• یکشنبه / ۱ مهر ۱۴۰۳ / ۱۵:۲۵
  • دسته‌بندی: یزد
  • کد خبر: 1403070100696
  • خبرنگار : 50592

آیا جمعیت موش‌ها در یزد نگران‌کننده است؟

آیا جمعیت موش‌ها در یزد نگران‌کننده است؟

ایسنا/یزد معاون شهردار یزد با بیان این که بررسی‌ها هنوز جمعیت موش‌ها در محیط‌های شهری یزد را در حد آستانه نشان نمی‌‎دهد، از شهروندان خواست در صورت مشاهده مشکلی در این باره مراتب را به شهرداری گزارش کنند.

گاه‌وبیگاه شاهد ابراز نگرانی برخی از شهروندان یزدی از افزایش جمعیت موش‌ها در برخی از مناطق این شهر و تبعاتی که این حیوانات می‌توانند بر سلامت افراد و جامعه داشته باشد، هستیم.

این نگرانی نظر به اظهارات کارشناسان حوزه سلامت که موش‌ها را ناقل ۳۵ نوع بیماری به صورت مستقیم و غیر مستقیم به انسان می‌دانند و از سوی دیگر هراس جامعه از انتقال بیمارهایی مانند طاعون، تیفوس، حصبه و سالک به انسان از ناحیه این حیوان، یک امر طبیعی است؛ هر چند که افزایش موش‌های شهری، پدیده جدیدی نیست و حتی شهری شدن سیستم زندگی انسان‌ها نیز نتوانسته تاکنون مانع از ورود موش‎ها به زندگی انسان‌ها شود.

متاسفانه در سال‌های اخیر فزونی یافتن بافت‌های فرسوده و مخروبه‌هایی که گاهاً به محل تجمع انواع زباله در شهر تبدیل شده، شهر یزد را نیز به این پدیده در برخی مناطق شهری گرفتار کرده است و به ویژه در برخی مخروبه‌های شهر که مملو از زباله‌ها شده شاهد جولان موش‌ها و ورود آنها به زندگی مردم هستیم..

دکتر «محسن میرزائی» معاون بهداشتی علوم پزشکی نیز بر جلوگیری از تجمع زباله‌ها در محیط زیست، بهسازی کانال‌های رو باز، دفع صحیح فاضلاب و نخاله‌های ساختمانی‌ و جلوگیری از انباشته شدن هر گونه پس‌مانده غذایی در داخل و بیرون منزل در این باره تاکید می‌کند.

وی مبارزه با جوندگان با استفاده از روش‌هایی مانند تله گذاری و سموم موش کش، تخریب و تسطیح اماکن مخروبه و متروکه و پرسازی گودال‌های مرطوب، جمع‌آوری زباله در سطل‌های درب‌دار یا کیسه‌های زباله را جزو راهکارهای مبارزه با بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان مانند سالک ذکر می‌کند.

«مژگان مینوسپهر» رییس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های واگیر دانشگاه علوم پزشکی یزد با اشاره به وضعیت استان در بیماری سالک می‌گوید: استان یزد جزو استان‌های اپیدمیک سالک هست که از گذشته با پیک بسیار بالای این بیماری مواجه است.

وی دفع نخاله و زباله‌های شهری در برخی اماکن شهری به ویژه در آب‌انبارهای قدیمی را نگران‌کننده می‌داند.

«مهدی زارع» کارشناس محیط زیست استان با اشاره به تولید مثل بالای موش‌ها به لحاظ ژنتیکی، یکی از علل افزایش جمعیت موش‌ها در محیط‌های شهری را نداشتن دشمنان طبیعی برای آنها مانند مار، جغد و غیره می‌داند و به خبرنگار ایسنا می‌گوید: به صورت کلی وجود منابع غذایی و نبود مدیریت مناسب پسماند در رشد جمعیت این جونده عاملی تاثیرگذار است.

نکته قابل تامل این است که بدانیم یک جفت موش می‌توانند سالانه در پنج زایمان خود، هفت تا ۱۵ نوزاد تولید کنند که همین نوزادان در هفته پنجم زندگی خود بارور می‌شوند و این شرایط، مبارزه با افزایش جمعیت موش را به یکی از دغدغه‌های همیشگی مدیران شهری تبدیل کرده به نحوی که سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور در تابستان امسال نسبت به تهیه راهنمای مهار جمعیت موش در محیط‌های شهری با همکاری دستگاه‌ها و سازمان‌های مرتبط و ابلاغ آن به شهرداری‌های استان‌ها اقدام کرده است.

براساس این راهنما، به منظور برنامه‌ریزی کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت جهت مهار جمعیت موش‌‎ها در محیط‌های شهری و تدوین برنامه اقدام سریع و تهیه و اجرای برنامه‌های آموزشی، باید کارگروهی تخصصی در معاونت محیط زیست و خدمات شهری شهرداری تشکیل شود.

در این راهنمای مهار جمعیت موش در محیط‌های شهری، مراحل اجرا شامل بررسی وضعیت موجود، شناسایی کانون‌های رشد و تکثیر موش‌ها، شناسایی نوع موش‌های مستقر در منطقه، شناسایی منابع غذایی، ارائه بهترین راهکارهای مهار موش‌ها با توجه به شرایط منطقه و آسیب شناسی اقدامات مورد تاکید قرار گرفته است.

با این حال، «حمیدرضا رحیمدل» معاون خدمات شهری شهرداری یزد در گفت‌وگو با ایسنا اظهار می‌کند: تاکنون هیچ گزارش کتبی یا شفاهی در رابطه با مشکل ناشی از موش به شهرداری واصل نشده است.

وی عنوان می‌کند: خوشبختانه رصد شهرداری در این باره نشان می‌دهد که هنوز وضعیت در شهر یزد به حد آستانه نرسیده ولی شهرداری در راستای مبارزه با حوانات موذی در محیط های شهری در مواردی که احساس نیاز باشد، اقدام به سم پاشی اماکن شهری میکند.

معاون شهردار ضمن توصیه به شهروندان مبنی بر رعایت بهداشت عمومی و جلوگیری از رهاسازی زباله‌ها به ویژه زباله‌های خوراکی خود در معابر شهری، از مردم خواست در صورت بروز مشکلاتی از این قبیل، موارد را جهت رسیدگی از طریق سامانه ۱۳۷ شهرداری گزارش دهند.

امیدواریم با تدابیر و اقدامات پیشگیرانه متولیان این امر و همچنین اهتمام و همکاری همه شهروندان در رعایت نظافت و بهداشت شهر، هیچگاه در شهر یزد شاهد جویده شدن سلامت شهر و شهروندانش توسط موش‌ها نباشیم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha