• سه‌شنبه / ۲۰ شهریور ۱۴۰۳ / ۰۷:۲۱
  • دسته‌بندی: حوادث، انتظامی
  • کد خبر: 1403061810939
  • خبرنگار : 71959

پیشنهادهایی برای جلوگیری از ترافیک سرسام‌آور در مهر ماه/ خودروی ویژه سرویس مدارس تولید شود

پیشنهادهایی برای جلوگیری از ترافیک سرسام‌آور در مهر ماه/ خودروی ویژه سرویس مدارس تولید شود
عکس آرشیوی است

معاون پیشین پلیس راهور فراجا، از مسئولین شهرداری و وزارت آموزش و پرورش خواست که تا قبل از شروع به کار مدارس، سرویس مدارس و سیستم حمل و نقل عمومی را ساماندهی کنند تا شاهد افزایش گره های ترافیکی بازگشایی مهرماه در کلانشهرها نباشیم.

به گزارش ایسنا، در ماه های اخیر، شاهد بودیم که حتی تعطیلی مدارس نیز تاثیری بر کاهش ترافیک شهر تهران نداشت و بازهم ساکنان کلانشهرها و به خصوص پایتخت‌نشینان، روزهای تابستانی خود را در ترافیک سپری کردند. این در حالیست با باز شدن مدارس و مراکز آموزشی در مهرماه، قطعا گره‌های ترافیکی بیشتری در خیابان های شهر ایجاد می‌شود. حال سوال این است که برای جلوگیری از افزایش میزان ترافیک در زمان شروع مدارس، چه اقداماتی باید انجام شود.

سرهنگ عین اله جهانی، کارشناس ارشد ترافیک در گفت‌وگو با ایسنا در این‌باره گفت:مشکل همیشگی ما این است که حجم خودروها با ظرفیت خیابان‌ها متفاوت است؛ یعنی میزان حجم خودروها از ظرفیت خیابان‌ها بیشتر است؛ بنابراین ترافیک زیادی ایجاد می‌شود و شهروندان ساعت ها وقت خود را در ترافیک از دست می‌دهند. 

سیستم حمل و نقل عمومی ساماندهی شود 

وی با اشاره به اینکه اگر شرایط حمل و نقل عمومی مناسب باشد، از حجم ترافیک کاسته می‌شود؛ افزود: واقعیت این است که علت بیشتر صف‌های طویل از خودروها در خیابان‌ها، کمرنگ بودن نقش حمل و نقل عمومی است. تا زمانی که سیستم حمل و نقل عمومی، ساماندهی نشود؛  این شرایط هر روز بدتر می‌شود.

معاون پیشین پلیس راهور فراجا ادامه داد: ما سال‌هاست که درحال تکرار این موضوع هستیم تا وقتی که به میزان کافی، اتوبوس، واگن مترو و تاکسی در اختیار شهروندان قرار نگیرد؛ ما با این معضل ترافیک و استفاده مردم از خودروهای شخصی در تمام کلان شهرها مواجه خواهیم بود. متاسفانه در کلان شهرهای ما، تعداد ایستگاه‌های اتوبوس و تاکسی کافی نیست. همچنین تعداد واگن های مترو نیز کم است که باعث می شود مردم نتوانند به راحتی از سیستم حمل و نقل عمومی استفاده کنند.

وی افزود: مسئولیت ساماندهی این سیستم، با شهرداری هاست و تا زمانیکه این شرایط بهبود نیابد؛ مردم مجبور به استفاده از خودروی شخصی هستند که در پی آن، ترافیک نیز سنگین‌تر می‌شود. 

این کارشناس ارشد ترافیک ادامه داد: در بیشتر کشور ها شاهد هستیم که سیستم حمل و نقل عمومی هم به وفور یافت می‌شود و هم قیمت مناسبی دارد که باعث می شود مردم از آنها برای تردد استفاده کنند و ترافیک سنگینی در خیابان هایشان نداشته باشند. 

سرویس مدارس هر چه زودتر تامین شود

جهانی با اشاره به شروع مدارس و متراکم شدن خیابان ها در دو هفته اول مهر ماه گفت: با نزدیک شدن به ایام شروع مدارس در مهرماه، قطعا میزان ترافیک بیشتر می‌شود؛ زیرا بسیاری از والدین با خودروی شخصی دانش‌آموزان را به مدارس می‌رسانند. این امر دو علت دارد. علت اول این است که متاسفانه سیستم سرویس مدارس، تا اواخر مهرماه ساماندهی نشده و تکلیف آنها تا چند هفته مشخص نیست و راه‌اندازی آن مدتی زمان می‌برد؛ به همین دلیل والدین مجبور هستند فرزندان خود را به مدارس ببرند. تامین سرویس مدارس نیز باز برعهده شهرداری و سازمان تاکسیرانی و وزارت آموزش و پرورش است که امیدوارم امسال زودتر از سال‌های پیش به فکر ساماندهی سرویس مدارس باشند تا با تاخیر مواجه نباشیم.

معاون پیشین پلیس راهور فراجا همچنین به والدین توصیه کرد که فرزندان خود را کمی بالاتر یا پائین‌تر از مدارس پیاده کنند یا خودروی خود را کمی دورتر پارک کنند تا در نزدیکی مدارس، شاهد ایجاد گره‌های ترافیکی نباشیم.

جهانی گفت: دومین علت اینکه والدین دانش آموزان را به مدارس می‌رسانند؛ قیمت بالای سرویس مدارس است که گاها از شهریه مدارس نیز بیشتر است و  باید برای آن چاره‌ای اندیشید.

ضرورت استفاده از اتوبوس به جای تاکسی و خودروی شخصی برای سرویس مدارس

درحال حاضر شاهد هستیم که بیشتر سرویس های مدارس نیز خودرو شخصی یا تاکسی هستند که این استفاده از این خودروها نیز باعث افزایش حجم خودروها در معابر می‌شود؛ پس چاره چیست؟ جهانی در پاسخ به این پرسش اظهار کرد: در سایر کشورها شاهد هستیم که خودروهایی به عنوان سرویس مدارس مشغول جابه‌جایی دانش آموزان هستند که هرکدام از این اتوبوس ها یا مینی بوس ها، حدود ۲۰ دانش آموز در خود جای می‌دهند که باعث کاهش تردد خودروهای کوچک نیز می شود.

این کارشناس ارشد ترافیک ادامه داد: از سال ها پیش، درخواست از مسئولین درباره پیش‌بینی، تامین، تولید و توزیع اتوبوس‌هایی به عنوان سرویس مدارس بود که متاسفانه هنوز محقق نشده در حالیکه تجربه سایر کشورها در این زمینه موجود و موفق بوده است. 

جهانی با اشاره به مزیت‌های استفاده از این سرویس ها گفت: این خودروها برای دانش آموزان طراحی و تولید شده‌اند. به این شکل که هم ارتفاع آن کم است که برای کودکان با قدهای کوتاه نیز خیلی راحت سوار و پیاده شوند. هم صندلی آن مخصوص کودکان کاملا ایمن طراحی شده است. همچنین این خودروها ظرفیت بالایی دارند که باعث می‌شود با تعداد کم وسیله نقلیه، تعداد افراد بیشتری جابه‌جا شوند. البته این نکته نیز قابل ذکر است که هزینه این سرویس ها نیز نسبت به سایر خودروها مناسب تر است. 

وی افزود: تحقق این امر، یکی از آرزوها در پلیس راهور است؛ امیدوارم یا این خودروها خریداری شده و یا خط تولید آن در کشور ایجاد شود تا سیستم سرویس مدارس یک بار برای همیشه ساماندهی شود.  

انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۳-۰۶-۲۰ ۰۷:۵۱

خودروهای در حد مینی بوس باید برای سوار کردن دانش آموزان در تمام نقاط پر ترافیک کشور و کاملا توسط دولت وبا هزینه دولت در خدمت آموزش پرورش قرار گیرد خواهید دید چطور ترافیک ومصرف بنزین کاهش می یابد

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۲۰ ۰۹:۳۰

خواهشا یک کاری بکنن نمی تونیم سر کار حاضر بشیم ترافیک وحشتناکه مترو بدتر!!هنوز مهر نشده مدرسه ها و دانشگاهها باز نشدن واویلاست!!!!!! ساعت کار دستگاههای دولتی رو مثل تابستون از شیش بذارن تا به ترافیک مدرسه و دانشگاهها گره نخوره بخدا به هیچکار نمیرسیم