«حسن درندی» در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، گفت: خسارت اصلی آفت سرخرطومی توسط مرحله لاروی سوسک است که این حشره نابالغ با تغذیه از دستههای آوندی نخل، کانالهایی در جهت مختلف(بالا و پایین) ایجاد کرده و در اثر تغذیه متوالی این آفت، درختان حالت تشنگی از خود نشان میدهند.
وی ادامه داد: به تدریج حشره کامل شده و از طریق زخمهای موجود روی تنه، وارد درخت میشود و شروع به تخمریزی می کند به طوری که تعداد زیاد تخمها، شرایط مناسب دمایی و مبارزه نکردن به موقع میتواند منجر به گستردگی این آفت و نهایتاً مرگ نخل شود.
معاون جهاد کشاورزی شهرستان گفت: شناسایی سوسک سرخرطومی خرما در نخلستانها زمانبر است و معمولاً کشاورز زمانی متوجه وجود این آفت میشود که تنه نخل پوسیده است؛ بنابراین برای آگاهی از آلوده بودن نخلستان به این آفت باید از کارشناسان کشاورزی راهنمایی گرفت.
وی افزود: این حشره، آفتی است که بیشتر به دلیل انتقال پاجوشهای غیربهداشتی، بدون مجوز و به صورت غیر اصولی در نخلستانها گسترش پیدا میکند و میزبان اصلی این حشره درخت خرما است ولی در نخلهای زینتی و درختان نارگیل هم رشد میکند و به طاعون گیاهی هم شهرت دارد.
به گفته درندی، بازرسی منظم درختان خرما، استفاده از تلههای غذایی و فرمونی، کنترل شیمیایی پیشگیرانه و درمانی، حذف نخیلات شدیداً آلوده، استفاده از روش شیمیایی به کارگیری سموم تدخینی توسط افراد باتجربه و کارشناس کشاورزی، رعایت اصول قرنطینه اعم از ممنوعیت نقل و انتقال اندامهای گیاهی و پاجوش از شهرهایی که نخلستانهای آلوده به این آفت دارند و همچنین بالا بردن حاصلخیزی خاک نخلستان و آبیاری به موقع از مهمترین راههای پیشگیری و مبارزه با این آفت که مهمترین علت افزایش آن بالارفتن دمای هوا میباشد، است.
وی افزود: در حال حاضر در چهار نقطه از نخلستانهای شهرستان بافق این تلهها کارگذاری شده است ولی در صورت نیاز، در هر هکتار به ۲ تله نیاز است.
معاون جهادکشاورزی بافق تصریح کرد: آفت سرخرطومی خرما علاوه بر خسارت مستقیم که از بابت تغذیه لارو آفت از تنه درخت و آوندهای آن، عامل ورود عوامل قارچی و باکتریایی به داخل تنه بوده که در نهایت در صورت عدم مبارزه به موقع، باعث مرگ درخت میشود.
وی با اشاره به اهمیت آموزش کشاورزان و مشارکت آنان در کنترل سوسک سرخرطومی خرما در سطح نخلستانهای وسیع این شهرستان، اظهار کرد: کارشناسان حفظ نباتات جهادکشاورزی آمادگی لازم برای آموزش شیوههای ردیابی و مبارزه با این آفت خطرناک را دارند.
درندی در پایان گفت: هرچند سوسک سرخرطومی حنایی خرما هنوز در نخلستانهای این شهرستان دیده نشده است اما با توجه به دیده شدن این سوسک در اراضی شهر اردکان و میبد، ضرورت دارد کشاورزان توصیههای کارشناسان را جدی بگیرند تا خسارت کمتری به محصولشان وارد شود.
به گزارش ایسنا، شهرستان بافق بیش از سه هزار و ۵۰۰ هکتار نخلستان دارد.
انتهای پیام
نظرات