده است، ابراز امیدواری کرد: با توسعه این باغات میزان اشتغال خوبی در منطقه ایجاد شود.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان نیز گفت: بیش از ۱۵۵ هزار تن موز از ابتدای سالجاری تاکنون از سطح سه هزار هکتار از باغات این استان برداشت و روانه بازار مصرف شده است.
اردشیر شهرکی اظهارکرد: حدود پنج هزار هکتار از باغات جنوب سیستان و بلوچستان به کشت موز اختصاص دارد که بیشاز سه هزار هکتار آن بارور و بقیه غیربارور است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان با اشاره به ظرفیتهای کشاورزی منطقه تاکید کرد: این استان رتبه نخست تولید و سطح زیرکشت موز در کشور را از آن خود کرده است.
وی افزود: پیشبینی میشود امسال بیشاز ۲۰۳ هزار تن موز از سطح سه هزار هکتار باغات سیستان و بلوچستان برداشت و روانه بازار مصرف شود.
شهرکی بیان کرد: در گذشته نهال کشت بافت موز مورد نیاز سیستان و بلوچستان از دیگر نقاط کشور تهیه و در اختیار کشاورزان استان قرار میگرفت که امسال برای نخستین بار در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی بلوچستان تولید شد.
وی گفت: این اقدام با هدف توسعه باغات جدید، تولید نهال موز با ارقام تجاری و بازار پسند و جایگزینی باغات فرسوده و درجه پایین موز با ارقام مرغوب در استان مورد توجه سازمان جهاد کشاورزی قرار گرفته است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان با اشاره به مزایای این روش در مقایسه با دیگر روشهای کشت ادامه داد: سرعت تکثیر به شیوه کشت بافت به گونهایست که از یک نمونه کوچک میتوان در مدت زمان محدود تعداد زیادی گیاه تکثیر کرد.
انتهای پیام
نظرات