به گزارش ایسنا، دکتر مصطفی جمالی در همایش «پنجاهمین سالگرد تاسیس سازمان انتقال خون» که امروز، ۲۴ شهریور برگزار شد، اظهار کرد: اهداکنندگان خون از ۱۸ تا ۶۵ سالگی میتوانند نسبت به اهدای خون اقدامکنند و اهداکنندگان خون مستمر میتوانند جان هزاران نفر را نجات دهند. اگر هر اهداکننده در هر سال چهار نوبت خون اهدا کند، با توجه به اینکه هر خون به ۳ محصول تبدیل میشود، در هر سال جان ۱۲ نفر را نجات میدهند.
وی با بیان اینکه سازمان انتقال خون با مجموعههای مختلف تفاهمنامه همکاری منعقد کرده، افزود: به طور مثال، سازمان انتقال خون با بسیج به منظور افزایش جامعه آماری جوانان و زنان اهداکننده خون تفاهمنامه همکاری منعقد کرده است.
مدیرعامل سازمان انتقال خون با بیان اینکه اهداکنندگان خون، سرداران گمنام نظام سلامت هستند، گفت: پزشکان سازمان انتقال خون، سربازان گمنام نظام هستند. متوسط دریافتی هر پزشک اهدای خون حدود ۲۰ میلیون تومان است.
وی ادامه داد:نه تنها پزشکان بلکه تمام پرسنل این سازمان با دریافت کم نسبت به انجام امور خود اقدام میکنند؛ چرا که در یک سازمان مقدس مشغول به کار هستند. سازمان انتقال خون طی ۳ سال اخیر با وجود تمام سختیها و محدودیتها به دستاوردهای فراوانی دست یافته است.
جمالی با بیان اینکه تلاش کردیم که روشهای نوین کشورهای پیشرفته را در سازمان انتقال خون به کار گیریم، افزود: به همت همکاران و مردم توانستیم با وجود تمام سختیها مانند تحریمها و کمبود اعتبارات به دستاوردهایی نایل آییم و نواقص را برطرف کنیم. سازمان انتقال خون ایران به عنوان سازمان انتقال خون برتر منطقه نائل آمده است.
وی با بیان اینکه سازمان انتقال خون در زمان حیات خود با وقایع مختلفی روبرو شده، گفت: به طور مثال تدوین اساسنامه سازمان در سال ۶۹، اهدای خون صد درصد داوطلبانه و انجام تستهایی مانند هپاتیت را باید جزو نقاط عطف سازمان انتقال خون برشمرد.
جمالی با بیان اینکه پیش از این اگرچه اهدای خون ۱۰۰ درصد دواطلبانه داشتیم اما گاهی با کمبود خون مواجه بودیم، گفت: میزان ذخایر خون در گذشته معادل ۴ روز بود اما میزان ذخایر خونی اکنون به ۸ روز رسیده است. نه تنها میزان ذخایر خونی افزایش یافته بلکه تمام نیازها پاسخ داده میشود.
مدیرعامل سازمان انتقال خون با بیان اینکه پاسخگوی ۱۰۰ درصدی تامین نیازهای بیمارستانی به خون و فرآوردههای خونی هستیم، افزود: به طور مثال توانستیم در حادثه تروریستی کرمان، خون مورد نیاز برای تمام مجروحان حادثه را تامین کنیم.
جمالی با بیان اینکه تزریق خون پیشبیمارستانی را به صورت پایلوت اجرا کردهایم، تصریح کرد: این موضوع با همکاری سازمان هلالاحمر قابل انجام است. اگر آمبولانسها یا بالگردهای امداد و نجات به خون مجهز باشند و تزریق خون در محل حادثه انجام شود، میتوان از میزان تلفات و مرگومیر جلوگیری کرد.
وی با بیان اینکه استفاده از کیسههای خون فیلتردار افزایش یافته، تصریح کرد: استفاده از کیسههای خون فیلتردار سبب کاهش عوارض تزریق خون میشود. هنگامی که سکان هدایت سازمان انتقال خون را در دست گرفتم، میزان استفاده از کیسههای خون فیلتردار حدود ۲۵ درصد بود که این میزان را در سال گذشته به ۶۰ درصد رساندیم. میزان استفاده از کیسههای خون فیلتردار در سال جاری نیز بیش از ۷۰ درصد است و درنظر داریم که این میزان را تا پایان سال آینده به ۱۰۰ درصد برسانیم.
جمالی درباره غربالگری آنتیبادی گفت: این آزمایش جزو واجبات است و انجام آن را آغاز کردهایم. اگر تست غربالگری آنتیبادی انجام نشود این خطر وجود دارد که یک نوزاد به دلیل وجود آنتیبادی در خون پس از تزریق خون جان خود را از دست دهد.
مدیرعامل سازمان انتقال خون با بیان اینکه عدالت را در کانون توجه قرار دادهایم، گفت: تمام امکاناتی که به منظور انجام آزمایشهای خون در استان تهران فراهم کردهایم در استانهای محروم و کم برخوردار کشور مانند سیستان بلوچستان و ایلام هم وجود دارد.
وی با اشاره به احداث مرکزی در شهر پرند برای ذخایر خون گفت: سازمان انتقال خون ایران به منظور ایجاد گزینه جایگزین برای ذخایر خون استان تهران، مرکزی در شهر پرند در حال ساخت دارد.
مدیرعامل سازمان انتقال خون با بیان اینکه ۷۰ درصد تجهیزات پزشکی کشور توسط شرکتهای دانشبنیان ساخته میشود، افزود: سازمان انتقال خون از شرکتهای دانشبنیان حمایت میکند. یک شرکت دانشبنیان سیستمهایی برای حمل و نگهداری خون طراحی کرده و توافقهای خوبی با شرکت سازنده این تجهیزات صورت گرفته است. همچنین برای تهیه یخچال سانتریفیوژدار با یک شرکت به توافق رسیدهایم.
وی با اشاره به همکاری با سازمان انرژی اتمی گفت: گاهی اوقات خون باید اشعه دریافت کند که این دستگاه تهیه شده و در تهران نصب میشود.
جمالی با بیان اینکه انضباط مالی را در دستور کار قرار دادهایم، گفت: هنگامی که سکان هدایت سازمان را در نظر گرفتیم، سازمان انتقال خون دهها میلیارد بدهکاری داشت اما در حال حاضر، امور را با انضباط مالی پیشمیبریم.
وی با بیان اینکه افزایش ذخایر استراتژیک از دیگر اقدمات سازمان انتقال خون است، توضیح داد: هنگامی که سکان هدایت سازمان انتقال خون را در دست گرفتم میزان ذخایر کیسه خون بسیار کم بود اما در حال حاضر به مدت ۶ ماه کیسه ذخیره کردهایم.
جمالی با اشاره به طراحی نرمافزاری در سازمان انتقال خون گفت: یک نرمافزار در شهر زنجان طراحی شده، کشورهای پیشرفته ازاین نرمافزار استفاده میکنند. بسیاری از کشورها خواهان نرمافزار طراحی شده ایرانی هستند. همچنین یک نرمافزار دیگر طراحی کردهایم که خون را از زمان اهدا تا تزریق رصد کنیم و از وضعیت اهداکننده و دریافتکننده اطلاع داشته باشیم.
مدیرعامل سازمان انتقال خون با بیان اینکه برای بهرهوری این سازمان تلاش کردهایم، تاکید کرد: میزان حداکثر پلاسمای تولیدی کشور ۱۸۰ هزار لیتر بود، اما میزان پلاسمای تولیدی کشور را در سال گذشته به ۲۶۲۰۰۰ لیتر رساندیم و در نظر داریم که این میزان را به ۳۵۰هزار لیتر برسانیم. پلاسما، یک ارزش افزوده است و حکم طلا دارد.
وی در پایان گفت: ماموریتی درباره بانک HLA در برنامه هفتم توسعه برای سازمان انتقال خون تعریف شده و هرکسی که سکان هدایت این سازمان را در دست گیرد، بنابر برنامه هفتم توسعه موظف است که نسبت به اجرای وظیفه محوله اقدام کند.
به گزارش ایسنا، همچنین در این مراسم تمبر پنجاهمین سالگرد تاسیس سازمان انتقال خون ایران رونمایی شد.
انتهای پیام
نظرات