دکتر محمدرضا اکبری در گفت و گو با ایسنا، اظهار کرد: با هدف پیشگیری و تشخیص زودهنگام سرطان، در یکسال ۱۱۳ هزار و ۳۲۲ خدمت غربالگری سرطانهای پستان، دهانه رحم و روده بزرگ به جمعیت تحت پوشش دانشگاه ارائه شده است.
وی افزود: تشخیص زودهنگام سرطانهای پستان، روده بزرگ و دهانه رحم در مراکز و شبکههای بهداشت روستا و شهرها و پایگاههای سلامت دانشگاه بهصورت رایگان انجام میشود و افراد مشکوک به این سه سرطان به سطوح بالاتر ارائه خدمت در مراکز تشخیصی و درمانی معرفی میشوند.
اکبری با اشاره به اینکه سرطان معده، شایعترین سرطان در بین مردان این استان است، ادامه داد: سرطان یک معضل بهداشت عمومی، اقتصادی و اجتماعی در قرن بیست و یکم است، یکپنجم مردم دنیا در طول زندگی خود به سرطان مبتلا میشوند و عامل تقریباً یکششم مرگها و یکچهارم مرگهای ناشی از بیماریهای غیرواگیر در جهان است.
وی افزود: در گروه سنی ۳۰ تا ۶۹ سال، سرطان موجب سه مرگ زودرس از هر ۱۰ مرگ میشود. علاوه بر اینکه سرطان یک مانع مهم برای افزایش امید زندگی به شمار میرود، هزینههای کلان اقتصادی و اجتماعی را موجب میشود که با توجه به نوع سرطان، جنس و موقعیت جغرافیایی متفاوت است.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه پیشگیری از سرطان یکی از مهمترین چالشهای سلامت بوده و نقش مهمی در مقابله با سرطان دارد، خاطرنشان کرد: حداقل۴۰ درصد از تمام سرطانها با اقدامات اولیه مؤثر قابل پیشگیری است و با تشخیص زودهنگام تومورها، مرگهای ناشی از سرطان میتواند کاهش یابد.
وی به عوامل خطر سه سرطان شایع پروستات، معده و مثانه در مردان پرداخت و عنوان کرد: سرطان پروستات دومین سرطان جهان و اولین سرطان شایع در ایران است. علل ایجاد کننده سرطان پروستات کاملا شناخته نشده است، اگرچه تعدادی از عوامل، خطر ابتلا به این سرطان را افزایش می دهند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی بیان کرد: عوامل خطر سرطان پروستات در مردان عبارتند از سن، سابقه خانوادگی، رژیم غذای، مواد شیمایی و چاقی است. مطالعات اخیر، احتمال بین چاقی و سرطان پروستات را نشان میدهند و یک رژیم غذایی متعادل و فعالیت بدنی منظم میتواند خطر ابتلا به سرطان پروستات را کاهش دهد.
وی با بیان اینکه ارتباط بین مصرف مواد غذایی مختلف و سرطان پروستات مورد مطالعه قرار گرفتهاند، گفت: نتایج این مطالعات نشان میدهند مصرف گوجهفرنگی با کاهش خطر سرطان پروستات همراه بوده است. مصرف گوشت قرمز و گوشتهای فرآوری شده، هم چنین مصرف غذاهای سرخ کردنی و چربی زیاد در رژیم غذایی موجب افزایش خطر سرطان پروستات میشود.
اکبری سرطان معده را چهارمین سرطان جهان و سومین سرطان شایع مردان در ایران ذکر و تصریح کرد: بیشترین مرگ ناشی از سرطانها در ایران مربوط به این سرطان است و سن، عفونت با هلیکوباکترپیلوری، اضافهوزن و چاقی، رژیم غذایی، مصرف سیگار و سابقه خانوادگی از عوامل بروز این سرطان در مردان هستند.
وی با اشاره سرطان مثانه در مردان، گفت: سرطان مثانه، نهمین سرطان دنیا و پنجمین سرطان شایع مردان در ایران است. این سرطان، یکی از پرچالشترین و گرانترین سرطانها در تشخیص و درمان است. تشخیص آن عمدتاً بر مبنای سیستوسکوپی است که روشی تهاجمی و گران است.
انتهای پیام
نظرات