• چهارشنبه / ۱۷ مرداد ۱۴۰۳ / ۰۷:۴۲
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 1403051711206
  • خبرنگار : 50038

ملایر؛ پایتخت آبغوره ایران

ملایر؛ پایتخت آبغوره ایران

ایسنا/همدان "غوره " میوه نارس انگور است که دارای طعم ترشی بوده و دارای اسیدهای آلی مانند اسید مالیک، اسید فرمیک، اسید سوکسینیک، اسید اگزالیک، اسید گلوکولیک و قند است و به دلیل داشتن اسید، ترش مزه‌ است. غوره و آبغوره در آشپزی ایرانی کاربرد فراوان دارد و از سوغاتی‌های شهرهای مختلف ایران است. آبغوره هم به شکل خانگی و هم صنعتی تولید می‌شود و برای طعم دادن و ترش کردن غذا به کار می‌رود.

  ملایر؛ شهر جهانی انگور واقع در جنوب در استان همدان ایران است که به عنوان شهر غوره ایران شناخته می‌شود، این شهر به دلیل تولید آبغوره‌های با کیفیت و مرغوب که از انگورهای محلی تهیه می‌شوند، معروف است.

ملایر به دلیل شرایط اقلیمی و خاک مناسب، برای کشت انگور و تولید غوره بسیار مناسب است. باغداران در این منطقه به‌طور عمده به کشت انگور اختصاص داده‌اند و سه درصد از کل انگور تولید شده ملایر به آبغوره تبدیل می‌شود.

با توجه به کیفیت بالای غوره تولیدی در ملایر، این شهر به یکی از مراکز معتبر تولید این نوشیدنی سنتی در ایران تبدیل شده است و محصولات آن به دلیل کیفیت بالا، در بازارهای داخلی و حتی خارجی مورد استقبال قرار می‌گیرند.

 برداشت غوره در سطح باغات ملایر از پنجم مرداد ماه شروع شده و تا ۳۰ مرداد ماه ادامه دارد، تهیه آبغوره در این شهرستان کاملاً به روش سنتی و خانگی انجام می‌شود و هنوز واحد فرآوری خاصی در این زمینه احداث نشده است، اما در سال گذشته پالایشگاه انگور با هدف تولید فرآورده‌ها و مشتقات از این محصول کلنگ‌زنی شد و پیشرفت قابل توجهی دارد.

پیش‌بینی میزان تولید انگور و مشتقات آن در ملایر

معاون سازمان و مدیر جهاد کشاورزی ملایر گفت: سطح زیر کشت باغات انگور ملایر ۱۲ هزار و ۷۳۸ هکتار بوده که از این میزان ۱۲ هزار و۴۱۰ هکتار  باغات بارور و ۳۲۸ هکتار باغات غیر بارور است.

علیرضا زنگنه در گفت‌و گو با خبرنگار ایسنا، افزود: پیش‌بینی متوسط میزان تولید انگور هکتار ۲۴.۵ تن در هکتار و پیش‌بینی میزان کل تولید انگور شهرستان سالانه ۳۰۵ هزار تُن  است.

وی بیان کرد: ۷۰  درصد انگور تولیدی شهرستان با توجه به ضریب دو به یک (یعنی چهار کیلو انگور و یک کیلو کشمش ) تبدیل به انواع کشمش می‌شود، ۱۲.۵ درصد انگور تولیدی تبدیل به شیره انگور و سه درصد معادل ۹۱۲ هزار و ۱۳۵ تن انگور به ۲۲۸ هزار و ۳۴ تن  آبغوره تبدیل می‌شود.

زنگنه با بیان اینکه ۴.۵ درصد انگور تولیدی معادل ۱۳ هزار و ۶۸۲ تن تبدیل به ۲۲۸۰ تن سرکه و شربت  می‌شود، خاطرنشان کرد: ۱۰ درصد از انگور تولیدی معادل ۳۰ هزار و۴۰۴ تُن به صورت تازه‌خوری و ارائه انگور تازه به بازار مصرف می‌شود.

ملایر؛ پایتخت آبغوره ایران

خواص آبغوره در طب سنتی

آبغوره خواص گوناگونی دارد، از جمله کمک به هضم غذا، کنترل وزن، مصرف به عنوان منبع ویتامین C و بسیاری موارد دیگر که با نوشیدن اندکی از این نوشیدنی به آن دست می‌یابد.

از آنجایی که آبغوره محتوی ویتامین C است، می‌تواند التهاب مخاط دهان و خونریزی لثه‌ها که ناشی از کمبود این ویتامین باشد را کاهش دهد. به علاوه به دلیل ترکیبات ضد عفونی‌کننده، پاک‌کننده معده و روده است و دردفع کرم روده نیز موثر است.

آبغوره صفرابر است و کمک به دفع زردی می‌کند و هم‌چنین می‌تواند باعث تقویت کبد شود، از طرفی به دلیل داشتن اسیدهای آلی پتاسیم‌دار برای درمان پا درد، درمان کمردرد، درد سیاتیک و درمان روماتیسم مفید است.

آبغوره مُدر است و هم‌چنین به دفع سموم از طریق کلیه‌ها کمک می‌کند. این چاشنی خاصیت کاهش حرارت بدن و رفع عطش را هم دارد، که بدین منظور در موارد تب و سل ریوی می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد.

از طرفی محرک اشتها بوده و افزودن کمی از آن به غذا می‌تواند باعث طعم مطلوب آن شده و به افزایش جذب املاح معدنی به‌ویژه آهن موادغذایی غیرحیوانی مانند حبوبات کمک کند.

ملایر؛ پایتخت آبغوره ایران

موارد منع یا محدودیت مصرف آبغوره

از لحاظ طب سنتی آبغوره طبع سرد دارد و برای افراد سرد مزاج و کسانی که ممکن است دچار ضعف اعصاب باشند توصیه نمی‌شود. همچنین افراد باردار باید به طور محدود این چاشنی را مصرف کنند، زیرا آبغوره خاصیت مدر دارد و ممکن است سلامت جنین را به خطر بیندازد.

 از آن جایی‌که گاهی‌ اوقات برای جلوگیری از رشد کپک به آبغوره نمک اضافه می‌کنند، در این صورت مصرف آن برای بیمارانی‌که باید مصرف نمک را محدود کنند مانند بیماران مبتلا به پرفشاری‌خون، بیماران قلبی و کلیوی توصیه نمی‌شود. استفاده از این چاشنی برای بیمارانی که زخم معده دارند و یا مبتلا به التهاب روده هستند نیز منع مصرف دارد.
 

از آبغوره‌های صنعتی یا خانگی استفاده کنیم؟

به نظر می‌رسد آبغوره‌هایی که در کارخانه‌های معروف و معتبر تولید می‌شوند، از نظر بهداشت و سلامتی مشکلی نداشته باشند، اما در خصوص تهیه خانگی آبغوره و نگهداری آن رعایت نکات ذیل ضروری به نظر می‌رسد؛ بعد از پاک کردن غوره‌ها و گرفتن دم و شستن آن‌ها می‌توانید از آبمیوه گیری استفاده کنید و پس از آن درصورت وجود هسته‌های غوره در آبغوره، آن را در توری ریخته و هسته‌ها را جدا کنید تا مزه آن تلخ نشود.

همچنین بهتر است از مخلوط‌کُن برای آبگیری استفاده نکنید، زیرا هسته غوره هم خردشده و داخل آبغوره می‌شود و آن را تلخ می‌کند. سپس در کوتاه‌ترین فرصت آبغوره را در شیشه ریخته و تا مرحله نزدیک جوش حرارت داده شود تا آنزیم‌ها و باکتری‌ها از بین بروند، البته این کار باعث تغییر رنگ آبغوره می‌شود، اما با انجام این کار، کپک‌ها امکان رشد را از دست می‌دهند.

روش جلوگیری از کپک زدن آبغور

توصیه می‌شود زمانی که آبغوره داخل شیشه ریخته می‌شود، ظرف تا نزدیکی لبه آن ، همچنین می‌توانید به مقدار خیلی کم لبه شیشه را خالی بگذارید و سپس درپوشی روی آن قرار دهید که با ایجاد خلا، هوا داخل محصول راه نمی‌یابد و جایی برای رشد کپک‌ها وجود نخواهد داشت.

 روش دیگر این است که از ترکیب آب و آرد، خمیری تهیه کنید و دور در ظرف را با خمیر بپوشانید تا از ورود هوا به داخل ظرف جلوگیری شود، بستن در بطری با نوارچسب‌های بسیار محکم نیز می‌تواند در ظرف را به طور کامل پلمپ کند.

برای نگهداری طولانی ‌مدت آبغوره می‌توانید آن را در شیشه‌های کوچک نگه دارید تا بتوانید پس از بازکردن هر شیشه را در مدت کوتاهی مصرف کنید، هم‌چنین در صورتی‌که مایل به استفاده ازغوره در فصل‌هایی که غوره وجود ندارد هستید می‌توانید مقداری غوره را در آبغوره بریزید و بعدا از آن استفاده کنید.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha