سید محمدعلی ابراهیم زاده موسوی روز سه شنبه هشتم آبان در دهمین کنگره ملی ترویج وآموزش کشاورزی و منابع طبیعی و محیط زیست پایدار که در دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران در کرج برگزار شد، اظهار کرد: کشور ما یک درصد از جمعیت جهان را تشکیل میدهد و ۱.۵ درصد از ۹ میلیارد تن غذای جهان را تولید میکند که نشان میدهد بیش از جمعیتی که داریم در تولید غذای جهان مشارکت داریم.
وی افزود: ارزش غذای تولید شده از دو منظر حائز اهمیت است یکی زنجیره غذایی است که در دنیا این ملاک است و ثروت به دست آمده از هر یک واحد غذا مورد توجه قرار میگیرد. در زنجیره ارزش از ۹ میلیارد تن غذای تولید شده در جهان به طور میانگین ۱۸ هزار میلیارد دلار ثروت تولید میشود و حدود ۵ هزار میلیارد دلار از این مقدار مربوط به تولید است.
ابراهیم زاده موسوی در ادامه داد: در ایران از ۱۳۰ میلیون تن غذایی که تولید میکنیم، حدود ۱۰۰ میلیارد دلار ارزش محصولات کشاورزی کشور است اما از دیدگاه سیاستگذاران وضعیت خوبی در کشاورزی از بابت استفاده از منابع موجود نداریم.
وی بیان کرد: ابزار قدرتمند دانش و خلاقیت در اختیار دانشمندان است و باید با استفاده از این ابزارها در بخش کشاورزی هدف گذاری مناسب شود. مانند بخش کشاورزی کدام صنعت میتواند کشور را به این میزان حمایت کند. تنها جایی که بهرهوری پایدار دارد، بخش کشاورزی است در حالی که این ثروت تجدید شونده از بین میرود.
رئیس دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران گفت: برای جبران این عقب افتادگی باید ریشهها را پیدا کرد. معتقدم در کشاورزی سرمایه وجود دارد، درحالی که همین سرمایه موجود از این بخش بیرون می رود و باید جلوی این موضوع را گرفت. این برون رفت سرمایه به این دلیل است که مدیریت زنجیره نداریم و دانش کشاورزی را توسعه ندادهایم.
وی یادآور شد: در بخش کشاورزی توسعه دانش را نه به سمت بهره برداران و کشاورزان و نه به سمت حکمرانان هدایت نکردهایم. از طرفی سیاستگذاریها دانش بنیان نیست و علت این خلأ در درجه اول مربوط به توسعه دانش است که در صحنههای مختلف رسوخ نمی کند. بنابراین باید نقصهای این حوزه را پیدا کرد.
وی ادامه داد: سیاست گذاریهای مربوط به بخش کشاورزی و ترویج در بخش کلان و ملی درست نیست و به درستی منعکس نمیشوند. در این زمینه گفتمان سازی به خوبی انجام نشده است. به طوری که در خصوص گفتمان سازی در توسعه دانش، کارآفرینی و رشتههای مرتبط با کشاورزی کار موثری نشده است.
ابراهیمزاده موسوی گفت: اهمیت این کنگره در این است که در نتیجه همفکری ایجاد شده روشهایی موثر، کارآزموده و الگوهای درست را پیاده کنیم و در حوزههای توسعه دانش پیوستی بین رشتههای کشاورزی و این رشتهها ایجاد کنیم. این گفتمان که استقلال و اقتدار کشور از راه امنیت کشاورزی و غذایی میگذرد را در تمام علوم مرتبط باید ایجاد کرد.
انتهای پیام
نظرات