به گزارش ایسنا، در جریان دیدار نوامبر گذشته بین روسای جمهوری آمریکا و چین در سانفرانسیسکو، شی جینپینگ، رئیس جمهور چین از جو بایدن، همتای آمریکایی خود و تیمش خواست تا لحن و بیانشان را در بیانیههای رسمی آمریکا در ارتباط با تایوان تغییر دهند.
به نقل از خبرگزاری رویترز، ۲ نفر از افراد مطلع از این دیدار خصوصی که خواستند نامشان فاش نشود، گفتند، چین میخواست آمریکا بجای آنکه از لحن کنونی خود در قبال جزیره که «از استقلال تایوان حمایت نمیکنیم» است، بگوید «ما مخالف استقلال تایوان هستیم.»
معاونهای شی بارها این مساله را مطرح کرده و درخواستهایی را از سال گذشته مطرح کردهاند اما آمریکا لحن خود را تغییر نداده است.
کاخ سفید در واکنش به این درخواست در بیانیهای بار دیگر از همان خط مشیای استفاده کرد که واشنگتن از استقلال تایوان حمایت نمیکند و در این بیانیه گفته است: «دولت بایدن-هریس در سیاست دیرینه چین واحد ثابت قدم بوده است.»
وزارت خارجه چین نیز در بیانیهای اعلام کرد: «باید این سوال را از دولت واشنگتن بپرسید. موضع چین در قبال مساله تایوان مشخص و واضح است.»
چین، تایوان را یکی از استانهای خود میداند و حتی گفته که با استفاده از زور این جزیره را تحت کنترل خود در میآورد.
برای چندین سال، دیپلماتهای چینی، آمریکا را برای انجام تغییرات در قبال موضع تایوان تحت فشار قرار دادهاند که همچنان موضوعی بسیار حساس در روابط بین واشنگتن و پکن باقی مانده است.
بایدن تغییر لحن در قبال تایوان را غیرقابل قبول میداند.
یکی از مقامهای ارشد دولت بایدن همچنین گفت: « اگر جو بایدن چیزهای بسیار متفاوتی درباره تایوان بگوید، بدون شک مورد پسند مقامهای پکن خواهد بود.»
تغییر از سوی آمریکا که بگوید مخالف استقلال تایوان است، در سراسر منطقه آسیا-پاسیفیک و در میان شرکا، رقبا و حتی دشمنان آمریکا طنین انداز میشود.
مقامات چینی و آمریکایی در منطقه به رویترز گفتند که آنها هرگونه تغییر در لحن را به عنوان تغییر در سیاست ایالات متحده در جهت حمایت کمتر از خواستههای دفاعی و دیپلماتیک تایپه در زمانی که پکن فشار نظامی را افزایش داده است، تفسیر خواهند کرد.
چین در ۵ سال گذشته به صورت روزانه پیرامون تایوان رزمایش برگزار کرده است. اوایل ماه جاری میلادی، پکن یک رزمایش یک روزه پیرامون این جزیره برگزار کرد که به گفته تایوان، ۱۵۳ جنگنده در آن شرکت داشتند.
هرگونه تغییر لحن همچنین میتواند نشان دهنده تغییر در سیاست ایالات متحده از حمایت از حل و فصل آینده مساله تایوان از طریق گفتوگوهای صلح آمیز به سیاستی باشد که نشان میدهد ایالات متحده بدون توجه به شرایط موجود در مقابل خواستههای تایوان میایستد.
نظرسنجیها در تایوان نشان میدهد که بسیاری از مردم از حفظ وضعیت کنونی حمایت میکنند که شامل عدم پیوستن به چین یا ایجاد یک کشور جدید است.
در سال ۲۰۲۲، وزارت امور خارجه آمریکا وبسایت خود را در مورد تایوان تغییر داد و عبارات مربوط به عدم حمایت از استقلال تایوان و اعتراف به موضع پکن مبنی بر اینکه تایوان بخشی از چین است را حذف کرد که خشم چینیها را برانگیخت. بعدا این لحن را به عدم حمایت از استقلال جزیره بازگرداند.
قرار است روسای جمهوری چین و آمریکا پیش از ترک کاخ سفید توسط بایدن در ژانویه ۲۰۲۵ بار دیگر صحبت کنند که شاید به صورت تلفنی یا در حاشیه نشست گروه ۲۰ در برزیل یا نشست اَپک در پرو باشد.
انتهای پیام
نظرات