چند سالی است دیگر خبری از صد دانه یاقوت یکجا نشسته در اردستان نیست، قلب دانههای خوشرنگ و رخشان انار اردستان که روزی شهرت جهانی داشتند، کمکم در حال ایستادن است و اگر شوکی به باغداران وارد نشود، چهبسا از تپیدن خواهد ایستاد.
آن طور که مدیر جهاد کشاورزی شهرستان اردستان در گفتوگو با ایسنا، اعلام کرد: امسال حدود ۳۵۰ هکتار از باغات شهرستان اردستان را درختان مثمر انار تشکیل داده است که نسبت به چند سال گذشته حدود ۲۰۰ هکتار به دلایل مختلف کاهش پیدا کرده است.
محمد امینی با اشاره به علتهای کاهش باغات انار در اردستان، افزود: یکی از مهمترین دلایلی که باعث کاهش باغات انار در این شهرستان شده عدم وجود صنایع تبدیلی است. زمانی که صنایع تبدیلی در شهرستان نباشد کشاورز مجبور است محصول خود را به قیمت ناچیز به دلال یا روانه بازار کند و از این رو صرفه اقتصادی ندارد.
وی با بیان اینکه اکنون کیفیت انار شهرستان اردستان از روزهای اوج خود فاصله گرفته است و بزرگترین دلیل آن نبود صنایع تبدیلی در منطقه است، اضافه کرد: اکنون کشاورزان اردستان قربانی نبود صنایع تبدیلی هستند و اگر بخواهیم کیفیت و میزان باغات شهرستان به اوج خود برسد باید فکری برای صنایع تبدیلی شود.
مدیر جهاد کشاورزی اردستان گفت: قیمت پایین انار در مقایسه با دیگر محصولات باعث شده کشاورز ترغیبی نسبت به باغداری انار نداشته باشد و از همین رو در چند سال گذشته بسیاری از باغداران درختان خود را از ریشه کندن و زمین کشاورزی خود را تغییر کشت دادند.
آفت کرم گلوگاه و مگس مدیترانهای امان کشاورزان را بریده
امینی تصریح کرد: از صرفه اقتصادی و نبود صنایع تبدیلی که بگذریم، انار اردستان با آفات دیگر بیولوژیکی نیز مواجه است که مهمترین آنها کرم گلوگاه است. هنوز سمی که به طور قطع بتواند کرم گلوگاه را از بین ببرد وجود ندارد و بسیاری از محصولات با این آفت از بین میرود.
وی اضافه کرد: علاوه بر کرم گلوگاه، آفت مگس مدیترانهای امسال امان کشاورزان را برید و بسیاری از محصولات را خراب کرد. البته با پیشبینیهای لازم و روشهایی که به کشاورزان آموزش دادیم تا حد امکان با این آفت مبارزه شد ولی باز هم تأثیر منفی خود را گذاشت.
مدیر جهاد کشاورزی اردستان معتقد است: مشکلاتی که سر راه کشاورزان و باغداران وجود دارد باعث شده آنها رغبتی برای ادامه کار باغداری نداشته باشند و بیشتر آنها با تغییر کشت به سمت کاشت زعفران، پسته، گل محمدی و حتی سبزیکاری روی آوردند.
امینی خاطرنشان کرد: امسال در هر هکتار سطح زیر کشت باغات انار شهرستان اردستان بین ۱۲ تا ۱۶ تن محصول برداشت شد که مهمترین ارقامی که برداشت شد، انار پوست قرمز اردستان، سبزه، گلوباریک، شه بر، می خوش، نادری، پوست قرمز مهاباد و... بوده است.
وی با بیان اینکه از میوه انار فرآوریهای زیادی از جمله آب انار، رب انار، لواشک انار و مربای انار تهیه و از پوست آن برای تهیه رنگهای سنتی استفاده میشود، گفت: حدود ۳۰ درصد از انار به دست آمده در شهرستان اردستان در بازار داخلی منطقه تازه خوری میشود و مابقی محصول به دیگر شهرهای کشور صادر میشود.
انتهای پیام
نظرات