به گزارش ایسنا، «امیرسعید ایروانی» سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد، در نشست شورای امنیت پیرامون وضعیت در سویه ضمن قدردانی از «گیر پدرسن»، فرستاده ویژه سازمان ملل در امور سوریه و «ادیم وسورنو» مدیر بخش عملیات و دادخواهی اداره هماهنگکننده کمکهای بشردوستانه سازمان متحد، بابت گزارشهایشان گفت: احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه برای اطمینان از صلح و ثبات پایدار در این کشور و منطقه ضروری است و باید توسط همه بهطور کامل رعایت شود. مردم سوریه حق مسلم و غیرقابل انکاری برای تعیین سرنوشت خود، بدون دخالتهای خارجی، دارند.
متن سخنرانی ایروانی به این شرح است:
مردم سوریه همچنان از مشکلات طاقتفرسایی، از بیثباتی اقتصادی گرفته تا اشغال خارجی و تروریسم، رنج میبرند. وضعیت انسانی همچنان وخیم است و سوریه به شدت نیازمندکمکهای خارجی است، بهویژه با توجه به کاهش شدید کمکهای مالی اهداکنندگان به برنامههای سازمان ملل در این کشور و وروداخیر پناهندگان از لبنان. برنامه بشردوستانه سازمان ملل برای سوریه تنها ۲۶٪ از بودجه لازم را تأمین کرده است و وعدههای سالانه اهداکنندگان تحقق نیافتهاند. با وجود سیاستهای خصمانه کشورهای غربی واقدامات قهرآمیز یکجانبه، دولت سوریه همچنان به ارائه کمکهای بشردوستانه به نیازمندان، بهویژه پناهندگان لبنانی که از تجاوزاترژیم اسرائیل فرار کردهاند، ادامه میدهد.
این تعهد باید با عزم مشابهی از سوی جامعه بینالمللی برای اطمینان از تحویل بیطرفانه و بدون دخالت سیاسی کمکها همراه شود. ما از تلاشهای اداره هماهنگکننده کمکهای بشردوستانه سازمان متحد و همکاران آن و همچنین همکاریهای ارائهشده توسط دولت سوریه برای بسیج منابع به منظور حمایت از سوریهاو همچنین لبنانیهای تازه وارد قدردانی میکنیم.
جامعه بینالمللی باید از تلاشهای بازسازی سوریه، از جمله بازسازی زیرساختهای حیاتی و توسعه پایدار، حمایت کند. بازسازی زیرساختهای کلیدی سوریه برای ثبات بلندمدت این کشور حیاتی است.
همچنین، مبارزه با تروریسم باید با احترام کامل به حاکمیت سوریه ادامه یابد. ریشهکنی تروریسم برای بازگرداندن صلح ضروری است.
غرب از تحریم بهعنوان ابزاری برای مجازات جمعی مردم سوریه استفاده میکند
مسیر عادیسازی پایدار در سوریه عاملی اساسی برای صلح وثبات در منطقه است. با این حال، این روند توسط سیاستهای مخرب کشورهای غربی مختل میشود. ایالات متحده و متحدان آن همچنان به سیاستهای شکستخورده خود، از جمله تحریمهای غیرانسانی و یکجانبه، ادامه میدهند و از آنها بهعنوان ابزاری برای مجازات جمعی مردم سوریه استفاده میکنند.
آنها همچنین کمکهای بشردوستانه را سیاسی کرده و تلاشهای بینالمللی برای حمایت از بازسازی سوریه را مختل میکنند. چنین سیاستها و شیوههای زیان باری تنها به طولانیشدن درگیری وتشدید رنج مردم سوریه انجامیده است.
کمکهای بشردوستانه و تلاشهای بازسازی نباید هرگز بهعنوان ابزارهایی برای فشار بر سوریه استفاده شوند. همانطور که پیشتر نیز گفتهایم، تحریمهای یکجانبه باید لغو شوند، هم بهعنوان یک تعهد قانونی و هم بهعنوان یک ضرورت اخلاقی، چراکه این اقدامات غیرقانونی و مضر تنها باعث ایجاد مشکلات غیرضروری و مانع از بهبود سوریه میشوند.
ایران به یک راهحل سیاسی برای بحران سوریه متعهد است
در مسیر سیاسی، جمهوری اسلامی ایران همچنان به یک راهحل سیاسی برای بحران سوریه متعهد است و از یک فرآیند سیاسی کاملاً سوریهمحور و تحت نظارت سازمان ملل حمایت میکند. ما به حمایت از تلاشهای سازمان ملل و فرستاده ویژه، آقای پدرسن،برای حل و فصل سیاسی بحران سوریه ادامه خواهیم داد و هیچ تلاشی را در این زمینه فروگذار نخواهیم کرد.
ما خواستار از سرگیری سریع جلسات کمیته قانون اساسی بهعنوان یک سازوکار مؤثر برای آغاز این فرآیند هستیم. امیدواریم که به زودی مکان مناسبی برای نشست کمیته تعیین شود؛ همچنان معتقدیم که بغداد بهترین گزینه برای این مهم است. اطمینان داریمکه فرستاده ویژه سازمان ملل تلاشهای خود را برای تسهیل این فرآیند مضاعف خواهد نمود.
ما به شدت اقدامات تجاوزکارانه و حملات وحشیانه رژیم اسرائیل به حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه را که نقض آشکار حقوق بینالملل و منشور سازمان ملل است، محکوم میکنیم. این رژیم اشغالگر عامدانه سیاستی نظاممند برای فلجکردن زیرساختهای جمهوری عربی سوریه را دنبال میکند، چالشهای امنیتی سوریه را تشدید کرده و تلاشهای بشردوستانه حیاتی را تضعیف میکند.
همانطور که در نامه مورخ ۲۱ اکتبر ۲۰۲۴ از وزیر امور خارجه جمهوری عربی سوریه به دبیرکل سازمان ملل آمده است، از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ تاکنون، رژیم اسرائیل بیش از ۱۱۶ حمله به خاک سوریه انجام داده است که همزمان با جنگ نسلکشی آنها درغزه و سرزمینهای اشغالی فلسطین بوده است.
این حملات تروریستی منجر به کشته شدن بیش از ۱۰۰ غیرنظامی، از جمله۱۲ کودک شده و تخریب گستردهای در مدارس، بیمارستانها، فرودگاهها و دیگر زیرساختهای غیرنظامی بهبار آورده است. حتی پناهندگانی که از خشونت فرار میکنند نیز در امان نبودهاند، زیرا حملات این رژیم به گذرگاههای مرزی بین سوریه و لبنانموجب شده بحران انسانی تشدید گردد و جان افرادی که به دنبال پناهگاه هستند در معرض خطر قرار گیرد.
این اقدامات نقض آشکار حقوق بینالملل هستند و نیاز به پاسخگویی فوری برای تجاوزات مداوم رژیم اسرائیل دارند. حمایت و پشتیبانی که این رژیم از ایالات متحده دریافت میکند، آن را در ادامه اقدامات خشونتآمیز در سراسر منطقه وقیحتر کرده و اجازه داده که بدون هیچگونه عواقبی عمل کند.
اسرائیل کاروانهای بشردوستانه، تأسیسات و کارکنان امدادی را هدف قرار میدهد
بیش از هر زمان دیگری، این رژیم تهدیدی جدی و غیرقابل انکاربرای صلح و امنیت بینالمللی محسوب میشود. اقدامات تروریستی بیوقفه آن در حال سوق دادن منطقه به آستانه یک جنگ تمام عیار است. نادیدهگرفتن تمامی خطوط قرمز توسط رژیم اسرائیل بسیار نگرانکننده است، چرا که بدون هیچ محدودیتی کاروانهای بشردوستانه، تأسیسات و کارکنان امدادی را هدف قرار میدهد. در ۹ اکتبر ۲۰۲۴، این رژیم بهطور عمدی یک مرکز کمکهای بشردوستانه تأسیس شده توسط جمعیت هلال احمر ایران، که باسوریه هماهنگ شده و بهطور کامل به صلیب سرخ بینالمللی اطلاع داده شده بود، را نابود کرد.
این تأسیسات که شامل یک بیمارستان صحرایی برای ارائه کمکهای حیاتی به غیرنظامیان آواره لبنانی بود، بهطور کامل در حملات هوایی رژیم اسرائیل نابود شد؛ این اقدام براستی حملهای غیرقابل تحمل و بیپروا علیه تلاشهای بشردوستانه بود.
همین دیروز، این رژیم در ادامه کارزار تروریستی بیوقفه خود علیه غیرنظامیان در لبنان، دکتر «علی حیدری» پزشک و امدادگر ایرانی را در بیروت ترور کرد. دکتر حیدری در حال ارائه مراقبتهای پزشکی حیاتی و کمک به مجروحان بود. این جنایت وحشیانه نقض آشکار کنوانسیونهای ژنو ۱۹۴۹ است که حمله به بیمارستانها و پرسنل پزشکی را ممنوع کرده و آن را جنایت جنگی میدانند.
در اقدامی دیگر و در تاریخ ۱۹ اکتبر، خودروی شخصی یک بانوی ایرانی به نام معصومه کرباسی و همسر لبنانیاش توسط موشکی شلیک شده از پهپاد رژیم اسرائیل در منطقه پرجمعیت جونیه،بیروت هدف قرار گرفت. بلافاصله پس از حمله، آنها خودرو رامتوقف کردند و به کنار خیابان و یک پارکینگ عمومی پناه بردند. در همان لحظه، موشک دوم به آنها اصابت کرد که منجر به شهادت هر دو نفر شد. این جنایت فجیع توسط دوربینهای مداربسته ثبت شد و از آن زمان تاکنون در رسانهها پخش شدهاست.
شورای امنیت باید به مسئولیت خود عمل کند
از زمان آغاز کارزار نسلکشی در غزه و تجاوزات بعدی علیه لبنان، رژیم اسرائیل بهطور بیوقفه مراکز پزشکی و پرسنل درمانی را هدف قرار داده است، بیمارستانها را به ویرانه تبدیل کرده، بیماران و مجروحان را به قتل رسانده و صدها نفر از کادر درمان را به شهادت رسانده است. این حمله وحشیانه به خدمات بشردوستانه نباید بدون پاسخ بماند و عاملان آن باید پاسخگو شوند. جامعه بینالمللی در فراخوان خود برای آتشبس فوری در غزه ولبنان متحد است و شورای امنیت باید به مسئولیت خود عمل کند.
ما بار دیگر از شورای امنیت میخواهیم که با قید فوریت وقاطعانه اقدام کند و رژیم اسرائیل را وادار به توقف تجاوزات وجنایات فجیع خود در غزه، لبنان و سوریه نماید، و اطمینان حاصل کند که این رژیم بهطور کامل به حقوق بینالملل و قطعنامههای مربوطه شورای امنیت سازمان ملل پایبند است. زمان اقدام فرارسیده است.
انتهای پیام
نظرات