تالاب بینالمللی انزلی با کارکردها و فواید زیستی بیشمار دارای ظرفیتهای طبیعی و موقعیت استراتژیک جغرافیایی در استان گیلان است که سخاوتمندانه رونق و زیبایی را به مردم این مرز و بوم هدیه میدهد.
زیستگاهها و خُردهزیستگاههایی که در بندرانزلی برای پرندگان مهاجر وجود دارد نشان از تنوع زیستی تالاب انزلی دارد که نوعی ثروت طبیعی است.
نهضت پرندهنگری تالاب انزلی با شعار پرندهنگری جایگزین خردمندانه شکار و با هدف ارزشمند «توسعه اکوتوریسم فرهنگی، هنری و ورزشی منطقه - حفاظت غیرمستقیم از زیستمندان و زیستگاههای تالاب و همچنین تقویت مشاغل بومی و محلّی» به ارتقای دانش علاقه مندان در راستای کارکردهای تالاب می پردازد و با ترویج پرندهنگری در تالاب انزلی بسیاری از گونههای در معرض خطر را که در تالاب انزلی قابل مشاهده است به مردم معرفی و بهطور غیر مستقیم از گونه های در خطر انقراض حفاظت میکند.
با توجه به اینکه تالاب انزلی زیستگاهی حیاتی برای پرندگان مهاجر آبزی و کنارآبزی است و زیستگاهی بسیار مهم در زمان مهاجرت برای تولیدمثل و پرریزی پرندگان بهشمار میرود آلن پطروسیان در روز جهانی پرندگان مهاجر با مشارکت عدهای از علاقه مندان درخصوص اهمیت تنوع زیستی در جامعه پرندگان تالاب انزلی سخن گفت.
امروز بیستم مهرماه همزمان با روز جهانی پرندگان مهاجر آلن پطروسیان پایهگذار نهضت پرندهنگری تالاب انزلی به خبرنگار ایسنا گفت: تالاب انزلی در دو مقطع زمانی میزبان پرندگان مهاجر است؛ در شش ماهه اول مربوط به پرندگان تابستان گذران که به مناطق مختلف برای تولیدمثل می روند و در نیمه دوم مربوط به زمستان گذرانی پرندگان است که برای پرریزی و رشد جوجه ها مهمان شهر و استان ما هستند.
پطروسیان با اشاره به رویداد نیمه دوم سال با شعار حفاظت از حشرات برای حفاظت از پرندگان بیان کرد: این شعار اهمیت جهانی پرندگان و حتی حشرات را نشان می دهد و با تاکید بر احیای فرهنگ قدیمی از جوامع محلی و شهروندان شهرها و روستاهای تالابی می خواهد از حشره کش و مواد شیمایی و یا از سموم برای دفع آفت ها استفاده نکنیم؛ البته راهکار هم می دهند تا با قوام درها و پنجره ها یا استفاده از زنبورهایی که در گذشته به عنوان یک آفت کش در مزارع عمل می کردند و یا وجین به جای سمپاشی علف کش در حوضه آبریز از آفت کش هایی مانند پرندگان بهره ببریم؛ ما اگر بتوانیم این فرهنگ را برای جوامع محلی و شهرهایی با موقعیت بندرانزلی احیا کنیم به پرندگان کمک می کنیم تا حشرات وجود مفید داشته باشند و پرندگان و مارها از آن تغذیه کنند.
️ این فعال و دوستدار حوزه محیط زیست افزود: هر سال با توجه به دو دورهی مهاجرت پرندگان، دو رویداد عمومی برگزار می کنیم. چون در تالاب انزلی ۲۴۳ گونه وجود دارد و مردم خودشان به راحتی می توانند به مناطقی بروند که پرندگان با دوربین قابل رویت هستند.
پطروسیان با بیان اینکه زیستگاه پرندگان تالاب انزلی ناامن است بیان کرد: متاسفانه زیستگاه پرندگانی که مسافران و مهاجرانی هستند که به تالاب پناه می آورند بسیار آلوده شده و این آسیب برای تالابی که هم خودش و هم زیستمندانش دارای اهمیت جهانی هستند بسیار تکان دهنده است چون ما در قبال جهان و پرندگانی که به تالاب پناه می آورند مسئولیم؛ برای مثال پلیکان پا خاکستری به دلیل آلودگی آب تالاب و از بین رفتن زیستگاه ماهی ها دچار تهدیدهای جدی شده است و پرندگان جوان در روزهای پایانی سفر به تالاب انزلی، توان و قوت خود را از دست میدهند و نمی توانند به شمال جهان مهاجرت کنند یا برای پیدا کردن ماهی مجبورند به دام های صیادان مراجعه کنند که حضور دام های ثابت صیادی خطر خفگی را شدت می بخشد، ما شاهد بودیم که سال گذشته این تورها قربانیان زیادی از پلیکان ها گرفت. آن هم نوعی از پلیکان ها که در سراسر جهان نزدیک به تهدید انقراض قرار گرفتهاند و تالاب انزلی یکی از مهمترین مقاصد مهاجرت این پرنده در جهان است و با این وضعیت ممکن است روزی به سرنوشت تک درنای سیبری (امید) دچار شود.
وی در ادامه افزود: البته این آسیب ها نه فقط برای پرندگان و حیوانات بلکه زندگی و معیشت جوامع محلی را نیز تهدید میکند چون آنها که درآمد پایدار از منطقه داشتند در حال حاضر نه صید سالمی دارند نه با رونق صید مواجه هستند و باید چاره ای اساسی برای تالاب انزلی اندیشید.
انتهای پیام
نظرات