بهگزارش ایسنا، در شرایط فعلی، مصرف منابع آب تجدیدپذیر کشور به حدود ۹۴ میلیارد مترمکعب رسیده است، در حالی که طبق استانداردهای پایدار، ایران تنها مجاز به مصرف ۴۰ درصد از حجم منابع تجدیدپذیر خود یعنی حدود ۴۰ میلیارد مترمکعب است. «نقشه راه آب» به عنوان چارچوبی برای مدیریت مصرف و تأمین آب با هدف رفع ناترازی طراحی شده، بر اساس این برنامه، مقرر شده است که مصرف آب متعارف تا سال ۱۴۲۰ به ۶۷ میلیارد مترمکعب کاهش یابد، و در عوض استفاده از منابع آب نامتعارف (مانند آب دریا و پساب) به ۱۰.۴ میلیارد مترمکعب افزایش یابد.
چالشهای مصرف آب در بخش کشاورزی
بخش کشاورزی که عمده مصرف منابع آب تجدیدپذیر را به خود اختصاص میدهد، یکی از چالشهای اصلی در مدیریت منابع آبی است. طبق سند «ملی و دانشبنیان امنیت غذایی»، مصرف آب در بخش کشاورزی باید تا سال ۱۴۱۱ به ۵۱ میلیارد مترمکعب کاهش یابد. این سند با هدف تضمین امنیت غذایی کشور، از طریق اجرای الگوی کشت و بهینهسازی مصرف در بخش کشاورزی تدوین شده است.
توسعه مصرف منابع آب نامتعارف برای بخش صنعت
بخش صنعت و خدمات نیز در این نقشه مورد توجه قرار گرفتهاند. طبق برنامه، مصرف آب در بخش صنعت تا افق ۱۴۲۰ از ۳.۷ میلیارد مترمکعب به ۷.۸ میلیارد مترمکعب افزایش خواهد یافت. از این مقدار، ۵۵ درصد مصرف از منابع آب نامتعارف (آب دریا و پساب) و ۴۵ درصد از منابع آب درون سرزمینی تأمین میشود.
عیسی بزرگزاده - سخنگوی صنعت آب کشور در این باره توضیح داد که ارزش افزوده بالا و اشتغالزایی بخشهای صنعت و خدمات، اهمیت استفاده بهینه از منابع آبی برای این بخشها را دو چندان کرده است.
ضرورت همکاری و اجرای دقیق برنامهها برای رفع بحران آب
در نهایت، نقشه راه آب به عنوان راهبردی ملی برای مدیریت منابع آب کشور، گامی کلیدی در حل بحران آب در ایران به شمار میرود. این نقشه با هدف کاهش مصرف از منابع تجدیدپذیر و افزایش استفاده از منابع نامتعارف، پاسخی به چالشهای موجود ناشی از تغییرات اقلیمی و افزایش تقاضای آب است.
وزارت نیرو بر این باور است که با اجرای دقیق این برنامه و همکاری نهادهای مختلف، میتوان به تعادل پایداری در منابع آبی کشور دست یافت و از تأثیرات مخرب بحران آب بر جامعه و اقتصاد جلوگیری کرد.
انتهای پیام
نظرات